Ευρωεκλογές 2024: Θεαματική άνοδο αναμένεται να έχουν τα συντηρητικά κόμματα

7426

Η μελέτη του κέντρου μελετών ECFR (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων), δείχνει ότι οι παρατάξεις της συντηρητικής και ευρωσκεπτικιστικής δεξιάς ενδέχεται να καταγράψουν θεαματική άνοδο στα ποσοστά τους στις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Πρώτη θέση σε τουλάχιστον 9 κράτη μέλη

«Τα κόμματα της ευρωσκεπτικιστικής δεξιάς θα καταλάβουν την πρώτη θέση σε τουλάχιστον εννέα κράτη μέλη της ΕΕ», συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας, της Αυστρίας, του Βελγίου, της Ιταλίας και της Ολλανδίας. Παράλληλα, αναμένεται να καταλάβουν «τη δεύτερη ή την τρίτη θέση σε άλλες εννέα χώρες», συμπεριλαμβανομένων της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Σουηδίας.

Οι επιπτώσεις της ανόδου

Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών αναμένεται ότι θα προκαλέσουν μια σειρά από επιπτώσεις. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι το επόμενο Ευρωκοινοβούλιο θα μπορούσε να μπλοκάρει τους νόμους για την πράσινη συμφωνία, αλλά και να ακολουθήσει πιο σκληρή γραμμή σε άλλους τομείς, όπως η μετανάστευση, η διεύρυνση και η στήριξη της Ουκρανίας.

Παράλληλα, αντίκτυπος ενδέχεται να υπάρχει και στις εσωτερικές συζητήσεις, ενισχύοντας τον αυξανόμενο άξονα των κυβερνήσεων που προσπαθούν να περιορίσουν την επιρροή της ΕΕ εκ των έσω. Ανάμεσα στις χώρες αυτές βρίσκονται η Ουγγαρία, η Ιταλία, η Σλοβακία, η Σουηδία και ενδεχομένως η Ολλανδία.

Η πιθανή επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, σε συνδυασμό με έναν δεξιό, εσωστρεφή συνασπισμό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε απόρριψη της «στρατηγικής αλληλεξάρτησης και των διεθνών εταιρικών σχέσεων για την υπεράσπιση των ευρωπαϊκών συμφερόντων και αξιών».

Οι συντάκτες της μελέτης εκτιμούν ότι υπάρχει ισχυρή πιθανότητα εκπροσώπησης φιλορωσικών κομμάτων στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο, όπως το βουλγαρικό φιλορωσικό κόμμα Αναγέννηση, που ενδέχεται να εισέλθει για πρώτη φορά στο ευρωπαϊκό όργανο καταλαμβάνοντας 3 έδρες.

Η μελέτη βασίζεται κυρίως σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν στις 27 χώρες μέλη της ΕΕ και στα αποτελέσματα των πιο πρόσφατων εθνικών βουλευτικών εκλογών.

Απώλειες για όλες τις κυρίαρχες πολιτικές ομάδες

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, οι κυρίαρχες πολιτικές ομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δηλαδή το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), οι κεντροαριστεροί Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D), η κεντρώα παράταξη Ανανεώστε την Ευρώπη (RE), στην οποία ανήκει κυρίως η Αναγέννηση του Εμανουέλ Μακρόν, και οι Πράσινοι (G/EFA), χάνουν όλοι τους ευρωβουλευτές, με το ΕΛΚ να αναμένεται ότι θα διατηρήσει την πρώτη θέση.

Αντίθετα, η ομάδα της εθνολαϊκής δεξιάς Ταυτότητα και Δημοκρατία (ΤΔ), στην οποία συμμετέχουν ιδίως κόμματα όπως η Εθνική Συσπείρωση (RN) στη Γαλλία και η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), όπως και οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές (ΕΣΜ), στους οποίους ανήκουν το κόμμα του Δικαίου και της Δικαιοσύνης (PiS) στην Πολωνία, τα Αδέλφια της Ιταλίας (FdI), το Vox στην Ισπανία και η Ελληνική Λύση στην Ελλάδα, εκτιμάται πως θα κερδίσουν έδαφος.

Η Ταυτότητα και Δημοκρατία ενδέχεται να αναδειχθεί τρίτη δύναμη

Η Ταυτότητα και Δημοκρατία ενδέχεται να αναδειχθεί ως η τρίτη πολιτική δύναμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με 98 έδρες, χωρίς να συνυπολογιστεί τυχόν ένωση της ομάδας με τους Ούγγρους ευρωβουλευτές του κόμματος του Βίκτορ Ορμπάν, που προς το παρόν δεν είναι ενταγμένοι σε καμία ομάδα.

Σύμφωνα με το κείμενο, «συνασπισμός που θα συμπεριλαμβάνει τη λαϊκιστική δεξιά», αποτελούμενος από το ΕΛΚ, την ΤΔ και τους ΕΣΜ, θα μπορούσε κάλλιστα να ιδρυθεί και θα κατείχε το 49% των 720 εδρών του επόμενου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Με φόντο τον επιτεινόμενο λαϊκισμό, που θα μπορούσε να φθάσει σε νέα ύψη με την (ενδεχόμενη) επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ φέτος, τα κόμματα του κυρίαρχου πολιτικού ρεύματος πρέπει να αφυπνιστούν, να αποτιμήσουν με σαφήνεια τα αιτήματα των ψηφοφόρων, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για μια πιο επεμβατική και πιο ισχυρή Ευρώπη στην παγκόσμια σκηνή», κρίνει ο Βρετανός πολιτολόγος Σάιμον Χιξ.