Ανδρουλάκης: Το κόστος της ενεργειακής κρίσης είναι άδικο να το πληρώσουν μόνο οι πολίτες

Για συντηρητικές ιδεοληψίες της κυβέρνησης κάνει λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, οι οποίες όπως επισημαίνει σε δήλωσή του, με αφορμή την σύνοδο των τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών του Νότου, «οδηγούν σε νέες ανισότητες και έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της οικονομίας».

Ειδικότερα, η δήλωση του κ. Ανδρουλάκη έχει ως εξής:

«Η ανάγκη για κοινά ευρωπαϊκά εργαλεία αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης είναι σημαντική. Δεν περιορίζει όμως τις ευθύνες του Πρωθυπουργού, ο οποίος με τις επιλογές του για την ενεργειακή στρατηγική της χώρας κατάφερε εν μέσω κρίσης να αυξηθεί η εξάρτηση μας από το φυσικό αέριο κατά 25% στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Έστω και καθυστερημένα ανακάλυψε την κερδοσκοπία και την ανάγκη ρύθμισης της αγοράς.

Οι συντηρητικές  ιδεοληψίες της κυβέρνησης οδηγούν σε νέες ανισότητες και έλλειμμα  ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Η απάντηση μας είναι η επιβολή πλαφόν στη ρήτρα  αναπροσαρμογής στη λιανική τιμή ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες πόσο θα πληρώνουν στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, καθώς και η επιβολή έκτακτης φορολογίας στα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών, όπως πρότεινε την προηγούμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το έχουν ήδη εφαρμόσει οι ηγέτες της Ισπανίας και της Ιταλίας με τους οποίους συνομίλησε σήμερα ο κ. Μητσοτάκης.

Το κόστος της κρίσης είναι άδικο να το πληρώνουν μόνο οι πολίτες, την ώρα που οι μεγάλες εταιρείες παραγωγής ενέργειας εμφανίζουν υπερκέρδη.