Ελλάς: Η επιστροφή

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος.

Θα πρέπει να είναι κανείς «τυφλός τα τ’ ώτα τον τε νουν τα τ’ όμματα» για να μην αντιλαμβάνεται τη βαθιά, ουσιώδη σημασία της σημερινής συμφωνίας με τη Γαλλία, που ανανεώνει αποφασιστικά το αξιόμαχο του ελληνικού πολεμικού στόλου, θωρακίζοντας τη χώρα και δίνοντας στον Ελληνισμό τη δυνατότητα να υπερασπιστεί και να προωθήσει τα ζωτικά του συμφέροντα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Από τη μία, η συντριπτική δύναμη πυρός που αποκτά το Πολεμικό Ναυτικό διατρανώνει συγχρόνως την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να διαδραματίσει κυρίαρχο ρόλο στην περιοχή. Από την άλλη, η συνειδητή επιλογή της περαιτέρω εμβάθυνσης των δεσμών με τη Γαλλική Δημοκρατία, τη χώρα που εκφράζει ιστορικότερα και αποτελεσματικότερα από οποιαδήποτε άλλη την ευρωπαϊκή παρουσία στον αμυντικό χάρτη, σηματοδοτεί γεωπολιτικό στίγμα υψηλής σημασίας.

Οι αποφάσεις για τα 24 Rafale και τα νέα υπερσύγχρονα πλοία, ξεκικώντας από τις φρεγάτες Belharra, πάρθηκαν μέσα σε δύο χρόνια κατά τα οποία η χώρα αντιμετώπισε επιτυχώς μία υβριδική εισβολή στα ανατολικά της σύνορα, ενώ δοκιμάζεται από τις επιπτώσεις της άνευ προηγουμένου παγκόσμιας πανδημίας – και συνιστούν ξεκάθαρη δήλωση προθέσεων: Η Ελλάδα επανεξοπλίζεται ώστε να είναι σε θέση να κατοχυρώνει επί του πεδίου όσα δικαιωματικά της ανήκουν.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη πιστώνεται χωρίς αστερίσκους ως ιστορική παρακαταθήκη την αναγέννηση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας και την ηχηρή επανεμφάνιση της Ελληνικής Δημοκρατίας στη διεθνή σκακιέρα.