Εκβιαστικός Τσίπρας: Η ψήφος στις ευρωεκλογές είναι ψήφος στα μέτρα ελάφρυνσης που εξαγγείλαμε

199

Αναλυτικότερα, για το εάν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα είναι σημαντικό για την επόμενη μέρα ο κ. Τσίπρας απάντηση«Την Κυριακή δεν θα ψηφίσουμε για κυβέρνηση αλλά είναι φανερό ότι δεν είναι μια χαλαρή ψήφος» και συνέχισε «Έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα και οι ευρωπαϊκές εκλογές διεξάγονται λίγους μήνες πριν από τις εθνικές εκλογές, και ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά την καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής, και ενώ εμείς έχουμε καταθέσει ένα σχέδιο που για πρώτη φορά μετά από χρόνια σκληρής λιτότητας δίνει μια ελπίδα, την Κυριακή ο κόσμος ψηφίζει τις πολιτικές με τις οποίες θα κυβερνηθεί ο τόπος τα επόμενα χρόνια».

 «Εγώ -συνέχισε- δεν μπορώ να πω στον ελληνικό λαό ότι δεν τρέχει τίποτε, όποιο και εάν είναι το αποτέλεσμα. Ζήτησα την ψήφο εμπιστοσύνης σε αυτά τα μέτρα. Εάν την πάρω, είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα μπορέσω να τα εφαρμόσω. Αν αποδοκιμασθούν, όλα είναι ανοιχτά. Το πολιτικό σχέδιο το οποίο παρουσιάσαμε, εάν έχει την έγκριση του ελληνικού λαού, αυτό σημαίνει δύναμη για την επόμενη μέρα, όχι μόνο για να μην το αμφισβητήσει κανένας Βέμπερ, Ρέγκλινγκ, τραπεζίτης κεντρικός ή μη κεντρικός, αλλά σημαίνει, κάθε κατεργάρης στον πάγκο του», ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε «Οποιοδήποτε ποσοστό ήττας του ΣΥΡΙΖΑ ή στήριξης της ΝΔ, που θέλει να ακυρώσει αυτά τα μέτρα, οδηγεί σε μια συζήτηση που δεν ξέρω πού θα καταλήξει, μπαίνουμε σε μια περιπέτεια, αλλά η τελική κατάληξη είναι οι εθνικές κάλπες, οι οποίες είναι προγραμματισμένες για το τέλος της τετραετίας».

«Ο κ. Βέμπερ», συνέχισε ο πρωθυπουργός, «δεν είναι απλά ένας συντηρητικός πολιτικός. Είναι ένας οπαδός του κ. Σόιμπλε, εκφράζει την πιο ακραία συντηρητική άποψη στον κυβερνητικό συνασπισμό της Βαυαρίας. Είναι μια επιλογή απειλητική τόσο για την συνοχή της Ευρώπης όσο και για την Ελλάδα. Δεν μπορεί να εκπροσωπήσει την ενότητα της Ευρώπης και ειδικά για την Ελλάδα πιστεύω πως θα είναι μια πολύ αρνητική εξέλιξη», είπε ο κ. Τσίπρας και τόνισε: «Μού προξενεί εντύπωση ότι ο κ. Μητσοτάκης τον "αγκάλιασε" από την πρώτη στιγμή κάτι που δεν έπραξαν όλοι στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Εάν εκλεγεί, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα μέτρα που ανακοινώσαμε θα προσπαθήσει να τα μπλοκάρει και να επιβάλει ξανά πολιτικές σιδηράς δημοσιονομικής πειθαρχίας, και στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο ευρωπαϊκό Νότο.

Αν τη Δευτέρα επανεπιβεβαιωθεί στην κάλπη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτη πολιτική δύναμη και η κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, θα έχω πολύ μεγαλύτερο πολιτικό εκτόπισμα ώστε στο Συμβούλιο Κορυφής -το οποίο προτείνει στο Ευρωκοινοβούλιο την υποψηφιότητα για την Προεδρία της Κομισιόν- να πω, μαζί με άλλους φυσικά, "ως εδώ". Δεν μπορεί να έχουμε πρόεδρο της Κομισιόν έναν πολιτικό που κοιτά μονάχα τις χώρες του Βορρά».

Ακόμη μία φορά, ο πρωθυπουργός, για τις δικές του επιλογές κατηγόρησε τς προηγούμενες κυβερνήσεις.

"Οι προκάτοχοί μου είχαν την δυνατότητα να μοιράζουν χρήματα δεξιά και αριστερά. Εγώ βρέθηκα σε αυτήν την θέση την πιο δύσκολη στιγμή της ελληνικής ιστορίας και έπρεπε να μοιράζω βάρη με δικαιοσύνη, και όχι ελαφρύνσεις. Μας κατηγορούν εκείνοι που έφθασαν τα ελλείμματα σε δυσθεώρητα ποσοστά. Αυτοί μας χρεοκόπησαν. Μας οδήγησαν στο χείλος της χρεοκοπίας και όλα αυτά τα χρόνια δουλέψαμε πολύ σκληρά για να βγάλουμε τη χώρα από τη χαράδρα της χρεοκοπίας." είπε χαρακτηριστικά.

Ο Αλέξης Τσίπρας, αντιλαμβανόμενος πως τα αποτελέσματα των εκλογών δεν θα είναι τα επιθυμητά για το κόμμα του  – όπως οι δημοσκοπήσεις μαρτυρούν, αναμάσησε τη διαστρέβλωση της δήλωσης Μητσοτάκη για την επταήμερη λειτουργία επιχειρήσεων.

"Η ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική του Κυρ. Μητσοτάκη θα μας οδηγήσει πολλά χρόνια πίσω" δήλωσε και συνέχισε «Το επιτελείο Μητσοτάκη υποβιβάζει τον πρόεδρο της ΝΔ, ισχυριζόμενο ότι εννοούσε 7ήμερη λειτουργία και όχι 7ήμερη εργασία. Όταν ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για επταήμερη εργασία δεν έκανε λάθος. Δεν ήθελε να πει επταήμερη λειτουργία. Είναι δυνατόν να μην γνωρίζει ο κ. Μητσοτάκης που έχει διατελέσει υπουργός και σήμερα είναι αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η επταήμερη λειτουργία ισχύει από τη δεκαετία του ’50; Δεν είναι καινοτομία αυτό. Έχει αυτή την άποψη και δεν την έχει πρώτος ο κ. Μητσοτάκης. Είναι η άποψη που υπάρχει στον ΣΕΒ σε κάποιους ακραίους νεοφιλελεύθερους, και την έχει και το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών στο οποίο απηύθυνε χαιρετισμό σε μια εκδήλωση. Ο κ. Μητσοτάκης, ασπάζεται ένα μείγμα μιας ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής, η οποία εάν εφαρμοσθεί στη χώρα, θα μας οδηγήσει πολλά χρόνια πίσω».

Ταυτοχρόνως τον κατηγόρησε για συντηρητικά στερεότυπα όσον αφορά το ρόλο της γυναίκας. «Θέλει τη γυναίκα να είναι στο σπίτι, να κάνει τις δουλειές και με το άλλο χέρι να είναι στον υπολογιστή για να δουλεύει ταυτόχρονα. Αναφέρθηκε στην ανάγκη για εργασία της γυναίκας στο σπίτι. Γιατί της γυναίκας, και όχι του άνδρα;» διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Είναι μια συζήτηση που πρέπει να γίνει σε βάθος στην ελληνική κοινωνία, διότι ο χώρος που πολιτικά καλύπτει η ΝΔ είναι και ο επονομαζόμενος φιλελεύθερος χώρος, -όχι νεοφιλελεύθερος- και γι’ αυτόν το χώρο αυτές οι απόψεις είναι μεγάλη οπισθοδρόμηση».