Φούσκωμα – καούρες: Τι να τρώτε και τι να αποφεύγετε

412

Το φούσκωμα μετά το κυρίως γεύμα είναι ενοχλητικό και μπορεί να διαρκέσει αρκετές ώρες. Τα αέρια στο στομάχι εμποδίζουν την ικανότητά σας να εργαστείτε ή να συμμετέχετε σε άλλες δραστηριότητες για ώρες μετά το φαγητό.

Μία από τις πιο κοινές αιτίες φουσκώματος είναι η δυσανεξία στη λακτόζη. Περίπου οι μισοί Αμερικανοί αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη σωστή επεξεργασία της λακτόζης, αν και σε διαφορετικό βαθμό.

Ένα άτομο με δυσανεξία στη λακτόζη συχνά αισθάνεται φούσκωμα μετά την κατανάλωση κάποιου γαλακτοκομικού προϊόντος. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί επίσης να εκδηλώσει διάρροια.

Το γάλα δεν είναι η μόνη τροφή που μπορεί να προκαλέσει σε κάποιον το αίσθημα υπερβολικής πληρότητας.

Τα αναψυκτικά αποτελούν συχνή αιτία φουσκώματος, καθώς το ανθρακικό γεμίζει το στομάχι με αέρα δίνοντας την αίσθηση ότι είναι διογκωμένο.

Ένας εύκολος τρόπος για να αποτρέψετε το φούσκωμα είναι η καλή ενυδάτωση.

Παρότι τα τρόφιμα με πολλές φυτικές ίνες θεωρούνται συχνά πηγή φουσκώματος, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να μας ανακουφίσουν.

Για να αποτρέψετε το φούσκωμα, είναι σημαντικό να τρώτε φρούτα πλούσια σε νερό, όπως είναι οι φράουλες και το καρπούζι, και σε κάλιο, όπως είναι το αβοκάντο.

Η αντικατάσταση του κρέατος με τόφου ως κύρια πηγή πρωτεΐνης μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση του φουσκώματος.

Τα φασόλια είναι κοινή αιτία φουσκώματος. Η μεγάλη περιεκτικότητα φυτικών ινών σε συνδυασμό με τους ολιγοσακχαρίτες, σάκχαρα που το σώμα δυσκολεύεται να διασπάσει, μπορεί να προκαλέσει αέρια.

Οι τροφές που αποτρέπουν τις καούρες
Όταν τρώμε, η τροφή ταξιδεύει από το στόμα στο στομάχι μέσω ενός σωλήνα, ο οποίος ονομάζεται οισοφάγος. Στο χαμηλότερο τμήμα του οισοφάγου υπάρχει ένας μικρός δακτύλιος, ο κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας, ο οποίος επιτρέπει στην τροφή να περνά μέσα από το στομάχι. Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση εμφανίζεται όταν ο σφιγκτήρας αυτός δεν λειτουργεί σωστά επιτρέποντας στα οξέα να κυλήσουν προς τα πίσω και να κάψουν το κατώτερο τμήμα του οισοφάγου. Αυτό ερεθίζει τον οισοφάγο, προκαλώντας καούρα και ενδεχομένως βλάβη στον οισοφάγο.

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν λιπαρά που ο οργανισμός χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να επεξεργαστεί. Οι τροφές παραμένουν για περισσότερο χρόνο στο στομάχι, προκαλώντας τη διαφυγή οξέων στον οισοφάγο.

Ακόμη και λιπαρά τρόφιμα που θεωρούνται πιο υγιεινά, όπως το τυρί, μπορούν να προκαλέσουν παλινδρόμηση.

Κάποιες τροφές απορροφούν τα οξέα του στομάχου και αποτρέπουν τη συσσώρευσή τους στο στομάχι, προλαμβάνοντας έτσι την καούρα.

Οι αμυλούχες τροφές, όπως το πλιγούρι βρόμης και οι πατάτες, συγκαταλέγονται στις καλύτερες τροφές για την καταστολή των οξέων στο στομάχι κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η βιταμίνη C μπορεί επίσης να αποτρέψει τον ερεθισμό που προκαλείται από τα οξέα, ενώ παράλληλα επιδιορθώνει τις βλάβες των ιστών που προκαλούνται από την καούρα. Το μπρόκολο και γενικά τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, θεωρούνται οι καλύτερες πηγές βιταμίνης C.

Πηγή: Mail Online