Πόλεμος μεταξύ κυβέρνησης – αντιπολίτευσης λόγω της τοποθέτησης Μητσοτάκη για την απεργία

162

Σε αντιπαράθεση βρίσκονται, από εχθές, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, μετά αφορμή την τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, για την 24ωρη χθεσινή απεργία που είχε κηρύξει η ΓΣΕΕ και σειρά εργατικών κέντρων ανά τη χώρα.

“Για μία ακόμη φορά, απεργούν οι λίγοι και ταλαιπωρούνται οι πολλοί. Κι αυτό γιατί μερικοί επαγγελματίες του συνδικαλισμού αντιδρούν στη διαφάνεια. Επαγγελματίες συνδικαλιστές που έχουν χάσει την επαφή τους με τον κόσμο της εργασίας και που δεν αντιλαμβάνονται ότι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι επιθυμούν περισσότερη συμμετοχή και δημοκρατία στη λήψη αποφάσεων που τους αφορούν. Εμείς νομοθετούμε τα σωματεία να είναι αντιπροσωπευτικά και να λογοδοτούν. Και οι πλειοψηφίες να είναι αυτές που θα αποφασίζουν για τη στάση των εργαζομένων, θεσπίζοντας, προαιρετικά, και τη δυνατότητα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Στέκομαι στο πλευρό των εκατομμυρίων πολιτών που σήμερα δοκιμάζονται γιατί έτσι το θέλησε μια μειοψηφία. Οι Έλληνες κουράστηκαν, πλέον, να δοκιμάζονται από πρακτικές περασμένων δεκαετιών. Είναι καιρός να πάμε μπροστά. Και θα πάμε” έγραψε στα social media ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, υποστήριξε ότι πρόκειται για “καθεστωτική νοοτροπία.

Οι κυβερνητικές πηγές απάντησαν ότι ο κ. Μητσοτάκης είπε το αυτονόητο (ότι δηλαδή, χθες έκαναν απεργία οι λίγοι και ταλαιπωρήθηκαν οι πολλοί διότι μερικοί επαγγελματίες του συνδικαλισμού αντιδρούν στη διαφάνεια) και πως η Κουμουνδούρου το μόνο που έχε μάθει είναι η διαστρέβλωση και η παραποίηση με στόχο τη δημιουργία ψεύτικων εντυπώσεων.

“Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύεται ότι δεν έμαθε τίποτα από το αποτέλεσμα της 7ης Ιουλίου, όπου αποδοκιμάστηκε η πρακτική του. Με την ανάρτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε έγνοια για την ταλαιπωρία εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας. Είναι η κατανόηση της απόγνωσης που ένιωσαν εκατομμύρια συμπολίτες μας που προσπαθούσαν να μετακινηθούν στις δουλειές τους στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις. Η ανάρτηση του πρωθυπουργού αφορούσε τους πολλούς που ταλαιπωρούνται από τους λίγους. Προφανώς δεν άρεσε σε εκείνους που δεν θέλουν να αποκτήσει φωνή η πλειοψηφία των εργαζομένων, προκειμένου να αποφασίζουν μόνοι τους αγνοώντας τη γνώμη των πολλών. Η αντίδρασή τους σε ένα νομοσχέδιο, που στόχο έχει να σώσει θέσεις εργασίας και να μπλοκάρει την αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία, που έγιναν βραχνάς για χιλιάδες εργαζόμενους -ειδικά νέους- είναι τουλάχιστον περίεργη” υπογράμμισαν τα στελέχη της κυβέρνησης και συνέχισαν λέγοντας  “Όπως το συνηθίζουν οι εργατοπατέρες έφτασαν στο σημείο να χρησιμοποιούν ανεύθυνα τους εργαζόμενους για να διασφαλίζουν τα προσωπικά τους συμφέροντα και να συντηρούν τα προνόμιά τους. Θέλουν να παίρνουν αποφάσεις αγνοώντας τη βούληση της πλειοψηφίας. Και βλέπουν ότι το νομοσχέδιο βάζει τέλος στην αντιδημοκρατική αυτή νοοτροπία. Καθιερώνει την ηλεκτρονική ψηφοφορία και διασφαλίζει τη δυνατότητα οι αποφάσεις για απεργία να λαμβάνονται από τους πολλούς και όχι τους λίγους. Με τη ρύθμιση αυτή παρέχεται, για πρώτη φορά στη χώρα μας, η δυνατότητα συμμετοχής των εργαζομένων που είναι μέλη των συνδικαλιστικών οργανώσεων να συμμετέχουν με ηλεκτρονική ψηφοφορία στη λήψη των αποφάσεων για απεργία. Έτσι θα αποφασίζει η πλειοψηφία, το 50% συν ένας, και όχι οι μειοψηφίες. Αυτό είναι κάτι που δεν αρέσει σε εκείνους που είχαν συνηθίσει να αποφασίζουν ερήμην”, επισημαίνουν.