Φλόριντα ΗΠΑ: Απαγόρευσε σε transgender μαθήτριες να μετέχουν στον γυναικείο αθλητισμό

«Θα προχωρήσουμε βασιζόμενοι στη βιολογία», δήλωσε ο κυβερνήτης.

 

Ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον ΝτεΣάντις, αποφάσισε να υπογράψει αυτό τον νόμο- με τίτλο «Δικαιοσύνη στον γυναικείο αθλητισμό»- την πρώτη ημέρα του Μήνα Υπερηφάνειας.

«Πιστεύουμε ότι είναι πολύ σημαντικό να προστατευθεί η ακεραιότητα αυτών των αγώνων», δήλωσε ο ΝτεΣάντις, υπογράφοντας τον νόμο σε χριστιανικό σχολείο στο Τζάκσονβιλ. «Θα προχωρήσουμε βασιζόμενοι στη βιολογία, όχι βασιζόμενοι στην ιδεολογία σε ότι αφορά τον αθλητισμό», συμπλήρωσε.

Ο νόμος- που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου στη Φλόριντα- ορίζει ότι τα κορίτσια και οι γυναίκες πρέπει να μετέχουν σε ομάδες του φύλου που αναφέρεται στο πιστοποιητικό γέννησής τους. Δεν είναι σαφές αν όλες οι αθλήτριες πρέπει να δείχνουν τα πιστοποιητικά γέννησης προκειμένου να ενταχθούν σε μία ομάδα.

Ο νόμος δεν απαγορεύει σε αθλήτριες να μετέχουν σε ομάδες αγοριών ή ανδρών. Επιπλέον, επιτρέπει σε μαθητές να κινηθούν νομικά εναντίον του σχολείου τους, αν πιστεύουν ότι παραβίασε τον νόμο και τους «στέρησε» μια «αθλητική ευκαιρία».

Ακτιβιστές για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας καταδίκασαν την απόφαση της Φλόριντα και η οργάνωση Human Rights Campaign ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στα δικαστήρια.

«Ο κυβερνήτης ΝτεΣάντις και οι βουλευτές της Φλόριντα νομοθετούν με βάση μια λανθασμένη, μεροληπτική λογική, που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και την ευημερία των transgender παιδιών», τόνισε ο πρόεδρος της οργάνωσης, Αλφόνσο Ντέιβιντ.

«Τα transgender παιδιά είναι παιδιά, τα transgender κορίτσια είναι κορίτσια. Όπως όλα τα παιδιά, δικαιούνται την ευκαιρία να μετέχουν σε αθλήματα μαζί με τους φίλους τους και να είναι μέλη μιας ομάδας», υπογράμμισε ακόμη ο πρόεδρος της Human Rights Campaign.

Ο νόμος αυτός «τροφοδοτεί την τρανσοφοβία και θέτει ευάλωτα παιδιά σε κίνδυνο, χωρίς λόγο», επεσήμανε από την πλευρά του ο Κάρλος Σμιθ, Δημοκρατικός βουλευτής της Βουλής της Φλόριντα.

Έως τώρα, Αλαμπάμα, Αρκάνσας, Μισισίπι, Μοντάνα, Τενεσί και Δυτική Βιρτζίνια έχουν υιοθετήσει παρόμοιους νόμους, ενώ ο κυβερνήτης της Νότιας Ντακότα υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα που στηρίζει αυτή την απαγόρευση. Στη Βόρεια Ντακότα και το Κάνσας οι κυβερνήτες άσκησαν βέτο σε παρόμοιους νόμους που πέρασαν από τα τοπικά νομοθετικά σώματα.

Το Αϊντάχο έγινε πέρυσι η πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ που ενέκρινε αυτού του είδους την απαγόρευση, αλλά ομοσπονδιακό δικαστήριο μπλόκαρε τον νόμο. Φέτος έχουν κατατεθεί περίπου 100 νομοσχέδια που περιορίζουν τα δικαιώματα των transgender ατόμων, σε περισσότερες από 20 πολιτείες.

Από την άλλη, ο Τζο Μπάιντεν την πρώτη ημέρα της θητείας του υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα για την αποτροπή των διακρίσεων λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου. Την Τρίτη, στο μήνυμά του για τον Μήνα Υπερηφάνειας, ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τα μέλη του Κογκρέσου να υιοθετήσουν τον νόμο Ισότητας, ενώ επεσήμανε ότι σε πολλές πολιτείες δεν προστατεύονται τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων.