Οι «27» συμφώνησαν σε νέα τρίμηνη αναβολή του Brexit

190

Σε νέα, τρίμηνη αναβολή του Brexit, έως τις 31 Ιανουαρίου 2020, συμφώνησαν οι 27 χώρες της ΕΕ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

“Οι 27 της ΕΕ συμφώνησαν να δεχθούν το αίτημα της Βρετανίας για μια ευέλικτη αναβολή του Brexit ώς τις 31 Ιανουαρίου 2020”, επισήμανε ο Τουσκ στο Twitter. Διευκρίνισε μάλιστα ότι η απόφαση αυτή θα επισημοποιηθεί μέσω γραπτής διαδικασίας.

Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ήταν αρχικά διατεθειμένος να επιτρέψει μόνο μια ολιγοήμερη «τεχνική» παράταση του Brexit. 

Να ψηφίσουν επί πρότασης του Μπόρις Τζόνσον για διενέργεια πρόωρων εκλογών στις 12 Δεκεμβρίου θα κληθούν στο μεταξύ το απόγευμα οι Βρετανοί βουλευτές.

Η πρόταση που έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός ακολουθεί την απόρριψη από τη Βουλή του σφιχτού χρονοδιαγράμματος που είχε προτείνει ο ίδιος για τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου και της συμφωνίας του Brexit, καθώς και την υποβολή αιτήματος προς την ΕΕ για νέα τρίμηνη παράταση της διαδικασίας του Άρθρου 50.

Για να εγκριθεί η πρόταση του πρωθυπουργού για εκλογές θα πρέπει να συναινέσουν τα 2/3 των βουλευτών, κάτι που φαντάζει απίθανο με βάση τις δηλώσεις της αντιπολίτευσης.