Εκτός εργασίας από σήμερα δεκάδες χιλιάδες ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε οίκους ευγηρίας στην Αγγλία

Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι σε οίκους ευγηρίας στην Αγγλία χάνουν από σήμερα το δικαίωμα να συνεχίσουν να απασχολούνται εκεί, διότι δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά του κορωνοϊού.

Η κυβέρνηση είχε αποφασίσει εντός του καλοκαιριού ότι από σήμερα ο πλήρης εμβολιασμός θα είναι υποχρεωτικός για το προσωπικό των οίκων ευγηρίας.

Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία, που αφορούν την πρώτη εβδομάδα του μήνα, 32.000 εργαζόμενοι δεν είχαν κάνει καμία δόση του εμβολίου και 30.000 είχαν κάνει μόνο την πρώτη δόση. Μόνο περίπου 5.000 πιστεύεται ότι εξαιρούνται για ιατρικούς λόγους, επομένως περίπου 57.000 εργαζόμενοι δε δικαιούνται από σήμερα μα εισέλθουν στους μέχρι τώρα χώρους εργασίας τους.

Οι εκπρόσωποι των οίκων ευγηρίας και τα συνδικάτα των εργαζομένων επικρίνουν την κυβέρνηση, λέγοντας ότι σε μια κρίσιμη περίοδο χάνεται το 8% του έμψυχου δυναμικού σε αυτές τις δομές κοινωνικής μέριμνας, με περίπου 30.000 ηλικιωμένους να μένουν χωρίς επαρκή φροντίδα, όπως υπολογίζεται.

Ο Υφυπουργός Επιχειρήσεων Πολ Σκάλι υπερασπίστηκε το μέτρο, λέγοντας ότι οι εργαζόμενοι είχαν «άπλετο χρόνο» τις τελευταίες 12 εβδομάδες να ζυγίζουν την κατάσταση και να επιλέξουν τον εμβολιασμό.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ο Υπουργός Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ ανακοίνωσε ότι ο πλήρης εμβολιασμός κατά της COVID-19 θα καταστεί υποχρεωτικός για το προσωπικό πρώτης γραμμής στα δημόσια νοσοκομεία του συστήματος υγείας NHS της Αγγλίας από την 1η Απριλίου.

Όπως υπολογίζεται, 103.000 γιατροί, νοσηλευτές και μέλη διοικητικού προσωπικού παραμένουν ανεμβολίαστοι, δηλαδή περίπου το 8% του προσωπικού του αγγλικού NHS.