Ντμίτρι Πεσκόφ: «Οι προειδοποιήσεις από ορισμένους ηγέτες της ΕΕ για την Ρωσία δημιουργήθηκαν για να αποσπάσουν την προσοχή των ανθρώπων από τα εσωτερικά προβλήματα στις χώρες τους»

158

«Οι προειδοποιήσεις από ορισμένους ηγέτες της ΕΕ ότι η Ρωσία θα μπορούσε να επιτεθεί στην Ευρώπη εάν επικρατήσει στη σύγκρουση στην Ουκρανία είναι ουσιαστικά «ιστορίες τρόμου» που δημιουργήθηκαν για να αποσπάσουν την προσοχή των ανθρώπων από τα εσωτερικά προβλήματα στις χώρες τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ηταν η απάντηση του σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με πρόσφατες δηλώσεις του Πολωνού Προέδρου Αντρέα Ντούντα, ο οποίος έδειξε ότι η χώρα του ήταν ανοιχτή να φιλοξενήσει αμερικανικά πυρηνικά όπλα. Ο Ντούντα ισχυρίστηκε ότι αυτό θα «ενίσχυε την ασφάλεια της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ», καθώς η Ρωσία «στρατιωτικοποιεί όλο και περισσότερο» τον θύλακα του Καλίνινγκραντ, που συνορεύει με την Πολωνία και τη Λιθουανία, καθώς και αναπτύσσει πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία. Αρκετοί άλλοι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν επίσης προειδοποιήσει ότι η Ρωσία θα μπορούσε να επιτεθεί σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ εάν νικήσει την Ουκρανία στο πεδίο της μάχης.

«Οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες κλιμακώνουν την ένταση με κάθε δυνατό τρόπο… προσπαθώντας να ξεγελάσουν τον πληθυσμό τους με αυτές τις ιστορίες φρίκης για τρομερούς Ρώσους που δεν θα σταματήσουν ποτέ και θα συνεχίσουν να προχωρούν. Αυτό είναι απολύτως αβάσιμο», είπε ο Πεσκόφ σε μια συνέντευξη που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό κανάλι Rossiya 1 την Κυριακή (28/4).

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, η «ρωσική απειλή» χρησιμοποιείται από ορισμένους ευρωπαίους ηγέτες «για να καλύψουν» τα εσωτερικά τους οικονομικά ή πολιτικά προβλήματα, ενώ κάποιοι «προσπαθούν να αντισταθμίσουν την απώλεια της εικόνας τους, τη βαθμολογία τους» με τις προειδοποιήσεις τους για τη Ρωσία.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε παρόμοια σχόλια τον περασμένο μήνα, όταν απέρριψε οποιαδήποτε συζήτηση για πιθανή ρωσική επίθεση στην Πολωνία, την Τσεχία ή τις χώρες της Βαλτικής ως «ανοησία» και προσπαθεί να τρομάξει τους ντόπιους «να αποσπάσουν πρόσθετα έξοδα από τους ανθρώπους».

Πέρυσι, η Ρωσία τοποθέτησε τα τακτικά πυρηνικά της όπλα στη γειτονική Λευκορωσία, αλλά ο Πούτιν εξήγησε την κίνηση εκείνη την εποχή ως απάντηση στην αυξημένη στρατιωτική δραστηριότητα του ΝΑΤΟ κοντά στο έδαφος της Λευκορωσίας και της Ρωσίας. Εν τω μεταξύ, η Μόσχα έχει επανειλημμένα τονίσει ότι ποτέ δεν απείλησε να χρησιμοποιήσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο και δεν έχει σχέδια να το κάνει.

Οι δηλώσεις του Ντούντα σχετικά με την τοποθέτηση πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ σε πολωνικό έδαφος επικρίθηκαν από Πολωνούς αξιωματούχους και τους συμμάχους της χώρας στο ΝΑΤΟ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Ράντοσλαβ Σικόρσκι δήλωσε την Παρασκευή ότι ο Ντούντα δεν έχει την εξουσία να κάνει δημόσια εικασίες για το θέμα.

Ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Σεμπαστιέν Λεκόρνου προειδοποίησε επίσης ότι μια πρόσθετη πυρηνική ανάπτυξη θα παραβίαζε βασικές συμφωνίες για τον έλεγχο των όπλων μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ απέρριψε εντελώς την ιδέα της επέκτασης των συμφωνιών ανταλλαγής πυρηνικών του μπλοκ, λέγοντας σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη ότι η συμμαχία «δεν σχεδιάζει να αναπτύξει άλλα πυρηνικά όπλα σε άλλες χώρες του ΝΑΤΟ».