Μεξικανοί: Όχι άλλα καραβάνια μεταναστών

211

Τις τελευταίες ημέρες έχουν συρρεύσει στην Τιχουάνα σχεδόν 3.000 μετανάστες από την Κεντρική Αμερική, μετά από περισσότερο από ένα μήνα επίπονου ταξιδιού. Η μεξικανική κυβέρνηση εκτιμά ότι ο αριθμός των μεταναστών θα μπορούσε σύντομα να διογκωθεί σε 10.000.

Οι αμερικανικές αρχές εξετάζουν μόνο 100 αιτήσεις ασύλου ημερησίως στο συνοριακό σταθμό της Τιχουάνα με το Σαν Ντιέγκο.

Την Κυριακή, οι δυσαρεστημένοι κάτοικοι της Τιχουάνα, ανεμίζοντας μεξικάνικες σημαίες, τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο του Μεξικού και φώναζαν "Έξω! Έξω!". «Όχι άλλα καραβάνια» ανέγραφαν χαρακτηριστικά πινακίδες που κρατούσαν. 
Οι συγκεντρωμένοι κατηγορούσαν τους μετανάστες ότι είναι βρώμικοι, αχάριστοι και επικίνδυνοι για την Τιχουάνα. Επίσης, υιοθετώντας τη ρητορική Τραμπ, έκαναν λόγο για «εισβολή», και εξέφρασαν ανησυχίες ότι οι φόροι που καταβάλλουν θα μπορούσαν να δαπανηθούν για τη φροντίδα των μεταναστών. «Δεν τους θέλουμε στην Τιχουάνα» φώναζαν οι διαδηλωτές.

Ο δήμαρχος της Τιχουάνα, Χουάν Μανουέλ Γκαστελούμ, χαρακτήρισε την άφιξη των μεταναστών μια «χιονοστιβάδα» που η πόλη δεν είναι έτοιμη να διαχειριστεί, υπολογίζοντας ότι παραμείνουν στη μεξικανική συνοριακή πόλη για τουλάχιστον έξι μήνες ενόσω περιμένουν να υποβάλουν αιτήσεις ασύλου.

Ένα τετράγωνο μακριά, άλλοι κάτοικοι της Τιχουάνα προχώρησαν σε αντισυγκέντρωση υπέρ των μεταναστών, αλλά μετρούνταν στα δάχτυλα του ενός χεριού. 

Σε μήνυμά του στο Twitter το βράδυ της Κυριακής ο πρόεδρος των ΗΠΑ απάντησε στο δήμαρχο της Τιχουάνα, διαμηνύοντας ότι δεν θα ανεχθεί την «εισβολή» των μεταναστών, κατηγορώντας τους μάλιστα για «εγκλήματα» που προκαλούν.