Συνάντηση Δένδια – Λαβρόφ αύριο στη Μόσχα

151

Συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ θα έχει αύριο στη Μόσχα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Θα είναι η πρώτη επίσκεψη του Νίκου Δένδια στη ρωσική πρωτεύουσα η οποία, όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές, πραγματοποιείται σε μια ευαίσθητη συγκυρία και εν μέσω σημαντικών περιφερειακών εξελίξεων αλλά και αναβάθμισης του ρόλου της Ρωσίας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Πρόθεση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών είναι να γίνει μια συνεκτική προσπάθεια συνολικής επανεκκίνησης της εξωτερικής της πολιτικής, με επανατοποθέτηση της Ελλάδας στα περιφερειακά δρώμενα ως παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας για την ευρύτερη περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο, πηγές του ΥΠΕΞ, αναφέρουν πως φιλοδοξία της ελληνικής διπλωματίας είναι η επίσκεψη να σηματοδοτήσει ένα νέο κεφάλαιο στις διαχρονικά φιλικές ελληνορωσικές σχέσεις, μια νέα φάση ανάπτυξης στη βάση του ειλικρινούς διαλόγου και της τακτικής επικοινωνίας. Προς αυτή την κατεύθυνση, οι δύο υπουργοί θα υπογράψουν κοινό Πρόγραμμα Διαβουλεύσεων Ελλάδας – Ρωσίας 2020-2022, το οποίο θεσμοθετεί μια σειρά από τακτικές επαφές τόσο σε υπηρεσιακό όσο και σε πολιτικό επίπεδο μεταξύ των δύο χώρων.

Επίσης, ο κ. Δένδιας θα συζητήσει με τον Σεργκέι Λαβρόφ τις πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία αλλά και την ανατολική Μεσόγειο καθώς συνεχίζεται η τουρκική παραβατικότητα, γεγονός που προβληματίζει έντονα την Αθήνα. Πρόθεση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών είναι να θέσει στον Ρώσο ομόλογό του το ζήτημα της απαράδεκτης εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού/προσφυγικού από την τουρκική πολιτική ηγεσία, ενώ από την ατζέντα των συνομιλιών δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν ζητήματα όπως οι εξελίξεις στην Ουκρανία, τα Βαλκάνια, το Κυπριακό και οι σχέσεις της Ρωσίας με την ΕΕ.

Αναφορικά με το ζήτημα των σχέσεων Ρωσίας-ΕΕ, ο Ν. Δένδιας θα έχει την ευκαιρία να σημειώσει προς τη ρωσική πλευρά ότι η Ελλάδα θεωρεί τη Ρωσία αναπόσπαστο μέρος της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας και επιδιώκει να συμβάλει θετικά στο διάλογο μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας. Η χώρα μας, εξάλλου, υποστηρίζει σταθερά ότι η ΕΕ πρέπει να διατηρεί λειτουργικές σχέσεις και ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με τη Ρωσία και είναι έτοιμη να συνδράμει σε πρωτοβουλίες που στόχο έχουν τη βελτίωση των ευρω-ρωσικών σχέσεων, στη βάση πάντοτε της πλήρους εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου