Ανήλικοι αγοράζουν ανεξέλεγκτα δυναμιτάκια και δίνουν οδηγίες χρήσης στο TikTok

196

Σοκαριστικά βίντεο έρχονται στη δημοσιότητα, με μικρά παιδιά να δίνουν οδηγίες για κατασκευή κροτίδων, ενώ στη συνέχεια τις ανάβουν και ανεβάζουν τα βίντεο στο ΤikTok.

Ενόψει του Πάσχα επιτήδειοι τα πωλούν μέσω social media σε μικρούς μαθητές, οι οποίοι στη συνέχεια τα επιδεικνύουν ανεβάζοντας βίντεο σε κοινωνικές πλατφόρμες όπως το TikTok.

Σε βίντεο που κοινοποιεί το Mega, παιδιά ακόμη και 10 ετών, δίνουν οδηγίες χρήσης και στη συνέχεια ανάβουν τις κροτίδες ρισκάροντας άμεσα να τραυματιστούν.

H καύση των βεγγαλικών τις ημέρες του Πάσχα και ιδιαίτερα μετά την Ανάσταση είναι ένα έθιμο το οποίο πολλοί επιμένουν να τηρούν, παρά τα ατυχήματα που έχουν συμβεί κατά το παρελθόν με τραυματισμούς , ακρωτηριασμούς ακόμη και μόνιμα προβλήματα ακοής.

Μάλιστα, μέσα σε 20 χρόνια 14 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από βεγγαλικά. Σε άλλη περίπτωση, το χέρι ενός 10χρονου αγοριού από την Κρήτη λίγο έλειψε να «χαθεί» όταν έσκασε δυναμιτάκι.

Πασχαλινό «σαφάρι» ελέγχων

Σε ολόκληρη τη χώρα η αστυνομία έχει αρχίσει εντατικούς ελέγχους. Ήδη έχει συλληφθεί ένας 35χρονος που διακινούσε παράνομα βεγγαλικά μέσω διαδικτύου.

Στην κατοχή του βρέθηκαν περισσότερα από 700 βεγγαλικά. Άλλοι 4 άνδρες συνελήφθησαν στην περιοχή του Ρέντη. Στην κατοχή τους βρέθηκαν πάνω από 4.000 δυναμιτάκια, δυναμίτες και φωτοβολίδες.

 «Το τελευταίο διάστημα εντείνονται οι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ προκειμένου να παταχθεί η διακίνηση και η εμπορία των παράνομων και άκρως επικίνδυνων βεγγαλικών κροτίδων πυροτεχνημάτων. Άλλωστε η διακίνηση η κατασκευή η εμπορία και η κατοχή συνιστούν ποινικά αδικήματα», δήλωσε ο κ. Καλλιακμάνης.

Στα λάθος χέρια ακόμα και το πιο τέλεια κατασκευασμένο πυροτέχνημα μπορεί να αποβεί θανατηφόρο προειδοποιούν οι ειδικοί.