ΕΣΗΕΑ: Η Γεροβασίλη να αποσύρει εδώ και τώρα τη μήνυση εναντίον της «Καθημερινής»

281

Αντιδράσεις στο δημοσιογραφικό κόσμο έχει προκαλέσει η απόφαση της πρώην υπουργού, Όλγας Γεροβασίλη, να κινηθεί νομικά εναντίον της εφημερίδας «Καθημερινή», με αφορμή τη δημοσιοποίηση των διαλόγων μεταξύ στελεχών της Πυροσβεστικής για την τραγωδία στο Μάτι.

Σε ανακοίνωσή της, η ΕΣΗΕΑ εκφράζει την έντονη αντίθεσή της «για τις ενέργειες πολιτικών προσώπων που καταφεύγουν σε εξώδικα και μηνύσεις κατά δημοσιογράφων -ή ακόμη απειλούν με αγωγές- οι οποίες πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα».

Παράλληλα καλεί την πρώην υπουργό «να αποσύρει τη μήνυσή της εναντίον των δημοσιογράφων, που έπραξαν το καθήκον τους, δημοσιοποιώντας τα στοιχεία τα οποία προέκυψαν από το ρεπορτάζ τους. Εκφράζουμε την ελπίδα ότι η Δικαιοσύνη θα αφεθεί απερίσπαστη να επιτελέσει το καθήκον της, ρίχνοντας φως στην εγκυρότητα των καταγγελιών και των κινήτρων των εμπλεκόμενων».

«Η ΕΣΗΕΑ στηλιτεύει την ενέργεια της πρώην υπουργού Όλγας Γεροβασίλη να κινηθεί νομικά κατά συναδέλφων με αφορμή την δημοσιοποίηση υποκλαπείσας συνομιλίας μεταξύ στελεχών της Πυροσβεστικής για την τραγωδία στο Μάτι, που συγκλόνισε την Ελλάδα», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Συντακτών.

Και προσθέτει: «Οι δημοσιογράφοι οφείλουν να δημοσιοποιούν τα στοιχεία που διαθέτουν όταν πρόκειται να υπηρετήσουν το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον, χωρίς να φοβούνται τις προειδοποιήσεις ή τις νομικές απειλές πολιτικών προσώπων, που διαθέτουν αυξημένη δυνατότητα δημοσίας απάντησης όταν θίγονται από καταγγελίες εναντίον τους».

«Η ΕΣΗΕΑ συμμετέχει μέσω της ΕΟΔ στις συζητήσεις που διεξάγονται σε επίπεδο Ε.Ε. για την αντιμετώπιση του φαινομένου SLAPP (Strategic Lawsuits Against Public Participation-Ένδικα μέσα με στόχο να πλήξουν τη δημόσια συμμετοχή) καθώς η κατάχρηση νομικών διαδικασιών για τον εκφοβισμό και τη φίμωση των δημοσιογράφων εξελίσσεται σε μάστιγα κατά της ελευθερίας του Τύπου διεθνώς», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.