Επικοινωνία Μπάιντεν-Ζελένσκι: Εστίασαν στην επιπλέον στρατιωτική στήριξη στην Ουκρανία και στις κυρώσεις κατά της Μόσχας

253

Στα νέα χτυπήματα της Μόσχας εστίασαν Τζο Μπάιντεν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία που, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, διήρκεσε μια ώρα.

Ο Ζελένσκι έγραψε στο Twitter, μετά την επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του, ότι από κοινού αξιολόγησαν την κατάσταση στο πεδίο της μάχης και των διαπραγματεύσεων. Μίλησαν για αμυντική υποστήριξη, νέο πακέτο ενισχυμένων κυρώσεων και ανθρωπιστική βοήθεια.

Σε ανακοίνωσή του, ο Λευκός Οίκος τόνισε ότι ο Μπάιντεν είπε στον Ζελένσκι πως οι ΗΠΑ «προτίθενται να παράσχουν στην ουκρανική κυβέρνηση 500 εκατομμύρια δολάρια σε δημοσιονομική βοήθεια».

 

Οι ηγέτες συζήτησαν για την ενίσχυση της ασφάλειας της Ουκρανίας και τη χορήγηση βοήθειας μετά τις επιπτώσεις από την εισβολή ώστε να μπορέσει η Ουκρανία να υπερπασπιστεί την εδαφική της ακεραιότητα.

Με ανησυχία παρακολουθεί το Κίεβο τις τελευταίες εξαγγελίες και κινήσεις των Ρώσων. Οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία ανασυγκροτούνται και ετοιμάζονται για νέες επιθέσεις, προειδοποίησε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας Ολεξάντρ Μοτουζιάνικ.

«Η βασική προσπάθεια (της Ρωσίας) επικεντρώνεται στην περικύκλωση των ουκρανικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία», είπε ο Μοτουζιάνικ, προσθέτοντας ότι η Μόσχα προσπαθεί ακόμη να καταλάβει τη Μαριούπολη και τις πόλεις Ποπάσνα και Ρούμπιζνε, στην περιφέρεια του Λουχάνσκ.

Η Ρωσία «ετοιμάζεται να ξαναρχίσει τις επιθετικές επιχειρήσεις», υποστήριξε, σημειώνοντας ότι η διοίκηση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων έχει παρατηρήσει κάποιες μετακινήσεις μακριά από το Κίεβο και το Τσερνίχιφ, όμως δεν θεωρεί ότι πρόκειται για μαζική αποχώρηση.

ΗΠΑ: «Μην ξεγελιέστε» – «Η Ρωσία δεν αποσύρει τα στρατεύματά της, τα ανασυντάσσει»

Επιμένει το αμερικανικό κυβερνητικό επιτελείο στη θέση ότι η Μόσχα δεν έχει προχωρήσει σε ουσιαστικά βήματα αποκλιμάκωσης, παρά τη μικρή πρόοδο που διαφάνηκε στις συνομιλίες Ρώσων και Ουκρανών διαπραγματευτών. «Οι κινήσεις των στρατευμάτων γύρω από το Κίεβο συνιστούν αναδιάταξη των δυνάμεων και όχι πραγματική απόσυρσή τους» είχαν επισημάνει Πεντάγωνο και Λευκός Οίκος.

«Η Ρωσία ανασυντάσσει τα στρατεύματά της στην Ουκρανία, δεν τα αποσύρει», είχε τονίσει ειδικότερα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κέιτ Μπέντινγκφιλντ, σχολιάζοντας τις μετακινήσεις ρωσικών δυνάμεων στο ουκρανικό έδαφος.

Το Πεντάγωνο είχε αναφέρει πως η Ρωσία άρχισε να μετακινεί μικρό αριθμό στρατευμάτων της μακριά από τις θέσεις τους στα περίχωρα της ουκρανικής πρωτεύουσας, σημειώνοντας πως εκλαμβάνεται περισσότερο ως αναδιάταξη δυνάμεων παρά ως υποχώρηση ή απόσυρση.

«Υπήρξε κάποια μετακίνηση ορισμένων ρωσικών μονάδων μακρύτερα από το Κίεβο την τελευταία ημέρα; Ναι, έτσι πιστεύουμε. Πρόκειται για μικρό αριθμό», είχε δηλώσει ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι κατά την ενημέρωση δημοσιογράφων.

«Ωστόσο, πιστεύουμε ότι αυτή είναι μια αναδιάταξη, όχι μια πραγματική απόσυρση, ενώ θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μια ενδεχόμενη μεγάλη επίθεση κατά άλλων περιοχών της Ουκρανίας. Δεν σημαίνει ότι η απειλή για το Κίεβο έχει τελειώσει», συμπλήρωσε.