Διχασμός στις προεδρικές εκλογές

751

 

Γράφει ο Απόστολος Κρητικόπουλος*

Η πρόσφατη εκλογική διαδικασία στην μακρινή Βραζιλία, με έκανε να συνειδητοποιήσω πόσο πιο λειτουργικό είναι το πολίτευμα της Ελλάδος, δηλαδή η προεδρευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία, σε σχέση με τη προεδρική δημοκρατία που έχουν άλλες χώρες. Η μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο αυτών συστημάτων -όσον αφορά την εκλογική διαδικασία- είναι ότι οι πολίτες της Βραζιλίας επιλέγουν ανάμεσα από δύο μόνο υποψηφίους στις τελικές-δεύτερες εκλογές αντί των πολλών κομματικών επιλογών που έχουμε στην Ελλάδα. Αυτό έχει την τραγική συνέπεια κάποιες φορές, το αποτέλεσμα να είναι τόσο οριακό, που να προκαλεί βαθύ εθνικό διχασμό.

Συγκεκριμένα τα αποτελέσματα των εκλογών στην Βραζιλία, ήταν ακραία οριακά σε μια διαδικασία «γκρανγκινιόλ» με τον Σοσιαλιστή Λούλα να κερδίζει με ελάχιστη διαφορά με 50,9% τον εθνικιστή και δεξιό Μπολσονάρο ο οποίος έχασε με 49,1% σε περίπου 120 εκατομμύρια ψήφους! Δεν θα σταθώ καθόλου στο γεγονός πως τα συστημικά ΜΜΕ έπεσαν για ακόμα μια φορά έξω προβλέποντας «άνετο περίπατο νίκης» για τον αριστερό Λούλα με διαφορά ακόμα και 15% σε δημοσκοπήσεις. Πλέον έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τέτοια φαινόμενα φαιδρής στρέβλωσης και παραπλανητικής παραπληροφόρησης από εταιρίες δημοσκοπήσεων οι οποίες έχουν χάσει κάθε επιστημονική στιβαρότητα και είναι ορντινάντσες του κάθε συστημικού υποψήφιου. Τα ίδια ακριβώς φαινόμενα είχαμε και στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016 μεταξύ Τραμπ και Χίλαρι Κλίντον όπως και το 2020 με τον Μπάιντεν όπου για 3 ημέρες δεν γνωρίζαμε ποιος ήταν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ λόγω των οριακών αποτελεσμάτων.

Το μεγάλο θέμα που αποτελεί πραγματικά μία ανοιχτή πληγή για την Δημοκρατία, είναι η βαθιά πόλωση και ο ακραίος διχασμός που προκαλούν οι εκλογές μεταξύ δύο υποψηφίων σε προεδρικό σύστημα διακυβέρνησης όταν τα αποτελέσματα είναι σχεδόν ίσα μεταξύ τους. Πως μετά ο λαός θα δεχτεί τον νέο Πρόεδρο ως ηγέτη τους, από την στιγμή που η νίκη του ήταν τόσο οριακή, με το μισό Έθνος να έχει ψηφίσει εναντίον του;  Τι κλονισμούς προκαλεί αυτό στην ομαλή διακυβέρνηση μίας χώρας καθώς και στην εμπιστοσύνη των πολιτών στην δημοκρατία; Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος μιας οχλοκρατικής εκτροπής (θυμίζω την εισβολή ρεπουμπλικάνων οπαδών στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στις αρχές του 2021) ή ακόμα και την επιβολή στρατιωτικής χούντας λόγω οριακών αποτελεσμάτων; Δεν θα προτείνω κάποια λύση στο αναμφισβήτητο πρόβλημα που έθεσα, απλά διατύπωσα τους προβληματισμούς μου για το προεδρικό σύστημα.

 

 

 

 

 

*ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

(παρακάτω)

 

 

 

Δρ.Κρητικόπουλος Απόστολος

Ο Δρ. Απόστολος Κρητικόπουλος γεννήθηκε το 1974, είναι έγγαμος, με τρία παιδιά.

Είναι κάτοχος τεσσάρων πανεπιστημιακών τίτλων σπουδών.

Έχει πολυετή επαγγελματική εμπειρία στον Τραπεζικό και Επενδυτικό χώρο ως Διευθυντής Τεχνολογίας.

twitter: @kritikopoulos