Οι διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης εντείνονται στις ΗΠΑ παρά τις καταστολές

173

Οι διαδηλώσεις κατά των στρατιωτικών ενεργειών του Ισραήλ στη Γάζα έχουν ενταθεί σε πολλά αμερικανικά πανεπιστήμια για πάνω από μια εβδομάδα, ζητώντας την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας καθώς και τη διακοπή της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς το Ισραήλ.

Οι αυξανόμενες διαδηλώσεις υπογραμμίζουν την τελευταία κλιμάκωση της σύγκρουσης Ισραήλ-Παλαιστίνης, η οποία, σε συνδυασμό με την υποστήριξη του Ισραήλ από την κυβέρνηση Μπάιντεν, έχουν τροφοδοτήσει αντιπολεμικά αισθήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες, με τη δημόσια δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση να αυξάνεται ραγδαία.

Ωστόσο, αυτό που αντιμετωπίζει τις σχεδόν ειρηνικές διαδηλώσεις είναι τα σκληρά μέτρα από τα πανεπιστήμια και τις τοπικές αρχές, με πάνω από 700 άτομα να έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής.

Στις 17 Απριλίου, φοιτητές διαδηλωτές που αντιτίθενται στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα κατασκήνωσαν στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Κολούμπια, καλώντας το πανεπιστήμιο να αποχωρήσει οικονομικά από εταιρείες και ιδρύματα που «κερδίζουν από το ισραηλινό απαρτχάιντ, τη γενοκτονία και την κατοχή στην Παλαιστίνη».

Μέσα σε μόλις 10 ημέρες, πανεπιστήμια σε περισσότερες από 30 πολιτείες στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δημιουργήσει ένα μεγάλο κύμα διαμαρτυριών. Όπως αναφέρει το Bloomberg, από την Παρασκευή, υπάρχουν τουλάχιστον 50 ειρηνικές διαδηλώσεις σε κολέγια σε όλη τη χώρα, που εκτείνονται από ιδρύματα Ivy League έως κρατικά σχολεία σε όλη τη χώρα.

Την Πέμπτη, στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Λος Άντζελες (UCLA), ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν και δημιούργησαν έναν καταυλισμό διαμαρτυρίας για την υποστήριξη των Παλαιστινίων.

Οι διαδηλωτές έφτιαξαν πλακάτ στην πανεπιστημιούπολη με συνθήματα όπως «Αφήστε τη Γάζα να ζήσει», «Αυτός δεν είναι πόλεμος, αυτό είναι γενοκτονία» και «Σταματήστε τις σφαγές», καλώντας για μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και τα πανεπιστήμια να αποκαλύψουν και να εκχωρήσουν χρηματοοικονομικές συμμετοχές συνδέεται με το Ισραήλ και τους αμερικανικούς κατασκευαστές όπλων.

Η συγκέντρωση στο UCLA πραγματοποιήθηκε μία ημέρα μετά από άλλη μια υπέρ-παλαιστινιακή διαμαρτυρία κατά του ισραηλινού πολέμου στη Γάζα στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια (USC) στο Λος Άντζελες, όπου περισσότεροι από 90 διαδηλωτές συνελήφθησαν από την ασυνομία του Λος Άντζελες σε ώρες συγκρούσεων.

Το USC δεν είναι το μόνο όπου οι τοπικές αρχές έχουν λάβει σκληρά μέτρα κατά των διαδηλωτών. Σύμφωνα με τους New York Times, από τότε που ξέσπασε η πανεθνική διαμαρτυρία στις 17 Απριλίου, έχουν συλληφθεί εκατοντάδες φοιτητές από σχεδόν 20 πανεπιστήμια των ΗΠΑ.

Στο Τέξας, η αστυνομία συνέλαβε διαδηλωτές στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν την Τετάρτη. Περισσότερα από 50 άτομα συνελήφθησαν, ανέφερε το τοπικό μέσο ενημέρωσης Austin American-Statesman.

Εν τω μεταξύ, πολλές διοικήσεις πανεπιστημίων εργάζονται ενεργά για να κλείσουν τη διαδήλωση και, σε ορισμένες περιπτώσεις, να τιμωρήσουν τους συμμετέχοντες.

Εν μέσω εκτεταμένων διαμαρτυριών στις πανεπιστημιουπόλεις, το USC ακύρωσε την Πέμπτη την τελετή αποφοίτησης για φοιτητές που είχε προγραμματιστεί για τις 10 Μαΐου. Αυτή η απόφαση ελήφθη μετά την απαγόρευση της μουσουλμάνας φοιτήτριας Asna Tabassum να εκφωνήσει τον επικυριαρχικό λόγο της λόγω της δημόσιας συνηγορίας της για υποστήριξη της Παλαιστίνης.

Τέτοιες καταστολές και τιμωρίες έχουν πυροδοτήσει την αντίδραση των καθηγητών. Με εκατοντάδες φοιτητές υπέρ της Παλαιστίνης να συλλαμβάνονται και όλο και περισσότερες διαδηλώσεις στην πανεπιστημιούπολη να διαλύονται, οι εκπαιδευτικοί δείχνουν όλο και περισσότερο υποστήριξη στους φοιτητές.

«Αντί να ανταποκριθεί στις ανησυχίες καθηγητών και φοιτητών σχετικά με την ακύρωση της ομιλίας της Asna Tabassum και τη σύλληψη ειρηνικών διαδηλωτών, η USC δυστυχώς διπλασίασε την αυταρχική της προσέγγιση και απλώς ακύρωσε μια πτυχή που κέρδισαν και περίμεναν οι φοιτητές». Δήλωσε η βοηθός καθηγήτρια κοινωνιολογίας του USC, Brittany Friedman, ανέφερε ο Guardian.

«Είναι απογοητευτικό να βλέπεις την τρέχουσα κατάσταση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας, τη μαζική έκθεση των φοιτητών στην αστυνομική βία και την πλήρη περιφρόνηση αυτού που υποστηρίζει το USC», συμπλήρωσε.

Στη Νέα Υόρκη, ορισμένοι εκπαιδευτικοί του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης συνελήφθησαν αμέσως μετά την ασπίδα των μουσουλμάνων φοιτητών καθώς προσεύχονταν, ενώ καθηγητές στο City University της Νέας Υόρκης ενώθηκαν σωματικά για να δημιουργήσουν ένα φράγμα που χώριζε τους μαθητές τους από την αστυνομία.

«Για να φτάσετε στους μαθητές μας, πρέπει να περάσετε από μέσα μας», φώναζαν από κοινού.

Στην πραγματικότητα, οι διαμαρτυρίες δεν περιορίζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μετά τους καταυλισμούς στην Κολούμπια, οι διαμαρτυρίες εξαπλώθηκαν περαιτέρω σε πανεπιστήμια από τη Γαλλία μέχρι την Αυστραλία. Στην Αυστραλία, για παράδειγμα, φοιτητές από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ έστησαν καταυλισμούς υπέρ της Παλαιστίνης και άνοιξαν πανό που έγραφαν «Πρώτα η Κολούμπια, επόμενο το USYD», ενώ φοιτητές του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης έστησαν σκηνές στο νότιο τμήμα της πανεπιστημιούπολης τους.

Η ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας έχει μέχρι στιγμής αφήσει περισσότερους από 34.000 νεκρούς και περίπου 77.000 τραυματίες, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν γυναίκες και παιδιά.

Ενώ οι διαδηλωτές συνεχίζουν να εκδηλώνουν τη συμπάθειά τους για τις απώλειες αμάχων, καθώς αρνούνται να υποχωρήσουν μπροστά στις καταστολές, η απάντηση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και ορισμένους πολιτικούς φαίνεται αδιάφορη για το δημόσιο αίσθημα.

Την Τετάρτη, ο πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ Μάικ Τζόνσον κάλεσε τον πρόεδρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια να παραιτηθεί. “Απλώς δεν μπορούμε να επιτρέψουμε αυτού του είδους το μίσος και ο αντισημιτισμός να ανθίσει στις πανεπιστημιουπόλεις μας και πρέπει να σταματήσει στα ίχνη του. Όσοι διαπράττουν αυτή τη βία θα πρέπει να συλληφθούν”, είπε.

Ενώ απαντά με υπερβολική και σφοδρή καταδίκη των εγχώριων ειρηνικών διαμαρτυριών, η αμερικανική κυβέρνηση κωφεύει στις κραυγές από τη Γάζα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπέγραψε πρόσφατα ένα νομοσχέδιο ξένης βοήθειας 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, στο οποίο 26 δισεκατομμύρια δολάρια πηγαίνουν στο Ισραήλ παρά τη διεθνή κριτική για τις απώλειες αμάχων που προκάλεσε ο ισραηλινός στρατός στη Γάζα.

«Τα όπλα για το Ισραήλ παραμένουν “ιερά” στην Ουάσιγκτον και το πακέτο βοήθειας υπογραμμίζει ένα “τεράστιο χάσμα” μεταξύ των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο και ψηφοφόρων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που διαμαρτύρονται επί του παρόντος σε κολέγια σε εθνικό επίπεδο,» ανέφερε ο Khaled Elgindy, ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο της Μέσης Ανατολής, στην σελίδα The Hills.