«Συγκρατημένα αισιόδοξη» η κυβέρνηση μετά το ραντεβού με τον Ερντογάν – Ικανοποίηση για το ενδιαφέρον των επενδυτών

526

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «συγκρατημένα αισιόδοξη» εμφανίζεται η ελληνική πλευρά για την προοπτική που διανοίγεται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά το ραντεβού μιας ώρας που είχαν την Τετάρτη στη Νέα Υόρκη -«μέσα σε πολύ θετικό κλίμα»- ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκφράζεται μεγάλη ικανοποίηση για το μεγάλο ενδιαφέρον των επενδυτών που εκδηλώθηκε από αμερικανικές εταιρίες, με εκπροσώπους των οποίων είχαν επαφές ο πρωθυπουργός, καθώς και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

Η χθεσινή μέρα έκλεισε με την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη σε κλίμα συγκίνησης στους ομογενείς της Αστόρια, όπου ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να δώσει δικαίωμα ψήφου σε όλους τους Έλληνες από τον μόνιμο τόπο διαμονής τους.

Πηγές της κυβέρνησης ανέφεραν ότι: «Το κλίμα ήταν πιο θετικό από αυτό που περιμέναμε», μετά τη συνάντηση με τον κ. Ερντογάν. «Συζητήθηκαν όλα τα μεγάλα θέματα με ένα πλαίσιο ειλικρίνειας» και στο πνεύμα ότι η στενότερη συνεργασία των δύο πλευρών συμβάλει στο να «αίρονται προκαταλήψεις ή προβλήματα», τόνιζαν οι ίδιες πηγές.

Τα δύο «καυτά» θέματα

Αρμόδιος κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωνε, ωστόσο, ότι η ελληνική κυβέρνηση θα περιμένει το αμέσως προσεχές διάστημα «απτά αποτελέσματα» σε δύο κρίσιμους τομείς των σχέσεων που είναι: Πρώτον, η στάση της Τουρκίας απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία, με την παραβατική συμπεριφορά των γειτόνων στην ΑΟΖ της Κύπρου και τις επισκέψεις στην περίκλειστη Αμμόχωστο. Και, δεύτερον, με την πρόοδο που πρέπει να σημειωθεί στο Μεταναστευτικό και τον περιορισμό των αυξημένων ροών που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες.

Η ελληνική πλευρά ανέφερε ξεκάθαρα ότι είναι στην ευχέρεια της Τουρκίας να γίνει πιο αυστηρή επιτήρηση των ροών αυτών στην τουρκική ενδοχώρα, στις ακτές της γείτονος, αλλά και στην θάλασσα.

Επίσης, η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε να κάνει ό,τι μπορεί για τον έλεγχο των δικών της συνόρων, αναπτύσσοντας περισσότερα σκάφη του πολεμικού ναυτικού και του λιμενικού στην περιοχή και αυξάνοντας τις επιστροφές με βάση τη συμφωνία Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακόμα, υπογραμμίστηκε η βούληση της Αθήνας να βοηθήσει στη διάθεση περισσότερων κονδυλίων στην Τουρκία για την περίθαλψη των μεταναστών.

Η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη συνάντηση με Ερντογάν

Χρονικό όριο για να φανούν οι προθέσεις της κυβέρνησης Ερντογάν είναι η ενεργοποίηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, που έχει σταματήσει από το 2016 και συμφωνήθηκε να συγκληθεί λίαν προσεχώς στη Θεσσαλονίκη. Οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξουσιοδοτήθηκαν να κάνουν την απαραίτητη προετοιμασία.

Εκτός από το Κυπριακό και το μεταναστευτικό, στο τετ-α-τετ των δύο ηγετών τέθηκαν και άλλα ζητήματα, όπως οι εμπορικές και οικονομικές σχέσεις των δυο χωρών. «Οι Τούρκοι είναι περισσότερο πεπεισμένοι από εμάς για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και επιδιώκουν για να δώσουν ώθηση και στη δική τους οικονομία», σχολίαζε Έλληνας αξιωματούχος που συμμετείχε στις συνομιλίες. Τέθηκε, μάλιστα, ως στόχος να επιτευχθεί υπερδιπλασιασμός των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών μέσα στα επόμενα ένα με δύο χρόνια.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, που εξετάζεται θετικά από την τουρκική πλευρά. Η τουρκική πλευρά έθεσε τα γνωστά ζητήματα αναφορικά με τη μουσουλμανική μειονότητα στη Δυτική Θράκη και αναφέρθηκε στα δύο μνημεία οθωμανικής πολιτιστικής κληρονομιάς ( στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη) που η Άγκυρα θέλει να λειτουργήσουν ως τεμένη.

«Κρατήστε το θετικό κλίμα, ότι έγινε ειλικρινής διάλογος για το που συμφωνούμε και που διαφωνούμε και θα δούμε πώς θα προχωρήσουμε», είναι η φράση με την οποία κυβερνητικός αξιωματούχος συνόψιζε τα της συνάντησης. «Εάν έχουμε κάτι χειροπιαστό θα μπορούμε να πούμε ότι κάτι αναπτύσσεται», συμπλήρωνε.

Ανταπόκριση από τους Αμερικανούς επενδυτές

Στην κυβερνητική αντιπροσωπεία που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη επικρατούσε ιδιαίτερη ικανοποίηση για την ανταπόκριση που υποστηρίζουν ότι βρήκαν από Αμερικανούς επενδυτές, τους οποίους ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του κάλεσαν να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος ήταν ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, στην εκδήλωση της Goldman Sachs, στην οποία ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο σχέδιο της κυβέρνησης για την ανάπτυξη, παραβρέθηκαν 30 CEO’s κορυφαίων αμερικανικών επιχειρήσεων.

Μεταξύ αυτών ήταν εκπρόσωποι της Pimco, της Blackstone, του Bain Capital, του Cerberus, του Avenue Capital, του York Capital, της Invesco Oppenheimer και άλλοι.

Όλοι αυτοί άκουσαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τους υπογραμμίζει ότι αυτή τη φορά η Ελλάδα έχει συγκεκριμένο σχέδιο που περιλαμβάνει μειωμένη φορολόγηση, σταθερό φορολογικό πλαίσιο και μεγάλες αλλαγές που θα χτυπήσουν τη γραφειοκρατία.

Ο πρωθυπουργός παραβρέθηκε σε γεύμα που παρέθεσε ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος, στενός συνεργάτης του Ντόναλντ Τραμπ και γνωστός μεγαλοεπενδυτής και επιχειρηματίας. Συμμετείχε επίσης στο Global Business Forum του Bloomberg μαζί με άλλους σημαντικούς πολιτικούς και επιχειρηματίες και παραχώρησε συνέντευξη σε ζωντανή μετάδοση στο Bloomberg TV για να στείλει το μήνυμα ότι «η Ελλάδα ξαναμπαίνει στον επενδυτικό χάρτη».

Στο τραπέζι με τον κ. Ρος βρέθηκαν «πολύ μεγάλοι επιχειρηματίες και επενδυτές», τα ονόματα των οποίων, ωστόσο, δεν δημοσιοποιούνται. Το μόνο που περιοριζόταν να πουν αρμόδιοι πηγές είναι οι τομείς ενδιαφέροντος τους που είναι τα ενεργειακά, με τις αποκρατικοποιήσεις φορέων, όπως η ΔΕΗ, τα ΕΛΠΕ κλπ, οι τράπεζες και εν γένει ο χρηματοπιστωτικός τομέας, τα logistics, καθώς και ο τουρισμός, στον οποίο έχουμε, όπως ειπώθηκε, ως χειροπιαστό αποτέλεσμα το ενδιαφέρον της Blackstone για τα ξενοδοχεία.

Πηγές: protothema.gr, iefimerida.gr