Γκρέτα και Μαλάλα

188

“Συγκρίνετε τις εφήβους Γκρέτα Τούμπεργκ και Μαλάλα Γουσαφτζάι” γράφει στο facebook η Μαρία Καστρισιανάκη, ανταποκρίτρια της DW.

H κα Καστρισιανάκη, μέσα από την ανάρτησή της, κάνει η ίδια τη σύντομη σύγκριση των δύο κοριτσιών που έχουν απασχολήσει τον πλανήτη.

“Η Σουηδέζα έγινε είδωλο διαματυρόμενη με μια αφίσα έξω από το σουηδικό κοινοβούλιο,

Η Πακιστανή 13 ετών πυροβολήθηκε στο κεφάλι από φανατικό μουσουλμάνο επειδή επέμενε να μορφωθεί.

Η Σουηδέζα με μαμά ηθοποιό και μπαμπά συγγραφέα και μουσικό, δεν ξέρει τι θα πει θρησκευτικός φανατισμός, τρομοκρατία, καθημερινός φόβος για τη ζωή σου. Μεγάλωσε στα πούπουλα ,όπως λέμε, ανακοινώνει πως παρατά το σχολείο, ένω έχει πίσω της μηχανισμό PR που εξυπηρετεί όχι και τόσο οικολογικά συμφέροντα.

Η Μαλάλα, πάμφτωχη μεταφέρθηκε από το χωριό της ετοιμοθάνατη στο Λονδίνο, με το κεφάλι της ανοιχτή πληγή, με το πρόσωπο παραμορφωμένο, διεσώθη μετά από σειρά επώδυνων επερμβασεων, νοσηλευτικε επι μήνες και μόλις βγήκε από το νοσοκομείο πήγε στο σχολείο. Σημερα 20 χρόνη, φοιτά στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και στα διαλείμματα εκστρατεύσει υπέρ της μόρφωσης των γυναικών σε χώρες όπως η δική της. Πήρε με τον προσωπικό της αγώνα και την αγάπη της για την μάθηση το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 2014.

Όμως, η Μαλάλα δεν επεδίωξε την δημοσιότητα, δεν είχε μηχανή δημοσίων σχέσεων και διαμόρφωσης προφίλ όπως η Γκρέτα. Η Μαλάλα ήταν Πακιστανή, η Γκρέτα Σουηδή. Εδώ έγκειται η διαφορά.
Συγκρίνετε και βγάλτε συμπεράσματα. Προσωπικά τα έχω βγάλει προ πολλού.”