Ο Μητσοτάκης εγκαινίασε τη μονάδα φυσικού αερίου της Μυτιληναίος ύψους 350 εκ. ευρώ

201

Παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και του διευθύνοντος συμβούλου της General Electric Power Europe Michael Rechsteiner έγιναν σήμερα τα επίσημα εγκαίνια της πρώτης νέας μεγάλης βιομηχανικής επένδυσης στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο.

Η νέα μονάδα θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται στο βιομηχανικό συγκρότημα της Αλουμίνιον της Ελλάδος στα Αντίκυρα Βοιωτίας, στον χώρο όπου ήδη είναι εγκατεστημένα εκτός από τις παραγωγικές εγκαταστάσεις του αλουμινίου, δύο εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής η μονάδα της Protergia και η μονάδα Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας της Αλουμίνιον.

Η νέα επένδυση προϋπολογισμού 350 εκατ. ευρώ θα δημιουργήσει ένα από τα μεγαλύτερα ενεργειακά κέντρα στην Ελλάδα, με συνολική ισχύ 1428 MW με καύσιμο το φυσικό αέριο, με το μεγαλύτερο σήμερα ενεργειακό κέντρο της χώρας στον Άγιο Δημήτριο Κοζάνης της ΔΕΗ να έχει συνολική ισχύ 1456MW.

«Η νέα επένδυση είναι συμβατή με τις τρεις κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης που είναι η σταδιακή αντικατάσταση του λιγνίτη, η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας με την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και μειωμένων τιμολογίων ρεύματος και ο περιορισμός της οικονομικής αιμορραγίας που προκαλούν ο εισαγωγές ρεύματος», σημείωσε στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός και κάλεσε τους έλληνες επιχειρηματίες και την βιομηχανία να εκμεταλλευτούν το θετικό κλίμα και να επενδύσουν στην χώρα μας.

Ο επικεφαλής της εταιρείας κ. Βαγγέλης Μυτιληναίος συνεχάρη τον Πρωθυπουργό για την απόφαση της κυβέρνησης, το ποσοστό παραγωγής καθαρής ενέργειας να ενισχυθεί από 20% που είναι σήμερα στο 30% έως το 2030. «Δράττομαι της ευκαιρίας να σας δηλώσω ότι η Μυτιληναίος συντάσσεται με την εθνική προσπάθεια και στο μερίδιο που της αναλογεί δεσμεύεται ότι η βιομηχανική δραστηριότητα θα γίνει και αυτή πράσινη».

Όπως ανακοίνωσε έως το 2030, ο τομέα της μεταλλουργίας της ιστορικής Αλουμίνιο και οι άλλες μονάδες του ομίλου στο εξωτερικό θα ηλεκτροδοτούνται αποκλειστικά από ΑΠΕ, μηδενίζοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα».

Ο κ. Μυτιληναίος υπογράμμισε ότι η βιομηχανική επανάσταση δεν θα υπάρξει εάν δεν έρθει η πράσινη ανάπτυξη, λέγοντας ότι η νέα μονάδα φυσικού αερίου θα μειώσει κατά 70% τις εκπομπές ρύπων σε σχέση με τους λιγνίτες.