Ελλάδα: Αυτά είναι τα νέα όπλα που τρομάζουν τον Ερντογάν

1497

Η Πολεμική Αεροπορία το Ναυτικό και ο Στρατός Ξηράς επανδρώνονται σημαντικά, την ώρα που η Τουρκία δείχνει με κάθε τρόπο πως δεν σκοπεύει να σταματήσει τις προκλήσεις

Μια ανάσα πριν τις τελικές υπογραφές για τα 18 Rafale, η κυβέρνηση ετοιμάζεται ήδη για την αναβάθμιση των υπόλοιπων κλάδων, βήματα που τρομοκρατούν τους γείτονες. Τούρκοι αναλυτές έχουν παραδεχτεί ότι η συμφωνία της Ελλάδας με τη Γαλλία για την προμήθεια των Rafale, ύψους 2,5 δισ. ευρώ, είναι ένα πανίσχυρο απόκτημα της Ελλάδος. Τα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη που θα αποκτήσει η ελληνική πολεμική αεροπορία υπερτερούν σε σχέση με τα τουρκικά F-16, καθώς πρόκειται για 4ης γενιάς αεροσκάφη.

Η Πολεμική Αεροπορία θα παραλάβει τα πρώτα έξι ετοιμοπόλεμα αεροσκάφη στο τέλος του 2021 ενώ τα επόμενα έξι θα παραδοθούν στο τέλος του 2022. Το καλοκαίρι του 2023, η Πολεμική Αεροπορία προσδοκά να έχει στη διάθεσή της συνολικά 18 αεροσκάφη Rafale.

Οι πρώτοι τέσσερις Έλληνες πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας θα μεταβούν στη Γαλλία στις αρχές του νέου έτους προκειμένου να εκπαιδευτούν στα αεροσκάφη.

«Αν συγκρίνουμε τα αεροσκάφη της τουρκικής αεροπορίας F-16, τα οποία είναι 3ης γενιάς, με τα Rafale, καταλαβαίνουμε ότι θα δημιουργήσουν κάποιες διαφοροποιήσεις, καθώς θα υπερτερούν τεχνολογικά δεδομένου ότι είναι 4ης γενιάς αεροσκάφη. Για να το πούμε πιο απλά, το ραντάρ του υπερτερεί λόγω της εμβέλειας και των ικανοτήτων του, θα διαθέτει όπλα νέας γενιάς, τα οποία τα εκτοξεύεις, κατευθύνονται μόνα τους και τα ξεχνάς, ενώ και οι πύραυλοι που θα μεταφέρει θα δίνουν πλεονέκτημα στο αεροσκάφος», ανέφερε σε τηλεοπτική του συνέντευξη απόστρατος πιλότος της τουρκικής αεροπορίας.

Η πολεμική Αεροπορία αποκτά τα πανίσχυρα Rafale, αναβαθμίζει τα μαχητικά F-16 block 52+ σε Viper και παραλαμβάνει ανταλλακτικά για τα Mirage 2000-5. Η ελληνική πλευρά έχει εκδηλώσει ακόμη ενδιαφέρον και για τα F-35. Το πολεμικό Ναυτικό επανδρώνεται. Θα προχωρήσει στην αγορά νέων φρεγατών. Η Γαλλία, εντός του Ιανουαρίου, αναμένεται να καταθέσει νέα βελτιωμένη πρόταση για την Αθήνα, με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία να προχωρούν άμεσα σε άνοιγμα όλων των φακέλων και στην τελική επιλογή της χώρας που θα αναλάβει να δημιουργήσει τη νέα ελληνική φρεγάτα.

Επόμενο στάδιο, η αγορά των περιβόητων ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων Romeo. Το πιο δυνατό χαρτί στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο. Τα εν λόγω μαχητικά είναι εξοπλισμένα με sonar και ηλεκτρονικές συσκευές υψηλής τεχνολογίας, συστήματα αυτοπροστασίας και μεγάλη αυτονομία. Το συνολικό κόστος των Romeo ανέρχεται στα 295 εκ δολάρια.

Επίσης, η ελληνική κυβέρνηση προχωρά, στην απόκτηση 36 νέων γερμανικών τορπιλών βαρέως τύπου για τα υπερσύγχρονα υποβρύχια Type 214. Στα πλαίσια της συμφωνίας προβλέπεται ακόμη και ο εκσυγχρονισμός μέρους τορπιλών SUT της δεκαετίας του ’80. Φυσικά και ο στρατός ξηράς προβλέπεται στα σχέδια του υπουργείο, καθώς αποτελεί τη ραχοκοκαλιά των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στην κορυφή της ατζέντας βρίσκεται η αλλαγή του εθνικού τυφεκίου και του εθνικού οχήματος, με το G3 να αποσύρεται σταδιακά και τα θρυλικά Mercedes να δίνουν επιτέλους της θέση τους σε νέα. Παράλληλα, ένα από τα οπλικά συστήματα για το οποίο έχει εκφράσει έντονο ενδιαφέρον το Γενικό Επιτελείο Στρατού, είναι τα ισραηλινά αντιαρματικά βλήματα Spike, με την Ελλάδα να ενδιαφέρεται μάλιστα για την νεότερη έκδοση, την Spike NLOS, που είναι ένα όπλο πολλαπλών χρήσεων και όχι μόνο αντιαρματικό, γεγονός που αλλάζει τις ισορροπίες εξαιτίας και του μεγάλου βεληνεκούς του.