Ύστερα από 38 χρόνια ηρεμίας, το «Μακρύ Βουνό» (όπως το αποκαλούν στη Χαβάη) «ξύπνησε» περίπου στις 11:30 το βράδυ της Κυριακής (τοπική ώρα) στο Mokuaweoweo, την καλντέρα κορυφής του ηφαιστείου.
Το ηφαίστειο πάντως είχε δείξει αυξημένη σεισμική δραστηριότητα τις τελευταίες εβδομάδες και πολλοί γεωολόγοι περίμεναν μια έκρηξη νωρίτερα.
Το βράδυ της Κυριακής, οι κάμερες του Αμερικανικού Γεωλογικού Ινστιτούτου στην κορυφή του ηφαιστείου έδειχναν «σιντριβάνια» λάβας, που απλώνονταν κατά μήκος του δαπέδου της καλντέρας με τους ειδικούς να προειδοποιούν όσους έχουν αναπνευστικά προβλήματα να μείνουν στα σπίτια τους.
Οι επιστήμονες στο Παρατηρητήριο Ηφαιστείων της Χαβάης ανακοίνωσαν ότι, οι κάτοικοι που κινδυνεύουν από τις ροές λάβας του ηφαιστείου καλούνται να είναι σε επαγρύπνηση και να επικοινωνήσουν με την Πολιτική Άμυνα της Κομητείας της Χαβάης για περαιτέρω καθοδήγηση, όπως αναφέρει το CNN.
Όπως αναφέρει το BBC, το βράδυ της Κυριακής, ο o νυχτερινός ουρανός πάνω από το μεγαλύτερο νησί της Χαβάης έλαμψε σε ένα κόκκινο χρώμα που θυμίζει «κόλαση», καθώς καυτή λάβα ξεπήδησε στην κορυφή του ηφαιστείου.
Ευτυχώς όμως, «Η λάβα περιορίζεται εντός της κορυφής και δεν απειλεί προς το παρόν τους κατοίκους της Χαβάης που ζουν προς τα κάτω», ανακοίνωσε η Αμερικανική Γεωλογική Υπηρεσία (USGS).
Ωστόσο, χθες, η υπηρεσία προειδοποίησε τους κατοίκους ότι ηφαιστειακά αέρια και λεπτή τέφρα μπορεί να μεταφερθούν μέσω του ανέμου προς το μέρος τους.
Από την πλευρά της, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας των ΗΠΑ έσπευσε να διευκρινίσει ότι «παρακολουθεί στενά την ηφαιστειακή έκρηξη και θα εκδώσει οδηγίες εναέριας κυκλοφορίας μόλις προσδιοριστεί το μέγεθος του νέφους τέφρας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.
Αν και δεν υπάρχουν ενδείξεις απειλής για τις κοντινές κοινότητες και δεν έχουν εκδοθεί εντολές εκκένωσης, ανέφεραν οι αρχές στο Twitter, προληπτικά άνοιξαν δύο καταφύγια.
Η έκρηξη πάντως μπορεί να βλάψει οχήματα και κτήρια, να μολύνει τα αποθέματα νερού, να διαταράξει τα αποχετευτικά και ηλεκτρικά συστήματα και να βλάψει τη βλάστηση, ανακοίνωσε η μετεωρολογική υπηρεσία, ενώ η ηφαιστειακή τέφρα μπορεί να ερεθίσει τα μάτια και τους πνεύμονες, όπως εκτιμούν οι επιστήμονες στο Reuters.
«Άτομα με αναπνευστικές ασθένειες θα πρέπει να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους για να αποφύγουν να εισπνεύσουν τα σωματίδια τέφρας και οποιοσδήποτε βγει έξω θα πρέπει να καλύψει το στόμα και τη μύτη του με μάσκα ή πανί», προειδοποιεί η ιατρική κοινότητα.
Aξίζει να σημειωθεί ότι, το ηφαίστειο «Μάουνα Λόα» έχει ύψος 4.169 μέτρα πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό και αποτελεί μέρος της αλυσίδας των ηφαιστείων που σχημάτισαν τα νησιά της Χαβάης.
Τελευταία φορά «ξύπνησε» τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 1984, στέλνοντας μια ροή λάβας σε απόσταση 8,05 χιλιομέτρων από το Χίλο, τη μεγαλύτερη πόλη του νησιού.
Οι αερογραμμές «Southwest Airlines» δεν πραγματοποίησαν χθες τις προγραμματισμένες πτήσεις εξαιτίας της έκρηξης. Έχουν ακυρώσει πέντε πτήσεις από και προς τη Χονολουλού, ανέφερε η αεροπορική εταιρεία.
Την ίδια ώρα, «Οι επιβάτες προς το Διεθνές Αεροδρόμιο Hilo ή το Διεθνές Αεροδρόμιο «Ellison Onizuka Kona» στο Keahole (KOA) θα πρέπει να επικοινωνήσουν με την αεροπορική τους εταιρεία προτού κατευθυνθούν στο αεροδρόμιο λόγω της ηφαιστειακής δραστηριότητας στο Mάουνα Λόα», σύμφωνα με το Υπουργείο Μεταφορών της Χαβάης.
«Βάσει προηγούμενων γεγονότων, τα πρώτα στάδια μιας έκρηξης του Μάουνα Λόα μπορεί να είναι πολύ δυναμικά και η θέση και η προώθηση των ροών λάβας μπορεί να αλλάξει γρήγορα», ανέφερε η Αμερικανική Γεωλογική Υπηρεσία (USGS) σε δελτίο τύπου.
«Εάν η έκρηξη παραμείνει στο Mokuaweoweo, οι ροές λάβας πιθανότατα θα περιοριστούν εντός των τοιχωμάτων της καλντέρας», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση. «Ωστόσο, εάν οι εκρήξεις βγουν έξω από τα τείχη του, οι ροές λάβας μπορεί να κινηθούν γρήγορα προς τα κάτω».