Άνοιξε τον “ασκό του Αιόλου” ο Φραντσέσκο Τζόρτζι: “Από τις ΜΚΟ πέρναγαν τα χρήματα”

234

«Τις ΜΚΟ; Τις χρειαζόμαστε για να βγαίνουν χρήματα», γράφει σήμερα σε άρθρο της η La Repubblica αναφερόμενη για μια ακόμα μέρα στο σκάνδαλο διαφθοράς στο οποίο εμπλέκεται και η Εύα Καϊλή.

Σε έγγραφα της έρευνας για το QatarGate, τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας και επικαλείται η ιταλική εφημεριδα, μια πρόταση του Φραντζέσκο Τζιόρτζι, συντρόφου της πρώην πλέον αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Εύας Καϊλή αλλα και του πιο έμπιστου ανθρώπου στο πλευρό του Αντόνιο Παντζέρι, περιγράφει ξεκάθαρα τον τρόπο με τον οποίο οι παραπάνω κύριοι έσπρωξαν τη Δημοκρατία στον γκρεμό. Δημιούργησαν μια ΜΚΟ που ονομάζεται Fight Impunity (Πολεμήστε την ατιμωρησία), αλλά αντίθετα πρόκειται για ένα μανιφέστο ατιμωρησίας, σημειώνει δηκτικά το δημοσίευμα.

Και αυτό προκύπτει διαβάζοντας κανείς τις τέσσερις σελίδες του κατηγορητηρίου με το οποίο οι Βέλγοι δικαστές, την περασμένη Παρασκευή, συνέλαβαν τους Παντζέρι, Τζιόρτζι, Νικολό Φίγκα Ταλαμάνκα (το Νο1 μιας άλλης ΜΚΟ με την ονομασία No Peace without Justice) και τον Λούκα Βιζεντίνι, ο οποιος αποφυλακίστηκε μετά από 48 ώρες.

Η ομάδα αυτή, όπως αναφέρεται σε επίσημα έγγραφα, δραστηριοποιείται τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2021. Οι κατηγορίες με τις οποίες βαραίνονται είναι αυτά της σύστασης οργάνωσης, της διαφθοράς και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Η σχέση τους ήταν κυρίως με το Κατάρ και μάλιστα στο υψηλότερο επίπεδο.

Τα έγγραφα αναφέρουν για παράδειγμα τον υπουργό Εργασίας της χώρας, Ali Bin Samikh Al Marri τον οποίο η Καϊλή – η οποία μέχρι τη σύλληψή της θεωρούνταν εκτός οργάνωσης, συνάντησε την 1η Νοεμβρίου στο Κατάρ προκειμένου να δημιουργήσει σχέσεις μεταξύ των μελών του Ευρωπαικου Κοινοβουλίου και της κυβέρνησης του Κατάρ. Και αυτό θα γίνει μέσω του Παγκοσμίου Κυπέλλου και την ανάγκη που είχε η Ντόχα να ακουστεί μια καλή κουβέντα για τις «μεταρρυθμίσεις» που έχει κάνει σε ευαίσθητους τομείς, όπως τα εργασιακά.

Για τον λόγο αυτό, η ΜΚΟ του Παντζέρι – εκτός από την επιρροή που ασκούσε – είχε οργανώσει μια σειρά από ταξίδια στο Κατάρ τους τελευταίους μήνες. Μαζί και η κόρη του. Σε ένα έγγραφο αναφέρονται ονόματα ορισμένων βουλευτών που θα μπορούσαν να έχουν επηρεαστεί από τον Παντζέρι. Για παράδειγμα, η Alessandra Moretti. Η ευρωβουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος δεν ερευνάται ούτε υπάρχει απόλυτη υποψία ότι έχει εισπράξει χρήματα. Βρίσκεται στα αρχεία της εισαγγελίας επειδή η βοηθός της, Francesca Garbagnati, δούλευε στο παρελθόν με τον Panzeri, και γι’ αυτό σφραγίστηκαν τα γραφεία της στην Ευρωβουλή. Ανάμεσα στα έγγραφα που αναζητούμε είναι ακριβώς αυτά που σχετίζονται με το ταξίδι της Moretti στο Κατάρ τον περασμένο Οκτώβριο, γράφει η La Repubblica.

Ωστόσο, ίση σημασία δίνεται και στις επαφές της ομάδας αυτής με το Μαρόκο. Αν και με διαφορετικά χαρακτηριστικά: γίνεται ρητή αναφορά στα «πολιτικά» συμφέροντα της αραβικής χώρας απέναντι στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και όχι μόνο στο «καλό πρόσωπο» όπως στην περίπτωση του Κατάρ. Η αναφορά, μεταξύ άλλων, είναι στα «δώρα» που έκανε ο Μαροκινός πρέσβης στην Πολωνία, Abderrahim Atmoun.

Τα ρολόγια και η βίλα στην Cervinia

Εκτός από τα χρήματα, μέρος των οποίων έχει κατασχεθεί, τα έγγραφα της έρευνας αναφέρονται και σε μια σειρά από δώρα που φέρεται να λάμβανε η ομάδα.

Σε μια τηλεφωνική παρακολούθηση, σε ένα από αυτά τα ταξίδια τους στο Κατάρ, γίνεται λόγος για ρολόγια, αλλά και για αγορά ενός σπιτιού στη Cervinia.

Τα μέσα από τα οποία θα περνούσαν τα απαραίτητα χρήματα θα ήταν οι τρεχούμενοι λογαριασμοί των ΜΚΟ: της Fight Impunity του Panzeri, αλλά και η «No Peace without justice» του Niccolò Figà-Talamanca, ο οποίος, ωστόσο, κατά τη διάρκεια των μακρών ανακρίσεων αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες.

Κάποιες παραδοχές, από την άλλη, έγιναν από τον Τζόρτζι επίσης «προδομένο» από τις τηλεφωνικές υποκλοπές στις οποίες -όπως ακριβώς στην περίπτωση των ΜΚΟ- έκανε ρητές αναφορές. Επιβεβαιώθηκε, λοιπόν, από το βουνό των χρημάτων που βρέθηκε στο σπίτι του και της Καϊλής. «Είναι άσχετη με όλες τις κατηγορίες» επιβεβαιώνει ωστόσο ο δικηγορος της Ελληνίδας ευρωβουλευτού.

Η καθαίρεση της Καϊλή

Η χθεσινή ημέρα ήταν μια μέρα δύσκολη για την Εύα Καϊλή. Το ευρωκοινοβούλιο ψήφισε με 625 έναντι 1 υπέρ της καθαίρεσής της από τα αξιώματά της. Η ομάδα φιλίας ΕΕ-Κατάρ, στην οποία συμμετείχαν επίσης οι Ιταλοί Fulvio Martusciello και Dino Giarrusso, έχει ανασταλεί. Ενώ η αντιπροσωπεία του ευρωβουλευτή που ασχολείται με την αραβική χερσόνησο ανέβαλε το προγραμματισμένο ταξίδι της για τον Φεβρουάριο.
Το Κατάρ ισχυρίζεται ότι δεν εμπλέκεται σε όλες τις κατηγορίες, κατηγόρησε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ότι σχεδίασαν μια συνωμοσία στις Βρυξέλλες, επιβεβαιώνοντας έτσι τη φήμη ότι η έρευνα προέκυψε ακριβώς μετά από μια πληροφορία ξένων υπηρεσιών.

«Αυτό που βλέπουμε είναι σκανδαλώδες και απαράδεκτο», δήλωσε ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος, Ενρίκο Λέτα. «Το Δημοκρατικό Κόμμα είναι το ζημιωθέν μέρος και θα εμφανιστεί ως πολιτικός διάδικος στην εν εξελίξει διαδικασία», καταλήγει η La Republica.