Αγορές: Προτιμότερος ο Τσίπρας από τη δημοκρατία!

336

«Όλα καλά, αν εξαιρέσουμε ότι η Ελλάδα είναι δημοκρατία» – αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της χθεσινής έκθεσης του οίκου Barclays για τη χώρα, καθώς στις 20 σελίδες της περιγράφεται μια χώρα έτοιμη να ορθοποδήσει αλλά με διαρκή τον φόβο απρόοπτων πολιτικών εξελίξεων με αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία. Όλα πάνε μια χαρά, σημειώνει η Barclays, αφού πλέον είμαστε στην «τελική ευθεία» (final stretch) του προγράμματος.

Η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας είναι επαρκής, το τραπεζικό σύστημα δεν φαίνεται να κινδυνεύει για την ώρα, η «ιδιοκτησία» του προγράμματος έχει πλέον επιλυθεί με την ελληνική κυβέρνηση να συνεργάζεται προχωρώντας με μια σειρά δύσκολων μεταρρυθμίσεων, όμως η πολιτική αβεβαιότητα επειλεί τις προοπτικές ανάπτυξης.

Όπως συνέβη και το 2014/15, σημειώνουν οι οικονομολόγοι συντάκτες της έκθεσης, μια προεδρική εκλογή είναι αυτή που μπορεί να φέρει τα πράγματα άνω-κάτω. Έτσι, «παρά το ότι η ΝΔ είναι πιο φιλοευρωπαϊκή και υπέρ των μεταρρυθμίσεων», το να αναλάβει την εξουσία δεν κρίνεται απαραίτητα θετική εξέλιξη, αντίθετα μπορεί να προκαλέσει μια έντονη αστάθεια στη χώρα. Οι βασικοί λόγοι, όπως περιγράφονται στις σελίδες 14 και 15, είναι η ναρκοθέτηση του πολιτικού σκηνικού από έναν ΣΥΡΙΖΑ, που θα μειώνει με κάθε μέσο εφεξής την ψαλίδα και που δεν αποκλείεται να διεξαγάγει πρόωρες εκλογές «μετά το φθινόπωρο του ’18 και μέσα στο πρώτο ήμισυ του ’19».

Το βασικό σενάριο της Barclays αναγνωρίζει ότι οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα κάνουν ό,τι μπορούν ώστε να εξαντλήσουν τα χρονικά όρια της θητείας τους, όμως ιδιαίτερη μνεία γίνεται σε δύο παραμέτρους: Την αλλαγή του εκλογικού νόμου τον Ιούλιο του 2016 από τον Αλέξη Τσίπρα και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας «λίγους μήνες μετά τις εκλογές (κανονικές ή πρόωρες)», καθώς «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ένα σενάριο, σύμφωνα με το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ προκηρύσσει έκτακτες εκλογές σε χρονικό σημείο τέτοιο που του δίνει ένα τακτικό πλεονέκτημα» – επί της ουσίας επιδιώκοντας μια «δεξιά παρένθεση» (εισαγωγικά του συντάκτη).  Είναι, μάλιστα, εξαιρετικά σημαντικό, ότι στην έκθεση περιγράφεται η μεταστροφή του ΔΝΤ, του οποίου τόσο η αποχώρηση από το πρόγραμμα ως χρηματοδότη, όσο και η επιμονή στην ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, μπορούν να δημιουργήσουν ευνοϊκό πολιτικό κλίμα για την κυβέρνηση.

Συνολικά, οι άνθρωποι της Barclays περιγράφουν αυτό που πριν από μερικά χρόνια εξόργιζε τους αγανακτισμένους συριζαίους, αλλά και μεμονωμένους φιλελεύθερους με δικαιολογημένες θεσμικές ευαισθησίες και ανησυχίες: Η αγορά συχνά στενεύεται από το κουστούμι της δημοκρατίας. Βέβαια, όταν κάποτε μιλούσαμε για την διαπάλη αγοράς και δημοκρατίας, δύσκολα θα φανταζόμασταν ότι η ίδια η αγορά μια μέρα θα έφτανε να προτιμά τη μη μετάβαση εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ στην ΝΔ. Κι όμως, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, κάτι τέτοιο φαίνεται να λέει τώρα ένα μεγάλο διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, απηχώντας μάλλον μια γενική επενδυτική  δυσπιστία απέναντι στο ελληνικό πολιτικό μέλλον.

Πηγή Φιλελεύθερος