Γ. Παυλάκης: Χειρότερος ο φετινός χειμώνας – Πιθανότητα για 10.000 θύματα έως το Πάσχα

265

Την εκτίμηση ότι τον φετινό χειμώνα η εικόνα θα είναι πιο δύσκολη, εκφράζει ο γιατρός – ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης, εκτιμώντας πως μπορεί να φτάσουμε σε 10.000 θύματα έως το Πάσχα.

Με σχετική ανάρτησή του, προειδοποιεί πως αρχίζουμε χειρότερα, με πολύ περισσότερα κρούσματα και με τα σχολεία τελείως ανοχύρωτα: “Αυτό είναι ασυγχώρητο, γιατί τα επιστημονικά δεδομένα λένε ότι με καλές μάσκες, καλό εξαερισμό και σωστό τεστιγκ, τα σχολεία θα είναι τελείως ασφαλή. Αντί για ασφαλή σχολεία, διαλέγουμε να μολύνουμε ξανά την πλειοψηφία των μαθητών που θα το μεταφέρουν στο σπίτι τους”, σημειώνει.

Σύμφωνα με τον ερευνητή, τα παιδιά πρέπει προστατευτούν με εμβολιασμό και καλές μασκες: “Αυτό είναι το μόνο που μπορούν να κάνουν οι πολίτες, αβοήθητοι από την Πολιτεία. Ο εμβολιασμός θα προστατεύσει τα (λίγα) παιδιά που μπορεί να νοσήσουν βαρύτερα”, εξηγεί, για να επισημάνει: “Η ανεπιβεβαίωτη γνώμη μου είναι ότι ο εμβολιασμός μπορεί να μετριάσει τη μεταδοτικότητα, κατεβάζοντας το ιικό φορτίο, και τελικά κόβοντας το χρονικό διάστημα μεταδοτικοτητας. Αυτό δεν είναι εύκολο να μετρηθεί και δεν είναι σίγουρο το πόσο καλά δουλεύει με τα άγρια στελέχη του κορωνοϊού που έχουν επικρατήσει. Ίσως δουλέψει σε προοπτική πενταετίας – δεκαετίας”.

Αλλαγές

Θέτοντας ο ίδιος το ερώτημα “τι αναμένεται να αλλάξει αυτό το χειμώνα, ώστε η Ελλάδα να τα πάει καλύτερα”, ο κ. Παυλάκης τονίζει τα εξής:

“Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού παραμένει ανεμβολίαστο ή ατελώς εμβολιασμένο. Η ανοσία φθίνει με το χρόνο, που σημαίνει λιγότερη προστασία. Είναι άγνωστο ακόμα αν θα είμαστε τυχεροί φέτος και δεν θα έχουμε ένα τελείως καινούριο στελεχος του ιού. Ακόμα και αν η ΒΑ.5 (Ο5) συνεχίσει να επικρατεί, περίπου 15% – 20% των εμβολιασμένων με 3 δόσεις δεν έχουν εξουδετερωτικα αντισώματα κατά της ΒΑ.5 και μπορεί να νοσήσουν πάλι”.

Όπως εξηγεί, η ελπίδα είναι ότι οι πρόσφατα μολυσμένοι δεν θα ξανά-νοσήσουν, αλλά σίγουρα μπορεί να μολυνθούν: “Η πρόσθετη ελπίδα είναι ότι θα υπάρξει γενικευμένη χρήση των 3 εγκεκριμένων αντι-ιικών φαρμάκων για αυτούς που τα χρειάζονται. Οι δυσκολίες είναι ότι πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα και με γενικευμένη χρήση. Το κόστος θα είναι μεγάλο και επίσης τα φάρμακα θα πάψουν να δουλεύουν σε λίγο, όταν ο ιός μεταλλαχθεί και ξεφύγει από τη δράση τους”.

Σύγκριση

Προχωρώντας σε σύγκριση με την περυσινή εικόνα, αναφέρει πως η Ελλάδα δεν είναι πολύ καλύτερα φέτος:

“Φυσικά, ο ιός θέρισε πέρυσι πολλές χιλιάδες αδύναμους που δεν θα υπάρχουν φέτος, αλλά λόγω της δομής του ελληνικού πληθυσμού, δημιουργούμε καινούριους αδύναμους κάθε χρόνο. Επίσης πολλοί ευπαθείς στην Ελλάδα έχουν προστατευθεί ικανοποιητικά για 2,5 χρόνια. Με την τεράστια εξάπλωση του ιού πρόσφατα, η προστασία από τη μόλυνση είναι πολύ πολύ πιο δύσκολη. Αυτό το βλέπετε γύρω σας, όσοι θέλετε να δείτε”.

Συμπερασματικά, διακινδυνεύει την πρόβλεψη ότι χωρίς μέτρα στα σχολεία, τους χώρους εργασίας και τα ΜΜΜ, η Ελλάδα μπορεί να θρηνήσει 10 χιλιάδες θύματα στο χειμωνιάτικο κύμα μέχρι και το επόμενο Πάσχα. Αν, φυσικά, αλλάξουν τον ορισμό και τον τρόπο καταμέτρησης, αυτό το νούμερο θα κατέβει”.

Προειδοποιεί, ωστόσο, πως οι θάνατοι είναι η κορυφή του παγόβουνου, γιατί δεν μετράμε το συνολικό κόστος στην υγεία του πληθυσμου, τις χαμένες μέρες εργασίας και τις αναπηρίες που αφήνουν οι επανειλημμένες λοιμώξεις. “Το κόστος προφύλαξης είναι κατά τη γνώμη μου πολύ μικρότερο. Ελπίζω η πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη να επιτρέψει την επιστροφή στη λογική. Ήδη, η Γερμανία φαίνεται να αρχίζει να βλέπει την πραγματικότητα”, καταλήγει.