Ενρίκο Λέτα: Αν νικήσει η Δεξιά στην Ιταλία «ο Πούτιν θα είναι ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στον κόσμο»

223

Εάν η Δεξιά έρθει στην εξουσία στην Ιταλία, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα γίνει ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στον πλανήτη, δήλωσε ο Ενρίκο Λέτα στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και νυν επικεφαλής του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος στη συνέντευξή του στον Spiegel σημείωσε ότι η νίκη της Δεξιάς υπό την Τζόρτζια Μελόνι -που θεωρείται κάτι από περισσότερο από πιθανή σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις – θα οδηγήσει σε αποδυνάμωση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και της ευρωπαϊκής υποστήριξης προς την Ουκρανία.

Η Ιταλία αντιμετωπίζει ενεργειακή κρίση και οι Ιταλοί φορολογούμενοι δεν ξέρουν πώς θα πληρώσουν τους αυξανόμενους λογαριασμούς τους αυτόν τον χειμώνα. «Είναι διάχυτος ο φόβος. Και όταν υπάρχει φόβος, τα δεξιά κόμματα κερδίζουν. Στην Ιταλία, οι τιμές της ενέργειας προκαλούν σεισμό. Ορισμένες εταιρείες λαμβάνουν πλέον τιμολόγια 700.000 ευρώ αντί 100.000 ευρώ. Δεν μπορούν να πληρώσουν αυτά τα ποσά», είπε ο Λέτα.

Ο επικεφαλής του PD, σύμφωνα με τον οποίο ο Πούτιν θέλει την Ευρώπη διχασμένη, προβλέπει ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση θα αρχίσει να καταρρέει καθώς ανέρχονται στην εξουσία ολοένα και περισσότεροι ηγέτες που δεν υποστηρίζουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και υπό αυτό το πρίσμα ο Λέτα συνέκρινε τη σημασία των σημερινών εκλογών στην Ιταλία με το δημοψήφισμα για το Brexit στη Μεγάλη Βρετανία.