Άγκελα Μέρκελ: Ο πολιτικός απολογισμός της στην DW

331

 

Σε αποκλειστική συνέντευξή της στην DW, λίγο πριν από την αποχώρηση της από την ενεργό πολιτική, η Άγκελα Μέρκελ μιλά για την κλιματική αλλαγή, τη φράση της “Θα τα καταφέρουμε”, τον Σολτς και τον Μακρόν.

Με χαλαρή διάθεση και δείχνοντας ότι τα έχει βρει με τον εαυτό της: Έτσι εμφανίστηκε η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στον διευθυντή ειδήσεων του DW News Μαξ Χόμφαν στην καγκελαρία, λίγο πριν από την αποχώρησή της από την ενεργό πολιτική. Δεν χρειάστηκε να σκεφτεί πολύ για να απαντήσει ποιες ήταν σε προσωπικό επίπεδο οι δύο πιο δύσκολες προκλήσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει στη θητεία της: το προσφυγικό, ειδικότερα η φυγή ανθρώπων από τη Συρία και τις γειτονικές χώρες, καθώς και η κρίση του κορονοϊού. Και στις δύο περιπτώσεις, όπως παρατηρεί η καγκελάριος Μέρκελ, επηρεάστηκαν άμεσα ζωές και “ανθρώπινες μοίρες”.

“Ναι, τα καταφέραμε”

Σε ερώτηση κατά πόσο πιστεύει ότι η Γερμανία κατάφερε να διαχειριστεί την άφιξη 80.000 προσφύγων στη χώρα το 2015, όταν μάλιστα είπε την περίφημη φράση “Θα τα καταφέρουμε”, η Άγκελα Μέρκελ απαντά: “Ναι, τα καταφέραμε!”. Όπως προσέθεσε δεν ήταν όλα “ιδανικά”, ωστόσο σημαντική ήταν η συμβολή δημάρχων και εθελοντών στη διαχείριση της κατάστασης.

“Έχουμε θαυμάσια παραδείγματα ανθρώπων που προοδεύουν, όταν σκέφτομαι τους αποφοίτους γυμνασίου…” αναφέρει η καγκελάριος Μέρκελ έχοντας κατά νου παιδιά μεταναστών που φοιτούν σε γερμανικά σχολεία, προσθέτοντας στη συνέχεια με διάθεση αυτοκριτικής: “Φυσικά όμως δεν έχουμε καταφέρει να αντιμετωπίσουμε τα αίτια της προσφυγιάς. Δεν έχουμε καταφέρει να αποκτήσει η Ευρώπη ένα ενιαίο σύστημα ασύλου και μετανάστευσης”.

Κλιματική αλλαγή: “Να δράσουμε πολύ πιο γρήγορα”

Η Άγκελα Μέρκελ θεωρεί επίσης κρίση την αμφισβήτηση των διεθνών οργανισμών από πολλούς στον κόσμο. Όπως παρατηρεί: “Για μένα ήταν πάντα σημαντικό, και πάντα προσπαθούσα, να ενισχύσω τον ρόλο διεθνών οργανισμών, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Παγκόσμιας Τράπεζας, του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου κ.ά”.

Σχετικά με το μείζον ζήτημα της αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής η Άγκελα Μέρκελ δηλώνει: “Πρέπει να δράσουμε πολύ πιο γρήγορα”. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν γίνει καγκελάριος, η Άγκελα Μέρκελ είχε διατελέσει υπ. Περιβάλλοντος όταν διεξήχθη η Σύνοδος του ΟΗΕ για το Κλίμα το 2005. Σήμερα η ίδια λέει: “Πρέπει να ακολουθήσουμε προσεκτικά τις επιστημονικές εκτιμήσεις, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να παραμείνουμε πολύ κοντά στον 1,5 βαθμό υπερθέρμανσης του πλανήτη”. Σχετικά με τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα που διεξάγεται στη Γλασκώβη και στην οποία παρεβρέθηκε και η ίδια παρατηρεί: “Η Γλασκώβη έχει ήδη επιφέρει κάποια αποτελέσματα (…) αλλά από τη σκοπιά των νέων τα πράγματα συνεχίζουν να κινούνται πολύ αργά (…) Και λέω στους νέους: πρέπει να ασκήσετε πίεση”. Ωστόσο η Άγκελα Μέρκελ σημειώνει με ρεαλισμό ότι για τη λήψη μέτρων που έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής απαιτούνται πλειοψηφίες, ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν φόβοι για τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειές τους.

Για τον Μακρόν και τον αποχαιρετισμό των Γάλλων

Ειδική μνεία στη συνέντευξή της στην DW κάνει όμως η Άγκελα Μέρκελ και στην τελευταία της επίσκεψη στη Γαλλία ως καγκελάριος της Γερμανίας  και στη σχέση της με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος την τίμησε στη Βουργουνδία με την υψηλότερη τιμή της Γαλλικής Δημοκρατίας, τον Μεγαλόσταυρο της Λεγεώνας της Τιμής.

“Γνωρίζω ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν είναι ικανοποιημένοι με την πολιτική μου. Αλλά χαίρομαι πολύ όταν βλέπω να έχουν έρθει τόσοι πολλοί άνθρωποι για να δουν εμένα και τον πρόεδρο Μακρόν στη Γαλλία –όπου, αν το δει κανείς ιστορικά,τα μεταξύ μας συναισθήματα δεν ήταν πάντα τόσο φιλικά-. Πρέπει να πω ότι ήταν μια όμορφη εμπειρία”, αναφέρει η Άγκελα Μέρκελ.

Η ήρεμη διαδοχή και η στήριξη στον Σολτς

Στην πρόσφατη Σύνοδο των G20 στη Ρώμη, η καγκελάριος Μέρκελ, έστειλε στον κόσμο κι ένα μήνυμα ως προς την διαδοχή της από τον εν ενεργεία Σοσιαδημοκράτη υπ. Οικονομικών Όλαφ Σολτς, ο οποίος βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους Πρασίνους και τους Φιλελευθέρους για τον σχηματισμό της επόμενης γερμανικής κυβέρνησης. Σχετικά με την κοινή τους παρουσία στο G20 αναφέρει: “Αν έχετε την εντύπωση ότι εδώ υπάρχει καλή επικοινωνία μεταξύ της νυν αρχηγού της κυβέρνησης και του πιθανού διαδόχου της, τότε αυτό είναι ένα καθησυχαστικό μήνυμα σε έναν μάλλον ταραχώδη κόσμο. Και αυτό το βρήκα σωστό”.

Σε ερώτηση του Μαξ Χόφμαν σχετικά με τα σχέδιά της μετά την αποχώρηση από την καγκελαρία, η Άγκελα Μέρκελ δηλώνει: “Δεν ξέρω ακόμη τι θα κάνω μετά. Είπα, ναι, πρώτα θα ξεκουραστώ και μετά θα δούμε τι θα έρθει στο μυαλό μου”. Η ίδια θέλει πάντως, όπως λέει, να διαβάσει και να κοιμηθεί. Όπως όμως αναφέρει στη συνέχεια: “Μετά βεβαιότητας θα νιώσω και λίγη μελαγχολία γιατί πάντα έκανα τη δουλειά μου ευχάριστα και μου αρέσει ακόμη να την κάνω”. Όσο για τον επόμενο καγκελάριο που θα την διαδεχθεί στην καγκελαρία -η οποία έχει ταυτιστεί με την Μέρκελ εδώ και 16 χρόνια- απαντά γελώντας: “Θα το συνηθίσετε”.

Πηγή: Deutsche Welle