Δίκη Πισπιρίγκου: Καταθέτει η ειδικευόμενη παιδίατρος που ήταν βάρδια τη στιγμή τα ανακοπής της Τζωρτζίνας

«Η μητέρα ήταν κάπως επιθετική και μας είπε σε αυτό το παιδί θα δώσετε εξιτήριο»; είχε πει στην ανακρίτρια η ειδικευόμενη παιδίατρος του Καραμανδάνειου Νοσοκομείου που καταθέτει σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών στη δίκη για τη δολοφονία της Τζωρτζίνας με κατηγορούμενη τη μητέρα της.

Η γιατρός εξετάζει το παιδί μόλις έκανε την εισαγωγή στο νοσοκομείο στις 8 Απριλίου και περιγράφει ότι δεν βρήκαν κάτι που να τους ανησυχεί.

«Δε βρέθηκε κάτι παθολογικό. Το παιδί ήταν σε άριστη φυσική και κλινική κατάσταση. Μετά αποφασίστηκε από τον νευρολόγο ότι πρέπει να διακομισθεί στο νοσοκομείο του Αγίου Ανδρέα προκειμένου να γίνει μαγνητική τομογραφία. Η διακομιδή έγινε μέσω ΕΚΑΒ και εγώ ήμουν η συνοδός γιατρός. Έγινε η εξέταση και επιστρέψαμε. Τη μικρή την είδα ξανά την επόμενη ημέρα, δηλαδή τη Παρασκευή στις 09-04-2021. Αυτό που έχω να σας πω για αυτή την ημέρα είναι ότι ενώ είχε εξεταστεί κατά τη πρωινή επίσκεψη και είχε αποφασιστεί να λάβει εξιτήριο, κατά τη διάρκεια της πρωινής μας επίσκεψης ως γιατροί στους θαλάμους, ήρθε η μητέρα της μικρής και μας ανέφερε ότι το παιδί έκανε έμετο. Πήγα εγώ μαζί με μία άλλη γιατρό στο θάλαμο του παιδιού, προκειμένου να το εξετάσουμε.

Γενικά είχε καλή κλινική εικόνα. Φαινόταν ταλαιπωρημένο το παιδί λόγω του έμετου που είχε κάνει προηγουμένως. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης η μητέρα ήταν κάπως επιθετική και μας είπε «σε αυτό το παιδί θα δώσετε εξιτήριο;» Μαζί με τη συνάδελφό μου αποφασίσαμε να το δει κάποιος ειδικευμένος παιδίατρος. Έγινε όντως εκτίμηση από τον παιδίατρο και έτσι αποφασίστηκε η συνέχιση της νοσηλείας του. Αυτά έγιναν περί ώρα 13.00 και γύρω στις 14.00. που ξεκινούσε η εφημερία μου» μας ξανακάλεσε η μητέρα και μας είπε ότι το παιδί παραπονιέται για κοιλιακό άλγος και μας είπε ότι έκανε έμετο. Εμείς διαπιστώσαμε ότι δεν ήταν ακριβώς έμετος αλλά περισσότερο ήταν σάλια. Φωνάξαμε την διευθύντριά μας, η οποία εξέτασε το παιδί και ζήτησε να γίνει νέος εργαστηριακός έλεγχος, ο οποίος και έγινε και ήταν εντός φυσιολογικών ορίων. Ξέρω ότι περίπου στις 18.00 κλήθηκαν άλλοι συνάδελφοί μου στο θάλαμο της μικρής λόγω παρόμοιου επεισοδίου, αλλά δεν γνωρίζω να σας πω κάτι γι’ αυτό γιατί δεν ήμουν παρούσα σε αυτό.

«Η στιγμή της ανακοπής»

Η παιδίατρος ήταν στο γραφείο των γιατρών την ημέρα που έπαθε την ανακοπή:

«Εφημέρευα και είδα το παιδί κατά τη πρωινή επίσκεψη. Ήταν μαζί με τον πατέρα του στο δωμάτιο. Εξετάστηκε από την εφημερεύουσα επιμελήτρια και το βρήκε σε καλή γενική κατάσταση, ασυμπτωματικό και δεν απασχόλησε ξανά κατά τη πρωινή βάρδια. Εκείνο το απόγευμα στο γραφείο των γιατρών ήμουν εγώ, και δύο ακόμη γιατροί . Ακούσαμε κάποιον να χτυπάει τη πόρτα, άνοιξα τη πόρτα και είδα τη μητέρα της Τζωρτζίνας και μας είπε ότι σα να χτυπάει το οξύμετρο και ότι δείχνει χαμηλό οξυγόνο και μας κάλεσε στο δωμάτιο της μικρής. Ξεκινήσαμε εγώ και η γιατρός να περπατάμε προς το δωμάτιο και μετά από 5 μέτρα είδα τη νοσηλεύτρια της βάρδιας μας να φωνάζει να πάμε γρήγορα στο θάλαμο γιατί το παιδί δεν αποκρινόταν. Φθάσαμε στο δωμάτιο, πήγα να ελέγξω το παιδί, ήμουν από πάνω του μαζί με τη διευθύντρια και είδαμε ένα παιδί άσφυγμο, που δεν αποκρινόταν, οι κόρες σε μυδρίαση και μετά είδαμε ότι είχε και απώλεια ούρων. Αμέσως ξεκινήσαμε την ανάνηψη με συμπιέσεις, ζητήσαμε από τις νοσηλεύτριες να φέρουν AMBU, η διευθύντριά μου χορήγησε στο παιδί αδρεναλίνη και συνεχίσαμε τη διαδικασία της αναζωογόνησης. Κλήθηκε η ομάδα του αναισθησιολόγου, διασωληνώθηκε το παιδί και συνεχίστηκε η προσπάθεια ανάνηψης, η οποία κράτησε περίπου 45 με 50 λεπτά. Στη συνέχεια το παιδί άρχισε να κάνει αυτόματες αναπνοές και να ανακτά έναν υποτυπώδη σφυγμό. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε μέσω ΕΚΑΒ στη ΜΕΘ ΓΙΓΝ Πατρών.

«Η συμπεριφορά της μητέρας»

Η γιατρός απαντά στην ερώτηση αν η μητέρα έδειχνε ότι συνέβη κάτι σοβαρό στο παιδί.

« Όχι. Χτύπησε τη πόρτα την οποία άνοιξα εγώ και η εντύπωση που μας έδωσε ήταν ότι απλώς δε λειτουργούσε καλά το οξύμετρο, χωρίς να μας δώσει να καταλάβουμε ότι πρόκειται για κάτι πολύ επείγον και έπρεπε να τρέξουμε στο θάλαμο νοσηλείας. Μάλιστα πήγαμε μαζί με τη διευθύντρια προς το θάλαμο περπατώντας.

ΕΡ. Με βάση τη κλινική εικόνα της Τζωρτζίνας και τις εξετάσεις που είχε κάνει περιμένατε να εμφανίσει ένα τέτοιο επεισόδιο;

ΑΠ. Όχι.»

Μέχρι στιγμής όλοι οι γιατροί και οι νοσηλευτές που έχουν καταθέσει για την νοσηλεία του παιδιού επιμένουν ότι δεν είχε πρόβλημα χαρακτηρίζοντας μάλιστα ανεξήγητη την ανακοπή .Από την πλευρά του ο δικηγόρος της κατηγορούμενης επιμένει ότι οι γιατροί έκαναν ιατρικά λάθη και προσπαθούν να τα καλύψουν .