Εκλογές ΗΠΑ 2020: Νικητής ο Μπάιντεν και στο Μίσιγκαν – Άνοιξε τη σελίδα της μετάβασης στην εξουσία

1982

Η έκβαση των αμερικανικών προεδρικών εκλογών παρέμενε μετέωρη το βράδυ της Τετάρτης σε πολιτείες-κλειδιά, όπου η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων συνεχιζόταν και η κούρσα παρέμενε πολύ αμφίρροπη για να ανακηρυχθεί νικητής.

Κάθε πολιτεία αναδεικνύει έναν ορισμένο αριθμό εκλεκτόρων. Με αυτές που έχουν κριθεί ως αυτό το στάδιο, ο Τζο Μπάιντεν έχει συγκεντρώσει 264 εκλεκτορικές ψήφους και ο Ντόναλντ Τραμπ 214. Χρειάζονται 270 για την επικράτηση.

Λίγη ώρα μετά τις τελευταίες δηλώσεις του πρώην αντιπροέδρου εμφανίστηκε στο διαδίκτυο η ιστοσελίδα της μετάβασης της ηγεσίας των ΗΠΑ στον υποψήφιο των Δημοκρατικών.

Για την ώρα το μοναδικό κείμενο που εμφανίζεται στην ιστοσελίδα buildbackbetter.com ξεκινάει ως εξής:

«Οι Αμερικανοί θα καθορίσουν ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ. Η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζεται σε όλη την χώρα».

biden-admin

«Η κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα είναι σοβαρή – ξεκινά από την πανδημία και φτάνει μέχρι την οικονομική ύφεση, την κλιματική αλλαγή και την φυλετική αδικία – και η ομάδα μετάβασης θα συνεχίζει να προετοιμάζεται με πλήρη ταχύτητα ώστε η διακυβέρνηση Μπάιντεν-Χάρις να ξεκινήσει από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της».

Υπενθυμίζεται ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, όποιος κι αν είναι αυτός, θα ορκιστεί και θα αναλάβει καθήκοντα από τις 20 Ιανουαρίου 2021.

Οι τρεις εκλέκτορες της Αλάσκας δεν έχουν ακόμη κριθεί, πάντως κανένας Δημοκρατικός δεν έχει επικρατήσει σε αυτήν εδώ και δεκαετίες και δεν θεωρείται πως υπάρχουν και πολλές αμφιβολίες για το ποιος θα κερδίσει.

Το σασπένς αντιθέτως καλά κρατεί σε τέσσερις άλλες:

Τζόρτζια: Διακυβεύονται 16 εκλέκτορες.

Έχει καταμετρηθεί το 94% των ψήφων στη νοτιοανατολική πολιτεία, που παραδοσιακά ψηφίζει Ρεπουμπλικάνους. Ο Ντόναλντ Τραμπ βρισκόταν μπροστά το βράδυ της Τρίτης, αλλά το προβάδισμά του συρρικνώθηκε χθες και αμερικανικά ΜΜΕ αναμένουν εξαιρετικά αμφίρροπη κατάληξη. Ως εδώ ο απερχόμενος Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος πιστώνεται το 50% των ψήφων έναντι 48,8% του Δημοκρατικού αντιπάλου του. Οι τοπικές αρχές έχουν διαβεβαιώσει πως η καταμέτρηση θα ολοκληρωθεί το βράδυ.

Νεβάδα: Διακυβεύονται 6 εκλέκτορες. Έχει καταμετρηθεί το 86% των ψήφων στη δυτική πολιτεία, μεγάλο μέρος της οποίας καλύπτεται από έρημο. Οι ψηφοφόροι σε αυτήν είχαν επιλέξει τη Χίλαρι Κλίντον το 2016. Ο Τζο Μπάιντεν προηγείται προς το παρόν, με το 49,3% των ψήφων, έναντι 48,7% του Ντόναλντ Τραμπ. Οι τοπικές αρχές έκαναν γνωστό αρχικά το πρωί χθες Τετάρτη πως δεν θα ανακοινώσουν νεότερα αποτελέσματα πριν από σήμερα Πέμπτη. Ωστόσο αργότερα ανέφεραν πως θα τα δημοσιοποιήσουν το βράδυ της Τετάρτης λόγω του «μεγάλου ενδιαφέροντος» που συγκεντρώνουν. Τα τελικά αποτελέσματα – που ενδέχεται να ανοίξουν την πόρτα του Λευκού Οίκου στον Τζο Μπάιντεν – δεν θα είναι πάντως γνωστά πριν από την Πέμπτη το πρωί (τοπική ώρα).

Πενσυλβάνια: Διακυβεύονται 20 εκλέκτορες. Έχει καταμετρηθεί το 86% των ψήφων σε αυτή τη βιομηχανική βορειοανατολική πολιτεία της λεγόμενης Rust Belt (της «ζώνης της σκουριάς», όπως αποκαλείται η περιοχή λόγω της αποβιομηχάνισης από τη δεκαετία του 1980), όπου έκαναν εντατικά εκστρατεία και οι δύο αντίπαλοι.

Ο Ντόναλντ Τραμπ διέθετε ακόμη άνετο προβάδισμα το βράδυ της Τετάρτης (συγκέντρωνε το 51,4% των ψήφων, έναντι ενός 47,3% του Τζο Μπάιντεν) όμως, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, η ενσωμάτωση μεγάλου αριθμού επιστολικών ψήφων θα ανεβάσει πολύ το ποσοστό του Μπάιντεν, που κατάγεται από την Πενσυλβάνια. Οι τοπικές αρχές ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν την καταμέτρηση ως αύριο Παρασκευή.

Βόρεια Καρολίνα: Διακυβεύονται 15 εκλέκτορες. Έχει καταμετρηθεί το 95% των ψήφων στη νοτιοανατολική πολιτεία, που παραδοσιακά ψηφίζει Ρεπουμπλικάνους. Προς το παρόν έχει προβάδισμα ο Ντόναλντ Τραμπ (50,1%) επί του Τζο Μπάιντεν (48,6%), όμως οι επιστολικές ψήφοι, που μπορούσαν να κατατεθούν ως την ημέρα των εκλογών (3η Νοεμβρίου) το αργότερο γίνονται αποδεκτές και μπορούν να καταμετρηθούν εκεί μέχρι και τη 12η Νοεμβρίου.

 

Ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν κατάφερε να επικρατήσει στο Ουισκόνσιν, μία από τις κρίσιμες πολιτείες για την έκβαση των προεδρικών εκλογών.

Μετά τη νίκη του σε Ουισκόνσιν, στον Μπάιντεν αρκεί μια νίκη στο Μίσιγκαν και στη Νεβάδα, προκειμένου να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές. Και αυτό γιατί σε Βόρεια Καρολίνα (15 εκλέκτορες), Τζόρτζια (16) και Πενσιλβάνια (20 εκλέκτορες), τα προγνωστικά και τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της κάλπης δείχνουν επικράτηση Τραμπ.

 

Στο Ουισκόνσιν, με το σύνολο των ψήφων καταμετρημένων, ο Μπάιντεν συγκέντρωσε 1,630,396 ψήφους και ποσοστό 49.57% και ο Τραμπ 1,609,879 ψήφους και ποσοστό 48.95%. Πρόκειται δηλαδή για μία διαφορά περίπου 20.000 ψήφων.

Στο Μίσιγκαν, με μόλις 5% των ψήφων να υπολείπεται να καταμετρηθεί, ο Τζο Μπάιντεν προσπέρασε τον Τραμπ και προηγείται με 49,39% έναντι 49,08% του Ρεπουμπλικανού αντιπάλου του -ήτοι, προβάδισμα περίπου 17.000 ψήφων στο 95%.

Οι πολιτείες στις οποίες μένει πλέον ποσοστό λιγότερο από 10% των ψήφων να καταμετρηθεί, είναι η Τζόρτζια και η Βόρεια Καρολίνα, όπου ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος διατηρεί ένα καθαρό προβάδισμα. Το αποτέλεσμα δεν έχει επίσης κριθεί σε Πενσιλβάνια και Αλάσκα, αλλά εκεί η καταμέτρηση αργεί ακόμα πολύ.

Στη Νεβάδα, η διαφορά υπέρ του Μπάιντεν είναι στις 8.000 ψήφους, με τα ποσοστά στο 49,23% για τον Δημοκρατικό υποψήφιο και στο 48,59% για τον Τραμπ. Η καταμέτρηση έχει σταματήσει στο 67% και αναμένεται να συνεχιστεί την Πέμπτη (ώρα Ελλάδας).

 

«Aμεση» επανακαταμέτρηση ψήφων θα ζητήσει η καμπάνια του Ντόναλντ Τραμπ στην πολιτεία του Ουισκόνσιν.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της καμπάνιας του προέδρου των ΗΠΑ, Μπιλ Στέπιεν:

«Παρά τις γελοίες προβλέψεις των δημοσκοπήσεων που χρησιμοποιήθηκαν για να μην πάει ο κόσμος να ψηφίσει, δίνεται μάχη στο Ουισκόνσιν όπως περιμέναμε ότι θα γίνει. Υπήρξαν αναφορές για παρατυπίες σε αρκετές κομητείες του Ουισκόνσιν, οι οποίες δημιουργούν σοβαρές αμφιβολίες για την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων. Ο πρόεδρος Τραμπ μπορεί να ζητήσει επανακαταμέτρηση των ψήφων και θα το κάνει άμεσα».

Σύμφωνα με τα όσα είχε μεταδώσει νωρίτερα το NBC, η καταμέτρηση των ψήφων ολοκληρώθηκε στο Ουισκόνσιν και ανέδειξε νικητή τον Τζο Μπάιντεν με 20.697 ψήφους διαφορά.

Τι προβλέπει ο νόμος του Ουισκόνσιν

Η επανακαταμέτρηση αυτή δεν θα είναι τόσο εύκολη υπόθεση όσο περιμένει το επιτελείο του Τραμπ. Σύμφωνα με τον νόμο της πολιτείας του Ουισκόνσιν, επανακαταμέτρηση μπορεί να γίνει μόνο δέκα μέρες αφού έχουν μετρηθεί και συγκεντρωθεί όλες οι ψήφοι.

Όπως σημειώνουν Αμερικάνοι δημοσιογράφοι, αυτό σημαίνει ότι η επανακαταμέτρηση θα γίνει τον Δεκέμβριο, δηλαδή σχεδόν ένα μήνα μετά τις εκλογές.

 

«Πολύ περίεργη» χαρακτηρίζει ο Ντόναλντ Τραμπ την στροφή του εκλογικού αποτελέσματος σε βάρος του, η οποία παρατηρείται τις τελευταίες ώρες σε πολιτείες-κλειδιά.

Απαντώντας στον Τραμπ και τους ισχυρισμούς του για διακοπή της καταμέτρησης, ο Τζο Μπάιντεν με tweet απαντά ότι «Δεν θα ξεκουραστούμε μέχρι να μετρηθεί η ψήφος όλων».

 

Υπενθυμίζεται ότι, αν ο υποψήφιος των Δημοκρατικών καταφέρει να διατηρήσει το μικρό προβάδισμα στη Νεβάδα και να «σφραγίσει» τη νίκη στο Ουισκόνσιν, θα του αρκεί μόλις μία νίκη σε Βόρεια Καρολίνα (15 εκλέκτορες), Τζόρτζια (16), Μίσιγκαν (16) και Πενσιλβάνια (20 εκλέκτορες), για να αναδειχθεί πρόεδρος των ΗΠΑ.

Οι πολιτείες στις οποίες μένει πλέον ποσοστό λιγότερο από 10% των ψήφων να καταμετρηθεί, είναι η Τζόρτζια, η Βόρεια Καρολίνα και το Μίσιγκαν. Εξ αυτών, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος διατηρεί ένα καθαρό προβάδισμα σε Τζόρτζια και Βόρεια Καρολίνα.

Το αποτέλεσμα δεν έχει επίσης κριθεί σε Νεβάδα, Πενσιλβάνια και Αλάσκα, αλλά εκεί η καταμέτρηση αργεί ακόμα πολύ.

Νωρίτερα, ο Τραμπ δήλωσε νικητής και στη Βόρεια Καρολίνα.

Υπάρχει, πάντως, και ένα άλλο σενάριο, με τη μάχη να κρίνεται από μία εκλεκτορική ψήφο ή να οδηγείται σε ισοπαλία. Το Μέιν διαχωρίζει επίσης τις εκλεκτορικές ψήφους του ανά εκλογική περιφέρεια και σε μία εξ αυτών δεν υπάρχει ακόμη νικητής.

Αν αυτός είναι ο Τραμπ -αλλά χάσει το Ουισκόνσιν και τη Βόρεια Καρολίνα- τότε θα ισοψηφίσει με τον Μπάιντεν στους 269 εκλέκτορες και σε μία τέτοια περίπτωση ο νυν πρόεδρος θα κερδίσει με την ψήφο της Βουλής.

Τι δείχνουν τα αποτελέσματα – Οι κρίσιμες πολιτείες

Όσο περνάει η ώρα αυξάνονται οι πολιτείες που έχουν «κλειδώσει» σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Ντόναλντ Τραμπ κερδίζει την πολιτεία του Τέξας (38 εκλεκτορες), ένα τμήμα της Νεμπράσκα (4 εκλέκτορες), του Οχάιο (18 εκλέκτορες), της Αϊόβα (6 εκλέκτορες), του Κεντάκι (8 εκλέκτορες), της Οκλαχόμα (7 εκλέκτορες), του Τένεσι (11 εκλέκτορες), της Αλαμπάμα (9 εκλέκτορες), του Μισσισιπί (6 εκλέκτορες), της Νότιας Καρολίνας (9 εκλέκτορες), του Αρκάνσας (6 εκλέκτορες), της Δυτικής Βιρτζίνια (5 εκλέκτορες), της Ιντιάνα (11 εκλέκτορες) και του Γουαϊόμινγκ (3 εκλέκτορες).

Από την πλευρά του, ο Τζο Μπάιντεν φαίνεται να κερδίζει την πολιτεία της Αριζόνα (11 εκλέκτορες), το Μέιν (3 εκλέκτορες) ένα τμήμα της Νεμπράσκα (1 εκλέκτορας), της Μινεσότα (10 εκλέκτορες), της Χαβάης (4 εκλέκτορες), του Βερμόντ (3 εκλέκτορες), τη Βιρτζίνια (13 εκλέκτορες), το Νιού Τζέρσεϊ (14 εκλέκτορες), τη Μασαχουσέτη (11 εκλέκτορες), το Μέριλαντ (10 εκλέκτορες), το Ιλινόις (20 εκλέκτορες), το Ρόουντ Άιλαντ (4 εκλέκτορες), το Ντέλαγουερ (3 εκλέκτορες), το Κονέκτικατ (7 εκλέκτορες), τη Νέα Υόρκη (29 εκλέκτορες).

Με ρυθμούς… χελώνας η καταμέτρηση των ψήφων στην Πενσιλβάνια

Μέχρι την Παρασκευή το νωρίτερο, θα καταμετρά ψήφους η πολιτεία-κλειδί της Πενσιλβάνια.

Για την καθυστέρηση της διαδικασίας ευθύνονται οι αδιέξοδες διαπραγματεύσεις μεταξύ του δημοκρατικού κυβερνήτη Τομ Γολφ και των Ρεπουμπλικάνων, που ελέγχουν την κρατική νομοθετική εξουσία, όπως αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο ABC News.

Η Πενσιλβάνια ενέκρινε τις «χωρίς δικαιολογία» επιστολικές ψήφους το περασμένο φθινόπωρο -κάτι που σημαίνει ότι οποιοσδήποτε ψηφοφόρος μπορεί να ζητήσει να ψηφίσει επιστολικά, χωρίς να αναφέρει κάποιο λόγο. Ο νόμος δεν επιτρέπει στους αξιωματούχους να αρχίσουν να μετρούν ψηφοδέλτια, έως ότου ολοκληρωθούν οι εκλογές. Οι κομητείες, ήδη πριν την πανδημία του νέου κορωνοϊού, άρχισαν να ασκούν πιέσεις στους νομοθέτες να τους δώσουν περισσότερο χρόνο για να επεξεργαστούν τα ψηφοδέλτια, ώστε να μην χρειαστεί να το κάνουν τελευταία στιγμή.

Τον Σεπτέμβριο, νομοθέτες στο Χάρισμπουργκ επανέλαβαν το ζήτημα και πάλι, με τις κομητείες να αιτούνται έως και τρεις εβδομάδες για να καταμετρήσουν τις επιστολικές ψήφους. Εφόσον όμως το νομοθετικό αδιέξοδο παραμένει, πολλές κομητείες ξεκινούν την καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων στις 7 το πρωί ημέρα των εκλογών.

Ορισμένοι Δημοκρατικοί της Πενσιλβάνια είναι καχύποπτοι και ανησυχούν γι’ αυτή την καθυστέρηση στο εκλογικό αποτέλεσμα, όχι άδικα, εφόσον οι Ρεπουμπλικάνοι αμφισβητούν την συνταγματικότητα της καταμέτρησης ψήφων μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας.

Η Πενσιλβάνια θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει μια υπόθεση του Ανωτάτου Δικαστηρίου μετά τις εκλογές, στην οποία το δικαστήριο μπορεί να αποφανθεί αν τα ψηφοδέλτια με σφραγίδα πριν από τις 3 Νοεμβρίου, που όμως παραλήφθηκαν μετά την ημέρα των εκλογών, είναι άκυρα.

Ο Τραμπ πιθανότατα θα κερδίσει και στην Τζόρτζια (σύμφωνα με την καταμέτρηση του 93% των ψήφων, προηγείται κατά 2,6%). Η πολιτεία δίνει 16 εκλέκτορες από τους 270 που απαιτούνται για την εξασφάλιση της προεδρίας των ΗΠΑ.

Μάχη στήθος με στήθος και στη Βόρεια Καρολίνα, την οποία φαίνεται να παίρνει με το μέρος του ο Τραμπ. Με καταμετρημένο το 94% των ψήφων, ο Τραμπ λαμβάνει ποσοστό 50,5%, ενώ ο Μπάιντεν 48,3%.

«Πόλεμος» δηλώσεων για τις επιστολικές ψήφους

Μέχρι τώρα, δε, από τις άνω των 2,5 εκατ. επιστολικών ψήφων, μόνο το 1,1 εκατομμύρια έχει καταμετρηθεί. Αυτό σημαίνει ότι 1,44 εκατομμύρια ψήφοι, δηλαδή το 56% των επιστολικών ψήφων δεν έχουν ακόμη καταμετρηθεί ή δεν έχουν περαστεί ακόμη στο σύστημα των αποτελεσμάτων. Περίπου 800 χιλιάδες ψήφοι από τις κομητείες Μπακς, Τσέστερ, Μοντγκόμερι και Αλεγκένι δεν έχουν προσμετρηθεί.

Στο μεταξύ, πολεμικό είναι το κλίμα ανάμεσα στα στρατόπεδα Τραμπ-Μπάιντεν καθώς φαίνεται ότι οι επιστολικές ψήφοι αποτελούν πεδίο μάχης για τους υποψηφίους Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών για τις αμερικανικές εκλογές με τα βλέμματα να είναι στραμμένα στις μεσοδυτικές πολιτείες όπως η Πενσιλβάνια, το Ουισκόνσιν και το Μίσιγκαν.

Λίγη ώρα μετά τη δήλωση-βόμβα του πρόεδρου των ΗΠΑ ότι θα προσφύγει στο ανώτατο δικαστήριο προκειμένου να σταματήσει η καταμέτρηση των ψήφων, το στρατόπεδο Μπάιντεν απάντησε με ανακοίνωσή του στην οποία έκανε λόγο για «εξωφρενική» δήλωση «καθώς αποτελεί μια ξεκάθαρη προσπάθεια να αφαιρέσει τα δημοκρατικά δικαιώματα των Αμερικανών».

«Ποτέ στην ιστορία μας δεν υπήρξε πρόεδρος των ΗΠΑ που να ζήτησε να κλείσει τη φωνή των Αμερικανών στις εθνικές εκλογές {…} Η καταμέτρηση δεν θα σταματήσει. Θα συνεχιστεί μέχρι να καταμετρηθεί και η τελευταία ψήφος. Γιατί αυτό προβλέπουν οι νόμοι που προστατεύουν το συνταγματικό δικαίωμα των Αμερικανών να ψηφίσουν» ανέφερε σε δήλωσή της η εκπρόσωπος του Μπάιντεν, Τζεν Ο’ Μάλεϊ-Ντίλον.

Η ανακοίνωση κλείνει με την υπενθύμιση της πρωινής δήλωσης του Μπάιντεν ότι «δεν είναι ο Τραμπ που θα αποφασίσει το το αποτέλεσμα των εκλογών. Δεν είναι ο Μπάιντεν που θα το αποφασίσει. Οι Αμερικανοί αποφασίσουν. Και η δημοκρατική αυτή διαδικασία πρέπει και θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος».

Παράλληλα η εκπρόσωπος του υποψηφίου των Δημοκρατικών ανακοίνωσε ότι η νομική του ομάδα βρίσκεται σε ετοιμότητα σε περίπτωση που ο Τραμπ πραγματοποιήσει την απειλή του και προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Τραμπ: Πρόκειται για νοθεία

Το κλίμα πόλωσης επιβεβαίωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος στις πρώτες του δηλώσεις από τον Λευκό Οίκο έκανε λόγο για «νοθεία» και ανακοίνωσε προσφυγή των Ρεπουμπλικανών στο Ανώτατο Δικαστήριο για τις επιστολικές ψήφους.

«Ευχαριστώ τον αμερικανικό λαό για την στήριξή του. Μια μερίδα αξιοθρήνητων ανθρώπων προσπαθούσαν να αρπάξουν το δικαίωμα ψήφου, δεν θα το ανεχτούμε αυτό» είπε αρχικά ο Τραμπ.

«Στη Φλόριντα δεν περιμέναμε να νικήσουμε και το κάναμε με διαφορά. Κερδίσαμε την πολιτεία του Οχάιο, νικήσαμε στο Τέξας με διαφορά 700.000 ψήφων και ακόμα δεν το έχουν βάλει στους υπολογισμούς. Πιστεύω ότι κερδίσαμε και στην Τζόρτζια. Πιστεύω ότι κερδίσαμε και τη Βόρεια Καρολίνα, δεν μπορούν να μας φτάσουν οι αντίπαλοί μας. Έχουμε πολύ ψωμί στην Αριζόνα, μπορεί και να κερδίσουμε. Τώρα μπαίνουν οι ψήφοι στις περιοχές που χαρακτηρίζονται «περιοχές Τραμπ». Θα ήταν ωραιό να πάρουμε την Αριζόνα αλλά δεν τη χρειαζόμαστε. Τώρα που το βλέπω οι πιθανότητες έχουν αυξηθεί. Είμαστε μπροστά και κερδίζουμε στην Πενσιλβάνια με τρομακτική διαφορά» συνέχισε.

«Ρίξτε μια ματιά στις πολιτείες που κερδίσαμε και κοιτάξτε τις διαφορές. Ξέρουν ότι δεν μπορούν να νικήσουν και οι αντίπαλοι μας θέλουν να μας πάνε στα δικαστήρια. Η Φλόριντα και το Τέξας ήταν τρομερές νίκες» πρόσθεσε και συμπλήρωσε: «Είναι μια ντροπή. Ήμασταν έτοιμοι να κερδίσουμε τις εκλογές και τις κερδίσαμε. Θέλουμε να εξασφαλίσουμε την ακεραιότητα της διαδικασίας. Θα πάμε στο ανώτατο δικαστήριο και θα ζητήσουμε να σταματήσει η καταμέτρηση. Δεν θέλουμε να βάζουν νέες ψήφους στις 4 το πρωί».

«Για όσο με αφορά έχουμε ήδη κερδίσει» ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του ο Τραμπ.