Άγιος Δημήτριος και Βαλκάνια

281

Ο Άγιος Δημήτριος, πέραν από προστάτης της Θεσσαλονίκης και πολιούχος πολλών ελληνικών πόλεων, τιμάται ιδιαίτερα και σε άλλες χώρες, καθώς θεωρείται και προστάτης των Βαλκανίων.

  • Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Στην Θεσσαλονίκη, όπου ο Άγιος Δημήτριος είναι πολιούχος, πιστοί από όλο τον κόσμο καταφθάνουν για να συμμετέχουν στη λιτανεία των ιερών λειψάνων, στις Ακολουθίες και τις εκδηλώσεις.

Σύμφωνα με τον υφηγητή Πάβελ Παβλόφ από το Τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστήμιου Σόφιας «Άγιος Κλήμης της Αχρίδας», ο Άγιος είναι προστάτης των ορθόδοξων χριστιανών των Βαλκανίων από την πρώτη χιλιετία.

Στα Βαλκάνια βρίσκονται οι πόλεις, όπου ανέπτυξε τη δραστηριότητά του και στη συνέχεια βασανίστηκε – Θεσσαλονίκη, Σίρμιο (Σρέμσκα Μιτρόβιτσα) – την πρωτεύουσα της επαρχίας της Παννονία επί της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Τη δεύτερη χιλιετία είναι γνωστός ακόμα και στη Μικρά Ασία.

Πατριάρχης Βουλγαρίας: Ο Άγιος Δημήτριος μάς θυμίζει ότι δεν είμαστε μόνοι

Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Βουλγαρίας κ.κ. Νεόφυτος ανέφερε σε εγκύκλιό του ότι μόνο μιμούμενοι πιστά τον Θεσσαλονικέα θαυματουργό και τον Χριστό, τον οποίο και ο ίδιος μιμήθηκε, μπορούμε να συνεισφέρουμε και εμείς στην αγιότητα και το έργο της Εκκλησίας και στο ακάνθινο στεφάνι της θείας Κεφαλής της,

«Οι δυσκολίες και οι πειρασμοί που αντιμετωπίζουμε σήμερα μπορεί να φαίνονται διαφορετικοί από εκείνους της εποχής του Αγίου Δημητρίου, αλλά στην ουσία επιδιώκουν το ίδιο πράγμα – την αποδυνάμωση της πίστης και της μαρτυρίας μας για τον Εσταυρωμένο και Αναστημένο Χριστό. Ωστόσο, στον αγώνα μας απέναντι σε αυτά, το παράδειγμα του Αγίου Δημητρίου και όλων των μαρτύρων μας θυμίζουν ότι δεν είμαστε μόνοι», τόνισε.

«Λοιπόν, ενθυμούμενοι πάντα ότι «ο Θεός είναι μεθ’ ημών» (Ησ. 8,10), καλούμαστε κι εμείς να ακολουθήσουμε το δρόμο του Αγίου Δημητρίου, επιδιώκοντας τον στόχο του και εκπληρώνοντας τον θείο σκοπό του ανθρώπου που δημιουργήθηκε κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν του Θεού, δηλαδή, «οὕτω καὶ ἡ χάρις βασιλεύσῃ διὰ δικαιοσύνης εἰς ζωὴν αἰώνιον διὰ Ἰησοῦ Χριστοῦ τοῦ Κυρίου ἡμῶν» (Προς Ρωμαίους 5:21)», όπως επεσήμανε.

Οι Μαυροβούνιοι τρέφουν μεγάλο σεβασμό για τον Άγιο Δημήτριο

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ope.gr, με αφορμή τα εγκαίνια του νέου προξενείου του Μαυροβουνίου στη Θεσσαλονίκη που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι, ο τότε πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου, Ζντράβκο Κριβοκάπιτς, τόνισε: «Η Θεσσαλονίκη είναι πολύ σημαντική διότι εδώ ανθεί η πολιτική, η οικονομία, το εμπόριο και επίσης πολύ σημαντικό για τους Μαυροβούνιους είναι και ο Άγιος Δημήτριος, για τον οποίον τρέφουν μεγάλο σεβασμό. Απόδειξη του τι είπα προηγουμένως, είναι η παράδοσή μας, γιατί πολλές οικογένειες στο Μαυροβούνιο έχουν για προστάτη άγιο τον Άγιο Δημήτριο».

 Λαοθάλασσα προσκυνητών στο Βουκουρέστι

Ο Άγιος Δημήτριος ο Νέος είναι Προστάτης του Βουκουρεστίου, και όταν τιμάται η μνήμη του παραλύει όλη η πρωτεύουσα καθώς πιστοί καταφθάνουν στον Καθεδρικό Ναό για να προσκυνήσουν το Ιερό Λείψανο  του Θαυματουργού αγίου.

Φέτος, ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων κόμισε τεμάχιο του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Γρηγορίου Παλαμά και εικόνα του Αγίου και της Αγίας Οικογένειάς του στο Βουκουρέστι. Ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ Δανιήλ παρέλαβε μέσα από μια ειδική τελετή το τεμάχιο και την εικόνα.

«Ο Άγιος Δημήτριος ο Νέος, Προστάτης του Βουκουρεστίου, αλλά και ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, τα Ιερά Λείψανα του οποίου προσκομίστηκαν για προσκύνηση και ευλογία από τη Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, μαζί με την εικόνα του Αγίου και της οικογένειάς του, μάς ενώνουν σε μια ολοένα βαθύτερη κοινωνία, μαθαίνοντας από αυτούς τους Αγίους για τη δύναμη της προσευχής στη ζωή του ατόμου και στην οικογενειακή ζωή», υπογράμμισε ο Πατριάρχης Ρουμανίας σε ομιλία του.

 Ο βίος του Αγίου Δημητρίου

Ο Άγιος Δημήτριος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη κατά τους χρόνους της βασιλείας του μεγάλου διώκτου των Χριστιανών Διοκλητιανού και Μαξιμιανού Ἐρκούλιου (284-305 μ.Χ). Καίσαρας της Μακεδονίας τοποθετήθηκε ο Μαξιμιανός Γαλέριος, ο οποίος εξαπέλυσε αληθινό πόλεμο εναντίων των Χριστιανών. Εκλεκτό μέλος της Εκκλησίας των Θεσσαλονικέων ήταν και ο Άγιος Δημήτριος, ο οποίος προερχόταν από ευσεβείς και επιφανείς γονείς. Είχε δε προικισθεί από τον Θεό με πολλά αγαθά και με πλήθος σωματικών και πνευματικών χαρισμάτων. Η φήμη του έφθασε μέχρι τον βασιλιά Γαλέριο, ο οποίος εκτιμώντας τις αρετές του τον έκανε μέλος της Συγκλήτου της πόλεως και τον διόρισε στρατηγό όλης της Θεσσαλίας και ανθύπατο και αυθέντη όλης της Ελλάδας.

Ο Άγιος Δημήτριος, ως χριστιανός, κατηχούσε και δίδασκε με ιεραποστολικό ζήλο και με τη φωτεινή παρουσία του τους Θεσσαλονικείς, που τους κατέκλυσε η ειδωλολατρία, οδηγώντας τους προς το Χριστό και την αλήθειά Του. Όταν πληροφορήθηκε ο Μαξιμιανός τη δραστηριότητα αυτή του Αγίου, διέταξε και τον έφεραν ενώπιόν του. Ο Άγιος ομολόγησε με παρρησία την πίστη του στον Χριστό με συνέπεια να τον οδηγήσουν στη φυλακή, σ’ ένα παλαιό δημόσιο λουτρό δίπλα στο στάδιο, όπου υπέστη πολλές κακουχίες και βασανιστήρια.

Κατά τη διάρκεια αγωνισμάτων στο στάδιο, που διοργάνωναν οι βασιλείς για να διασκεδάζουν με τις θυσίες στα είδωλα, τις αιματοχυσίες και τους φόνους των ανθρώπων, ένας μαθητής του Αγίου Δημητρίου, ο Νέστορας, θέλοντας να δείξει τη δύναμη του αληθινού Θεού πήγε στο λουτρό που ήταν κλεισμένος ο Άγιος, πήρε την ευλογία και την ευχή του Αγίου, βγήκε στο στάδιο και με την επίκληση «Θεέ Δημητρίου βοήθει μοι!» νίκησε τον γιγαντόσωμο και ανίκητο Λυαίο. Το γεγονός αυτό προκάλεσε οργή στον βασιλιά, ο οποίος πρόσταξε τους στρατιώτες να πάνε εκεί που ήταν φυλακισμένος ο Άγιος και να τον φονεύσουν. Οι στρατιώτες τον ελόγχευσαν σε όλο του το σώμα μέχρι θανάτου.

Κάποιοι ευλαβείς Χριστιανοί ήλθαν κρυφά στο λουτρό εκείνο και ενταφίασαν το λείψανο στο μέρος στο οποίο μαρτύρησε. Αργότερα στο σημείο αυτό κτίσθηκε ναΐσκος ο οποίος περιλαμβάνει και τον ιαματοφόρο τάφο του Αγίου. Ο μαθητής του Αγίου Λούπος, με το δαχτυλίδι και τον μανδύα που πήρε από τον Άγιο κατά την ώρα του μαρτυρίου, ενεργούσε θαύματα πολλά, ώσπου στο τέλος, όταν το έμαθε ο βασιλιάς, τον αποκεφάλισαν και αυτόν. Κατ’ αυτόν τον τρόπο ετελειώθη ο Πανένδοξος Μεγαλομάρτυς, ο Πολιούχος, το μέγα της οικουμένης θαύμα, της Εκκλησίας το ωράισμα, ο πολύς τα πάντα, και θαυματουργός και Μυροβλύτης Άγιος Δημήτριος.

Πηγή: ope.gr