Επισιτιστική ασφάλεια, διεύρυνση ΝΑΤΟ και αμυντική συνεργασία συζήτησαν Τζόνσον και Ερντογάν

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε σήμερα ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον.

Σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ, βασικά θέματα συζήτησης ήταν η παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια και η διμερής αμυντική και οικονομική συνεργασία.

Ο Μπόρις Τζόνσον ενημέρωσε τον Τούρκο Πρόεδρο για την πρόσφατη επίσκεψή του στο Κίεβο και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επί της σημασίας τερματισμού του ρωσικού επιθετικού πολέμου και αποκατάστασης της ουκρανικής κυριαρχίας.

Συνέχισαν συζητήσεις αναφορικά με τις διεθνείς προσπάθειες να τερματιστεί επειγόντως ο ρωσικός αποκλεισμός εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών, ο οποίος πλήττει ιδιαίτερα σκληρά τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός χαιρέτισε ως προς αυτό τη συνεχιζόμενη ηγεσία που επιδεικνύει η Τουρκία και τη δέσμευσή της να διατηρήσει ανοιχτούς τους εμπορικούς διαδρόμους στη Μαύρη Θάλασσα., ανέφερε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Ενόψει της συνόδου του ΝΑΤΟ την ερχόμενη εβδομάδα, ο κ. Τζόνσον τόνισε την υποστήριξη από το Ηνωμένο Βασίλειο της ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στη Συμμαχία και συμφώνησε με τον Πρόεδρο Ερντογάν πως όλες οι πλευρές θα συνεχίσουν να εργάζονται από κοινού για να βρουν ένα μονοπάτι προόδου.

Οι δύο ηγέτες καλωσόρισαν επίσης την αυξημένη διμερή συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια και έθιξαν νέες ευκαιρίες εμβάθυνσης αυτής της συνεργασίας.

Δήλωσαν δε ότι προσβλέπουν στη συνέχιση των συνομιλιών τους στη Μαδρίτη την ερχόμενη εβδομάδα.