Έρχεται για «καζάν-καζάν» ο Ερντογάν: «Μοιραζόμαστε τον ίδιο ουρανό, την ίδια θάλασσα…»

255

Στην κοινοβουλευτική ομάδα του AKP μίλησε σήμερα ο Ταγίπ Ερντογάν και εκτός από το φλέγον -για την Τουρκία- θέμα της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς, μίλησε και για τα ελληνοτουρκικά, με αφορμή το ταξίδι του στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, όπου θα έχει συνάντηση και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

 

 

 

 

Για να μην έχει ουδείς ψευδαισθήσεις και ονειρώξεις για τις πραγματικές προθέσεις της Άγκυρας, ο Τούρκος Πρόεδρος μέσα από τα ευχολόγια, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ότι έρχεται για καζάν-καζάν (win-win) και για να πάρει ότι έχει συμφωνηθεί εν κρυπτώ…

«Το ταξίδι μου στην Ελλάδα στις 7 Δεκεμβρίου εύχομαι να φέρει μια νέα σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Διαφορές είχαμε, έχουμε και θα έχουμε, ωστόσο πρέπει να υπάρχει η λογική ενός ήρεμου κλίματος», είπε μεταξύ άλλων.

Στη συνέχεια έγινε ακόμα πιο σαφής: «Οι διαφορές υπάρχουν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να βρούμε κοινό έδαφος. Μοιραζόμαστε τον ίδιο ουρανό, την ίδια θάλασσα και εύχομαι το ταξίδι μου να φέρει θετικά αποτελέσματα».

Ο Ερντογάν είπε αναλυτικά για τα ελληνοτουρκικά:
«Δεν βλέπουμε τη διπλωματία ως παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος. Είναι φυσικό να υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των χωρών. Το κυριότερο είναι η θέληση να τις λύσουμε πριν μετατραπούν σε αδιέξοδο. Αυτή είναι η προσέγγισή μας στην επίσκεψη στην Ελλάδα που σκοπεύουμε να κάνουμε στις 7 Δεκεμβρίου. Διαφωνίες είχαμε χθες και θα τις έχουμε και σήμερα. Το γεγονός αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να βρούμε κοινό έδαφος ως δύο χώρες που μοιράζονται το ίδιο κλίμα και την ίδια θάλασσα. Υπάρχουν πολλά θέματα στα οποία μπορούμε να βελτιώσουμε τη συνεργασία μας. Ελπίζω ότι το ταξίδι μας θα οδηγήσει στο άνοιγμα μιας νέας σελίδας για τις χώρες μας».