Φωτιά στη Μόρια: Από κόσκινο τα κινητά των Αφγανών – Φόβοι για εμπρησμούς και σε άλλες δομές

Η ίδια τακτική ακολουθήθηκε και με τους 13 προσαχθέντες από το ΚΥΤ Σάμου μετά την εκδήλωση πυρκαγιάς έξω από αυτό, από τους οποίους οι 10 αφέθηκαν ελεύθεροι και οι τρεις εξετάζονται ακόμη. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, από τις έρευνες μέχρι στιγμής δεν έχουν εντοπιστεί ύποπτες επικοινωνίες.

Σημειώνεται ότι υποψίες εμπρησμού υπάρχουν και για τις 15 πυρκαγιές που ξέσπασαν το τελευταίο 48ωρο σε Αλεξανδρούπολη, Σουφλί, Διδυμότειχο και Ορεστιάδα, προκαλώντας την ενεργοποίηση μεικτού κλιμακίου της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αν. Μακεδονίας και Θράκης, προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν. Οι πρώτες ενδείξεις μιλούν για κτηνοτρόφους ή παράνομους μετανάστες που βάζουν φωτιά για να ζεσταθούν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Οι έρευνες των Αρχών για τους εμπρηστές της Μόριας

Τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας ανέσυραν το ιστορικό περιήγησης και επικοινωνίας των συλληφθέντων Αφγανών της Μόριας στο διαδίκτυο, ακόμα και στα social media, προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν ύποπτες επαφές με συγκεκριμένα πρόσωπα που ώθησαν στην «έκρηξη» των προσφύγων και των μεταναστών με αποτέλεσμα το ΚΥΤ της Μόριας να γίνει στάχτη.

Την ίδια ώρα, οι τέσσερις ενήλικες κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν χθες στον εισαγγελέα και οι δύο ανήλικοι στους κατά τόπους εισαγγελείς Θεσσαλονίκης και Πιερίας. Σε βάρος τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, εμπρησμό, φθορά ξένης περιουσίας, στάση, όπως επίσης και παράνομη οπλοκατοχή.

Πάντως, στις τάξεις της ΕΛ.ΑΣ. υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία μήπως το… κακό παράδειγμα της Μόριας γίνει πράξη και σε άλλες δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Οι φόβοι για νέα… Μόρια επικεντρώνονται αρχικά στις δομές φιλοξενίας σε Σχιστό, Μαλακάσα, Ελαιώνα και στο ΚΥΤ Σάμου.