Γερμανία: Αλόβητη η AfD από τις διαδηλώσεις, τις επιθέσεις του καγκελαρίου και τη λάσπη των συστημικών ΜΜΕ εις βάρος του

4662

Ακόμα και οι μαζικές διαδηλώσεις και η άνευ προηγουμένου καμπάνια εναντίον του είχαν ελάχιστα αποτελέσματα για το AfD σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Μια πιο προσεκτική ματιά στο εκλογικό δυναμικό του κόμματος αποκαλύπτει αξιοσημείωτη σταθερότητα. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Ο κοινωνιολόγος του Πότσνταμ Όρτβιν Ρεν ήταν τόσο σίγουρος: “Η επιτυχία του AfD έχει ανακοπεί”. Μόλις λίγες ώρες αργότερα, αφού η είδηση έπεσε στα δελτία ειδήσεων, το AfD κέρδισε τις επαναληπτικές εκλογές στο Βερολίνο και μάλιστα ήταν το μόνο κόμμα που σημείωσε κέρδη παρά τη χαμηλή συμμετοχή των ψηφοφόρων. Σημαντικά κέρδη, μάλιστα.

Αν πιστέψουμε κοινωνιολόγους όπως ο Ρεν, αυτή η επιτυχία δεν θα έπρεπε να είχε συμβεί. Υποστηρίζει: “Πολλοί από εκείνους που ήθελαν να ψηφίσουν το AfD από διαμαρτυρία αλλάζουν τώρα γνώμη”. Φυσικά, είναι πολύ πιθανό το αποτέλεσμα του AfD να ήταν ακόμη καλύτερο χωρίς τις αντιδεξιές συγκεντρώσεις.

Οι διαδηλώσεις κατά της δεξιάς δεν αποδίδουν

Αυτό ισχύει και για τις δημοσκοπήσεις. “Το AfD διολισθαίνει στις δημοσκοπήσεις: Μια πρώτη επιτυχία των διαδηλώσεων κατά της δεξιάς”, όπως ισχυρίζεται για παράδειγμα η Frankfurter Rundschau, μια πιο προσεκτική ματιά στα στοιχεία δεν αποκαλύπτει κάτι τέτοιο. Επιπλέον, το κόμμα της Βάγκενκνεχτ BSW εμφανίζεται για πρώτη φορά στις δημοσκοπήσεις και φυσικά απευθύνεται και σε ψηφοφόρους του AfD.

Αν εξετάσει κανείς το εκλογικό δυναμικό του AfD, το οποίο το ινστιτούτο ερευνών κοινής γνώμης Insa ερευνά κάθε εβδομάδα εκτός από την κλασική ερώτηση της Κυριακής (“Ποιον θα ψηφίζατε αν οι εκλογές για την Μπούντεσταγκ ήταν την επόμενη Κυριακή”), είναι εντυπωσιακό ότι το AfD δεν έχει χάσει σχεδόν καθόλου ψηφοφόρους σε σχέση με τα τέλη Νοεμβρίου, για παράδειγμα.

Το AfD παραμένει σταθερό

Αν πάρουμε τα στοιχεία της 20ής Νοεμβρίου 2023, για παράδειγμα, προκύπτει η εξής εικόνα για το AfD: 21% στην κυριακάτικη δημοσκόπηση. Το 15 τοις εκατό των ερωτηθέντων είναι ήδη ο σκληρός πυρήνας. Επιπλέον, υπάρχει ένα επιπλέον δυναμικό έξι ποσοστιαίων μονάδων που θα μπορούσε να φανταστεί ότι θα ψήφιζε κατ’ αρχήν το κόμμα. Το 57% των πολιτών δήλωσε ότι δεν θα ψήφιζε το AfD υπό οποιεσδήποτε συνθήκες – ποσοστό που μειώνεται σταθερά από πάνω από 70% από το 2018.

Εκλογικό δυναμικό των κομμάτων σύμφωνα με την Insa στα τέλη Νοεμβρίου 2023

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Insa σχετικά με το δυναμικό, η εικόνα είναι σχεδόν ακριβώς η ίδια. 20,5% στη δημοσκόπηση της Κυριακής, 15% των Γερμανών ως βασικοί ψηφοφόροι και ένα επιπλέον δυναμικό έξι ποσοστιαίων μονάδων. Το 58% αποκλείει να ψηφίσει το κόμμα της Άλις Βάιντελ και του Τίνο Κρουπάλλα στο ορατό μέλλον. Συνεπώς, τα ποσοστά είναι σχεδόν ταυτόσημα. Και αυτό παρά την άνευ προηγουμένου εκστρατεία κατά του AfD που περιλαμβάνει μαζικές διαδηλώσεις και δηλώσεις του καγκελάριου.

Εκλογικό δυναμικό των κομμάτων σύμφωνα με την Insa στα μέσα Φεβρουαρίου Γράφημα: Insa
Εκλογικό δυναμικό των κομμάτων σύμφωνα με την Insa στα μέσα Φεβρουαρίου Γράφημα: Insa

Υπάρχουν ακόμη μετατοπίσεις;

Η ουσία είναι ότι το κόμμα επιδεικνύει ισχυρή ανθεκτικότητα σε δημοσκοπικούς όρους. Και αυτό σε ένα περιβάλλον στο οποίο τουλάχιστον ο αριθμός των κομμάτων και των εναλλακτικών λύσεων στην Εναλλακτική για τη Γερμανία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Πώς προκύπτει αυτό; Είναι οι ψηφοφόροι του AfD ιδιαίτερα πιστοί; Μήπως δεν υπάρχει κάποια άλλη κίνηση στο παιχνίδι; Όχι απαραίτητα, λέει ο επικεφαλής της Insa Χέρμαν Μπίνκερτ. “Εάν οι Πράσινοι χάσουν και το AfD κερδίσει στη δημοσκόπηση για τις ευρωεκλογές, η ανταλλαγή δεν πραγματοποιείται μεταξύ αυτών των δύο κομμάτων”, λέει ο γνωστός δημοσκόπος στη JUNGE FREIHEIT. Ακόμα και αν υπάρχει μικρή μετακίνηση στη δημοσκόπηση της Κυριακής, “αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξαν μετατοπίσεις”.

“Είναι δυνατή μια ισχυρότερη αμοιβαία ανταλλαγή”

Ο Μπίνκερτ συνοψίζει: “Υπάρχει μια ισχυρότερη αμοιβαία ανταλλαγή ψήφων μεταξύ CDU/CSU και SPD, μεταξύ CDU/CSU και AfD, μεταξύ CDU/CSU και FDP, μεταξύ SPD και Πρασίνων και μεταξύ AfD και BSW”.

Επομένως, είναι πολύ πιθανό το AfD να έχει πράγματι χάσει ψηφοφόρους από το CDU/CSU – αλλά ταυτόχρονα θα μπορούσε να κερδίσει ψήφους από τους Ελεύθερους Ψηφοφόρους ή τους “Άλλους”, για παράδειγμα. Τελικά, το ελληνικό ρητό “τα πάντα ρει” ισχύει και στη δημοσκοπική έρευνα – όλα ρέουν.

Πηγή: NewsFire.GR