Έκθεση ευρωβουλευτών: Μακριά από τα πρότυπα και τις αξίες της ΕΕ η Τουρκία

266

Χωρίς σαφή και σημαντική πρόοδο στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, δεν μπορεί να να υπάρξει επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, προειδοποιούν οι ευρωβουλευτές σε έκθεση που εγκρίθηκε σήμερα.

Με 54 ψήφους υπέρ, 7 κατά και 13 αποχές, οι ευρωβουλευτές της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων προειδοποιούν ότι παρά τις επανειλημμένες δηλώσεις της Τουρκίας για τον στόχο της ένταξης στην ΕΕ, τα τελευταία δύο χρόνια η χώρα έχει επανειλημμένα υπαναχωρήσει στις δεσμεύσεις της σε σχέση με τη διαδικασία προσχώρησης.

Η συγκεκριμένη έκθεση θα τεθεί στην ολομέλεια το επόμενο διάστημα και αποτελεί σκληρή απάντηση της ΕΕ σε μια περίοδο που πολλές υποψήφιες προς ένταξη χώρες επιταχύνουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και οι Βρυξέλλες βλέπουν θετικά τη διεύρυνση έστω και μακροπρόθεσμα.

Τουρκική επιθετικότητα

Η αναφορά της επιτροπής επισημαίνει ότι πρόσφατα, υπήρξε μια μικρή βελτίωση στις συνολικές σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας. Ωστόσο, αυτή η βελτίωση δυστυχώς συνυπάρχει παράλληλα με συχνές συγκρούσεις, καθώς οι σχέσεις με τα γειτονικά κράτη μέλη της ΕΕ παραμένουν προκλητικές, τονίζουν οι ευρωβουλευτές, φωτογραφίζοντας την Ελλάδα και την Κύπρο.

Σε κίνδυνο τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία

Η έκθεση επισημαίνει τη συνεχιζόμενη επιδείνωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία. Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν επίσης τη λύπη τους για τη συνεχιζόμενη πίεση που ασκεί η τουρκική κυβέρνηση στους υπερασπιστές της κοινωνίας των πολιτών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στους δικηγόρους και στους δημοσιογράφους. Καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παράσχει, μέσω των σχετικών χρηματοδοτικών μέσων, επαρκή χρηματοδότηση για τις προσπάθειες υπέρ της δημοκρατίας στην Τουρκία.

Σημασία της στενής συνεργασίας ΕΕ-Τουρκίας στην εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας

Χαιρετίζοντας την προθυμία της Τουρκίας να ενεργήσει ως διαμεσολαβητής στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, οι ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν τη ζωτική σημασία της καλής συνεργασίας ΕΕ-Τουρκίας στην εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας στις τρέχουσες προκλήσεις και χαιρετίζουν τη σταθερή ευθυγράμμιση της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.