Εμετός: Τι ακολουθεί μετά τη νομιμοποίηση των γάμων ομοφυλοφίλων; Η θεσμική υποβάθμιση του γάμου και της φυσικής γονεϊκότητας

400

Άνδρας και γυναίκα, παντρεμένοι, συν το παιδί: Στατιστικά, η παραδοσιακή οικογένεια εξακολουθεί να είναι η πιο συνηθισμένη στη Γερμανία. Ωστόσο, ο ομοσπονδιακός υπουργός Δικαιοσύνης Μάρκο Μπούσμαν (FDP) θέλει να θέσει άλλες προτεραιότητες. Σύμφωνα με τον φιλελεύθερο, ο ισχύων νόμος δεν παρέχει το κατάλληλο πλαίσιο για τους άγαμους, τους διαζευγμένους, τις οικογένειες σε διάσταση και τις ομόφυλες συμβιώσεις με παιδιά.

Το πώς αυτό θα μπορούσε να αλλάξει φαίνεται σε πρόσφατα δημοσιευμένο έγγραφο για τα βασικά ζητήματα σχετικά με τη μεταρρύθμιση του δικαίου της γονικής μέριμνας και της συγγένειας. Το σημείο κλειδί είναι η εισαγωγή των λεγόμενων συμφωνιών γονικής μέριμνας. Πρόκειται για δημόσια επικυρωμένη συμφωνία μεταξύ της μητέρας του παιδιού και ενός άλλου προσώπου που πρόκειται να αναγνωριστεί ως νόμιμος γονέας.

Η νέα συμφωνία θα υπερισχύει έναντι «άλλων γεγονότων απόδοσης» – συμπεριλαμβανομένου του γάμου – πριν από τη σύλληψη του παιδιού. Παράλληλα, πρόκειται να τεθεί σε ισχύ η μεταρρύθμιση του λεγόμενου νόμου περί επιμέλειας ανηλίκων. Αυτό δίνει στους άγαμους γονείς το δικαίωμα να αποφασίζουν ανεξάρτητα για τις καθημερινές υποθέσεις του παιδιού. Στο μέλλον, θα είναι δυνατή η αποσαφήνιση αυτών των εξουσιών μέσω μιας «συμφωνίας επιμέλειας» μεταξύ των νόμιμων γονέων και έως και δύο άλλων προσώπων της επιλογής τους.

Ο νομοθέτης έχει αρκετά (!!!) περιθώρια ελιγμών

Η πολιτικός και αναπληρώτρια επικεφαλής του AfD Μαριάνα Χάρντερ-Κίνελ άσκησε σαφή κριτική στα σχέδια της κυβέρνησης. Τα σχέδια του Υπουργείου Δικαιοσύνης θα παραβιάσουν «ξεκάθαρα» τον γάμο και την οικογένεια που προστατεύονται στο άρθρο 6 του βασικού νόμου, προειδοποίησε η βουλευτής του Μπούντεσταγκ, μιλώντας στην JUNGE FREIHEIT: «Οι αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση του ‘Φωτεινού Σηματοδότη’ στο δίκαιο της γονικής μέριμνας, της τεκνοθεσίας και της υιοθεσίας αποσκοπούν στην περαιτέρω απαξίωση της παραδοσιακής οικογένειας, του κλασικού γάμου και της βιολογικής γονιμότητας». Η Χάρντερ-Κίνελ είναι πεπεισμένη ότι μια τέτοια «προώθηση αριστερών ιδεολογικών αντιλήψεων για οικογένειες πολλών γονέων και ουράνιου τόξου ή ‘συν-μητέρες’, οι οποίες είναι σχετικά σπάνιες και στην καλύτερη περίπτωση αντιστοιχούν σε μειονοτικά συμφέροντα, θέτει σε κίνδυνο τα θεμέλια και συνεπώς το μέλλον της κοινωνίας μας΄».

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης διαφωνεί. «Από την ειδική προστασία του γάμου δεν προκύπτει ότι ένα παιδί που γεννιέται από μια παντρεμένη γυναίκα πρέπει απαραίτητα να έχει ως δεύτερο γονέα τον σύζυγο της γυναίκας», εξήγησε εκπρόσωπος σε απάντηση σε ερώτημα της Junge Freiheit. Αντίθετα, η δεύτερη παράγραφος του άρθρου 6 είναι καθοριστική για τη νόμιμη γονική ιδιότητα: «Η φροντίδα και η ανατροφή των παιδιών αποτελούν φυσικό δικαίωμα και καθήκον των γονέων». Οι λεπτομέρειες θα πρέπει να ρυθμιστούν από τον νομοθέτη. Ωστόσο, ο βασικός νόμος δεν τον υποχρεώνει να «εξαρτήσει τη νομική αναγνώριση της γονικής ιδιότητας από την εξέταση της καταγωγής».

Φον Μπεβερφέρντε: Οικογενειακή πολιτική ως πιόνι συμφερόντων

Εν τω μεταξύ, η Χέντβιγκ φον Μπεβερφέρντε, εκπρόσωπος της συμμαχίας «Demo for All», αναγνωρίζει θεμελιώδη προβλήματα με τις συμφωνίες γονικής μέριμνας. «Έτσι προωθούνται εξαρχής σχεδιασμένοι και χειραφετημένοι από τη φύση αστερισμοί, που καθιστούν το παιδί έρμαιο οικονομικών, ιδεολογικών και συναισθηματικών συμφερόντων των ενηλίκων», είπε, επικρίνοντας το σχέδιο στη JUNGE FREIHEIT. Το υπουργείο Δικαιοσύνης επιδιώκει την ιδέα ότι η γονεϊκότητα δεν βασίζεται πλέον στη φυσική καταγωγή, αλλά ότι μια ανάθεση που μπορεί να είναι ανεξάρτητη από τη βιολογία μπορεί να θεμελιώσει τη γονεϊκότητα.

Άλλες προτάσεις του Μπούσμαν έχουν επίσης επικριθεί, μεταξύ άλλων όσον αφορά τις μητέρες σε λεσβιακές σχέσεις. Ενώ προηγουμένως ήταν απαραίτητη η υιοθεσία θετού παιδιού για να αναγνωριστούν και οι δύο σύντροφοι ως νόμιμοι γονείς, ακόμη και σε νόμιμο λεσβιακό γάμο, στο μέλλον θα μπορούν να διεκδικήσουν τα παιδιά για τον εαυτό τους χωρίς υιοθεσία. Για τα ζευγάρια των οποίων τα παιδιά γεννιούνται μετά την εισαγωγή των νέων κανονισμών, η σύντροφος της μητέρας, η οποία στο εξής θα αποκαλείται «βιολογική μητέρα», θα αναφέρεται ως «συν-μητέρα» λόγω γάμου ή γονικής αναγνώρισης.

LSVD: «Η πραγματικότητα πολλών οικογενειών ‘ουράνιο τόξο’ θα είναι επιτέλους νομικά κατοχυρωμένη»

Η υπηρεσία του Μπούσμαν προβλέπει επίσης μια απελευθέρωση των βιοηθικών κανονισμών. Σε περίπτωση τεχνητής γονιμοποίησης μέσω ιδιωτικής δωρεάς σπέρματος, ο σύντροφος της γυναίκας που λαμβάνει δωρεά σπέρματος χωρίς τη συμμετοχή γιατρού μπορεί επί του παρόντος να τιμωρηθεί με ποινή φυλάκισης έως και τριών ετών. Η ποινή αυτή πρόκειται να καταργηθεί. Επιπλέον, το Υπουργείο Δικαιοσύνης θέλει να αναδιοργανώσει το μητρώο δωρεάς σπέρματος. Οι δωρεές εμβρύων, οι οποίες είναι νόμιμες στη Γερμανία μόνο για μη εμπορική χρήση, θα μπορούσαν τότε επίσης να καταγράφονται. Θα εξεταστεί επίσης νομικά αν θα μπορούσαν να καταγραφούν και οι δωρεές εμβρύων που πραγματοποιούνται στο εξωτερικό και είναι παράνομες στη Γερμανία.

Η Φον Μπεβερφέρντε βλέπει σε αυτό, καθώς και στην εισαγωγή του όρου «βιολογική μητέρα», τον τρόπο νομιμοποίησης της παρένθετης μητρότητας: «Αυτό δεν εξυπηρετεί την ευημερία του παιδιού, αλλά τον εγωισμό των ενηλίκων και, σε μεγάλο βαθμό, τα συμφέροντα μιας ηθικά εξαιρετικά αμφισβητήσιμης βιομηχανίας αναπαραγωγής». Το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Δικαιοσύνης τονίζει ότι η παρένθετη μητρότητα δεν αποτελεί μέρος του σχεδίου. Ωστόσο, μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων ασχολείται με το θέμα αυτό.

Για ορισμένους, ωστόσο, τα σχέδια δεν πάνε αρκετά μακριά. Η Ένωση Λεσβιών και Ομοφυλοφίλων στη Γερμανία επαινεί το υπουργείο που θέλει επιτέλους να διασφαλίσει «την πραγματικότητα πολλών οικογενειών ουράνιου τόξου». Ωστόσο, απουσιάζουν συγκεκριμένες προτάσεις για τους διαφυλικούς γονείς και τα μη δυαδικά άτομα. Τα βασικά σημεία αναμένεται να αποτελέσουν σχέδιο νόμου μέσα στους επόμενους έξι μήνες.

Πηγή: NewsFire.GR