Έρευνα: Ασφαλής η ταυτόχρονη χορήγηση της τρίτης δόσης mRNA εμβολίου και του αντιγριπικού στους άνω των 65

Οι άνθρωποι άνω των 65 ετών μπορούν με αποτελεσματικότητα και ασφάλεια να εμβολιαστούν ταυτόχρονα τόσο με την τρίτη δόση κατά του κορωνοϊού όσο και κατά της γρίπης.

Αυτό δείχνει μια νέα επιστημονική μελέτη. Οι ερευνητές της Sanofi Pasteur από τη Γαλλία και τις ΗΠΑ έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο πνευμονολογικό περιοδικό «The Lancet Respiratory Medicine».

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, μελέτησαν 306 ανθρώπους (εμβολιασμένους ήδη με δύο δόσεις κατά του κορωνοϊού, με τη δεύτερη να έχει γίνει τουλάχιστον πέντε μήνες πριν), οι οποίοι το 2021 χωρίστηκαν τυχαία σε τρεις ομάδες: η μία έκανε το τετραδύναμο αντιγριπικό εμβόλιο υψηλής δοσολογίας Fluzone της Sanofi, η δεύτερη το εμβόλιο Covid-19 της Moderna (ενισχυτική δόση) και η τρίτη ομάδα έκανε ταυτόχρονα και τα δύο εμβόλια (αντιγριπικό και τρίτη δόση κατά κορωνοϊού).

Δείγματα αίματος ελήφθησαν από όλους τους συμμετέχοντες τόσο πριν τον εμβολιασμό τους όσο και 21 μέρες μετά.

Διαπιστώθηκε ότι η ταυτόχρονη χορήγηση των δύο εμβολίων δεν επηρέασε την κατοπινή ανοσιακή απόκριση, καθώς όσοι είχαν κάνει μαζί τα δύο εμβόλια, δημιούργησαν παρόμοια επίπεδα αντισωμάτων με εκείνους που είχαν κάνει ξεχωριστά το κάθε εμβόλιο. Επίσης, δεν διαπιστώθηκαν θέματα ασφάλειας και σοβαρές παρενέργειες στους ταυτόχρονα εμβολιασμένους.