Δέκα τρόποι που θα σε βοηθήσουν να κόψεις το κάπνισμα

1. Ξεκίνα σιγά σιγά. Προσδιόρισε τη συγκεκριμένη στιγμή όπου θα καπνίσεις το τελευταίο σου τσιγάρο. Προσπάθησε να επιλέξεις μια στιγμή που δεν θα βρίσκεσαι σε καταστάσεις άγχους (όπως εξετάσεις, αλλαγή εργασίας κ.ο.κ.).

2. Καθάρισε το σπίτι σου. Πέταξε όλα τα σταχτοδοχεία, τους αναπτήρες και τα τσιγάρα που έχεις. Αν υπάρχουν άνθρωποι που καπνίζουν και ζουν μαζί σου και δεν πρόκειται να το κόψουν, ζήτησέ τους να σεβαστούν την επιλογή σου και να προσπαθήσουν να μην καπνίζουν όταν βρίσκονται κοντά σου.

3. Μόλις αισθανθείς την επιθυμία να καπνίσεις, πιες ένα ποτήρι νερό.

4. Τοποθέτησε ένα διαφανές βάζο πάνω στο τραπέζι και βάζε μέσα κάθε ακάπνιστο τσιγάρο. Θα έχει ενδιαφέρον όταν θα τα μετρήσεις αργότερα.

5. Σταμάτα να πίνεις καφέ, τουλάχιστον στην αρχή. Πιθανότατα, συνήθιζες να πίνεις καφέ και να καπνίζεις το τσιγάρο σου, επομένως κινδυνεύεις να παρασυρθείς όταν θα πιεις καφέ.

6. Στην αρχή, θα πρέπει να μασουλάς κάτι αντί να καπνίζεις, οπότε βεβαιώσου ότι τα σνακ σου είναι υγιεινά. Για παράδειγμα, μπορείς να καταναλώσεις αποξηραμένα φρούτα, καρύδια ή φρέσκα φρούτα.

7. Μοιράσου την απόφασή σου στα social media. Αυτή είναι μια πραγματικά αποτελεσματική πρακτική, διότι αν το δημοσιοποιήσεις, ίσως να ντρέπεσαι να ξεκινήσεις πάλι το κάπνισμα καθώς η ντροπή είναι ένα ισχυρό κίνητρο. Επίσης, οι άνθρωποι που έχουν περάσει από αυτό το στάδιο θα σε βοηθήσουν.

8. Προσπάθησε να αναλύσεις τους λόγους για τους οποίους κάπνιζες τις περισσότερες φορές και προσπάθησε να τους αποκλείσεις στο μέλλον. Απόφυγε όλες τις πιθανές προκλήσεις. Για παράδειγμα, άλλαξε το πρόγραμμα στη δουλειά σου, ώστε να μην καπνίζεις με τους συναδέλφους σου.

9. Περίμενε λίγο. Εάν αισθανθείς ότι είσαι κοντά στο να τα παρατήσεις και να αρχίσεις πάλι το κάπνισμα, ξεγέλασε τον εαυτό σου για τουλάχιστον 5 λεπτά. Οι επιστήμονες λένε ότι ο συγκεκριμένος χρόνος είναι αρκετός για τη συνείδησή σου, να αναρωτηθεί γιατί το κάνεις αυτό και τελικά να μην καπνίσεις.

10. Προσπάθησε να ορίσεις έναν στόχο για να σταματήσεις το κάπνισμα πριν από τις διακοπές ή τις αργίες. Φύγε έξω από την πόλη. Και φυσικά, μην πάρεις τα τσιγάρα μαζί σου! Μην ξεχάσεις την απόφαση που πήρες όταν επιστρέψεις πάλι στο σπίτι σου.