Έρχεται η αυξημένη αποζημίωση ειδικού σκοπού για επιχειρήσεις που έμειναν κλειστές τον Απρίλιο

346

Σήμερα πληρώνεται το δώρο Πάσχα για εργαζόμενους που ήταν σε αναστολή τον Απρίλιο, ενώ ξεκίνησε και η αντίστροφη μέτρηση για την αυξημένη αποζημίωση ειδικού σκοπού, για περίπου 100 χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.
Σήμερα η πληρωμή του δώρου Πάσχα για όσους ήταν σε αναστολή τον Απρίλιο

Σήμερα πληρώνονται το δώρο Πάσχα 585.000 δικαιούχοι που ήταν σε αναστολή τον Απρίλιο.

Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι θα λάβουν το τμήμα του δώρου που αντιστοιχεί στο κράτος, ανάλογα και με τις ημέρες που βρίσκονταν σε αναστολή κατά τον Απρίλιο.

Αυξημένη αποζημίωση ειδικού σκοπού για τις επιχειρήσεις που έμειναν κλειστές τον Απρίλιο

Την ίδια ώρα έρχεται η αυξημένη αποζημίωση ειδικού σκοπού για τις επιχειρήσεις που έμειναν κλειστές τον Απρίλιο. Το πρόγραμμα αφορά σε περίπου 100 χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να κάνουν τις αιτήσεις τους στο «myBusinessSupport» μέχρι την 1η Ιουνίου και θα λάβουν ενίσχυση από 1.000 έως 4.000 ευρώ, η οποία θα είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη.

Η ενίσχυση θα διατεθεί ανεξαρτήτως τζίρου, ενώ για να την λάβει ο δικαιούχος θα πρέπει να διατηρήσει τις ίδιες θέσεις απασχόλησης στην επιχείρησή του μέχρι τις 30/06/21.

Το ποσό που θα λάβει κάθε επιχείρηση είναι ανάλογο με τον αριθμό των εργαζομένων και ορίζεται ως εξής:

– 1.000€ για επιχειρήσεις με κανέναν ή 1 – 5 εργαζόμενους

– 2.000€ για επιχειρήσεις με 6 – 20 εργαζόμενους

– 4.000€ για επιχειρήσεις με 21 – 49 εργαζόμενους

Το μισό ποσό, δηλαδή από 500 έως 2.000 ευρώ ανάλογα και με τους εργαζόμενους που απασχολούν, θα λάβουν οι επιχειρήσεις που κατά τον Απρίλιο έμειναν κλειστές για λιγότερο από 15 ημέρες.

Η πλατφόρμα για τις αιτήσεις αναμένεται να ανοίξει τις επόμενες ημέρες, και οι πληρωμές θα ξεκινήσουν μέσα στον Μάιο. Από την αποζημίωση αυτή εξαιρείται ο τομέας της εστίασης.

Τι θα ισχύσει για τα ενοίκια Απριλίου & Μαΐου

Στα τέλη Μαΐου θα πληρωθούν οι αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων για τα ενοίκια του Απρίλη.

Από τα ενοίκια Μαΐου απαλλάσσονται οι επιχειρήσεις σε λιανεμπόριο, εστίαση, πολιτισμό, αθλητισμό, τουρισμό, και μεταφορές, οι οποίες έμειναν κλειστές με κρατική εντολή. Η αποζημίωση για τους ιδιοκτήτες θα ανέρχεται στο 80% του αρχικού μισθώματος.

Την ίδια ώρα, για τα ενοίκια του Μαΐου θα ισχύσει έκπτωση 40% για εργαζόμενους που βρίσκονταν σε αναστολή τον Μάιο. Η έκπτωση αφορά τόσο στην κύρια κατοικία του εργαζόμενου όσο και στη φοιτητική κατοικία του παιδιού του, και η αποζημίωση για τους ιδιοκτήτες θα ανέρχεται στο 50% της ζημιάς.