(Γιατί) υπάρχουν ακόμα δεξιοί βουλευτές στη ΝΔ;

156

«Χαμός» επικράτησε στην συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ, όταν αρκετά γαλάζια στελέχη επιτέθηκαν στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον για «αλλοίωση της ταυτότητας του κόμματος», ζητώντας παράλληλα η Νέα Δημοκρατία να γίνει ξανά η «παραδοσιακή δεξιά» του παρελθόντος, κάτι φυσικά μη εφικτό και μη ρεαλιστικό.

  • Χρήστος Τσάκος, Φοιτητής Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής

Η ΝΔ έχει χάσει τον ιδεολογικό της προσανατολισμό, αυτό είναι κοινό μυστικό. Πέραν των πολιτικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία «σημιτοκρατείται» και κάθε άλλο παρά κεντροδεξιά είναι, αρκεί κανείς να δει ότι τα 2/3 της άλλοτε συντηρητικής παράταξης υπερψήφισαν τον γάμο των ομοφυλόφιλων. Έτσι, αποδεικνύεται ότι πλέον και τα στελέχη του κόμματος συνολικά έχουν αρχίσει και υιοθετούν την κυβερνητική γραμμή Μητσοτάκη-Σκέρτσου-Πατέλη. Ακόμα κι όσοι βουλευτές απείχαν, κράτησαν αυτή τη στάση «ισορροπίας» για να μην δυσαρεστήσουν ούτε τους ψηφοφόρους τους, αλλά ούτε την κυβέρνηση, καθώς και για να μην εξαλείψουν κάθε πιθανότητα μελλοντικής τους «υπουργοποίησης». Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Μ. Βορίδης, ο οποίος ναι μεν απείχε για να μη χάσει εντελώς τη φήμη του «δεξιού», αλλά δεν δημιούργησε πρόβλημα στην κυβέρνηση, παρά τα όσα είπε περί αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου.

Το ζήτημα δεν είναι αποκλειστικά ο γάμος των ΛΟΑΤΚΙ, αλλά το γεγονός ότι οι ελάχιστοι εναπομείναντες «δεξιοί» βουλευτές της ΝΔ έκαναν γαργάρα όσα αντεθνικά νομοσχέδια και ανθελληνικές πολιτικές προώθησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η μόνη τους αντίδραση φάνηκε στο ψήφισμα για τους ομοφυλόφιλους, αν και ακόμα κι αυτή απεδείχθη «μια τρύπα στο νερό», αφού το ν/σ πέρασε με την υποστήριξη της Αριστεράς.

Στη πρώτη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ μετά τις ευρωεκλογές και τον καταποντισμό στο 28% από το 41% στις εθνικές κάλπες, βουλευτές της συμπολίτευσης, όπως ο Μ. Σαλμάς, ο Γ. Βλάχος, ο Ν. Κακλαμάνης και μερικοί ακόμη, άσκησαν έντονη κριτική στον Κ. Μητσοτάκη για την ιδεολογική μετάλλαξη της ΝΔ, με τον Ε. Στυλιανίδη να αναφέρει πως «συρρικνώθηκε η κοινωνική μας βάση, πλέον το κόμμα μας δεν ταυτίζεται με την παράταξη», ενώ οι βουλευτές Γ. Ανδριανός και Θ. Καράογλου μίλησαν για «αλαζονεία» από ορισμένα κυβερνητικά στελέχη. Εκτός αυτού, βουλευτές έχουν αρχίσει ήδη να διαμηνύουν εμμέσως ότι δε θα στηρίξουν ξανα για ΠτΔ την Κ. Σακελλαροπούλου, με τον Γ. Βλάχο να δηλώνει χαρακτηριστικά ότι «δεν είμαι δεδομένος. Δεν θα ψηφίζω πλέον με αυτά που διαφωνώ, και αυτό ισχύει και για την Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Αίσθηση όμως προκάλεσε κυρίως η κόντρα που ξέσπασε ανάμεσα στον Μάριο Σαλμά, βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας, και τον Κ. Μητσοτάκη, με τον πρώτο να τονίζει στην ομιλία του: «Είμαστε με τους πολλούς ή τους λίγους; Χτυπήσατε τη φοροδιαφυγή στα πετρέλαια; Κάνατε τίποτα για τους πολλούς; Τους λίγους ή πολλούς; π.χ. Πατάξαμε τα υπερκέρδη στα καύσιμα; Επιμείνατε στα ομόφυλα χωρίς να πείτε ποιος σας το ζήτησε. Κάνετε πολιτική με 5 συνεργάτες σας», ενώ πρόσθεσε «δεν έχω τίποτα με τους υπουργούς γιατί το επιτελικό κράτος είστε εσείς με 5 συνεργάτες σας που τους στέλνετε έτοιμα τα νομοσχέδια». Ο πρωθυπουργός, εμφανώς αμήχανος αφού δεν έχει συνηθίσει την αμφισβήτηση τόσα χρόνια παντοδυναμίας του, απάντησε υποκριτικά ότι «δεν δέχομαι υπόνοιες ότι αυτή η κυβέρνηση στήριξε τους λίγους. Δεν πήραμε 41% επειδή στηρίξαμε τους λίγους. Στηρίζουμε τους πολλούς».

Καλώς ή κακώς, αυτό θα το κρίνει η ιστορία, η ΝΔ δεν πρόκειται να επιστρέψει στις ρίζες της και τον ιδεολογικό της πυρήνα. Ο συντηρητικός και παραδοσιακός πολίτης, ο απλός Έλληνας νοικοκύρης και οικογενειάρχης, που μέχρι πρότινος στήριζε την άλλοτε κεντροδεξιά παράταξη, θα έχει για πολλά χρόνια χαραγμένες στη μνήμη του τις «προοδευτικές» και νεοφιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, οι οποίες «μετάλλαξαν» την ιδεολογία της ΝΔ μια για πάντα. Μπορεί οι νεοδημοκράτες ψηφοφόροι να μη «συγκινήθηκαν» από την υγειονομική «χούντα» που επεβλήθη στη διάρκεια της πανδημίας, κατά την οποία υπάκουσαν στις παράλογες κυβερνητικές «διαταγές» και υποχρεωτικότητες, αλλά φτάνοντας στο σήμερα κατανόησαν ότι τα όρια τους έχουν ξεπεραστεί κατά πολύ από τους κυβερνώντες. Δεν είναι μόνο η ακρίβεια, τα ελληνοτουρκικά, τα εθνικά θέματα, ο γάμος των ΛΟΑΤΚΙ, το ουκρανικό και η νομιμοποίηση των παράνομων μεταναστών που εξόργισε τον παραδοσιακό (κεντρο)δεξιό ψηφοφόρο της ΝΔ, αλλά και η απάνθρωπη και εγκληματική συγκάλυψη στα Τέμπη, η ελεγχόμενη δικαιοσύνη και η κατάλυση του κράτους δικαίου. Η ΝΔ στις ευρωεκλογές έπαιξε τα ρέστα της για να κερδίσει το κεντρώο κοινό, έστω κι αν έχανε το δεξιό, και εν τέλει κατέληξε να απολέσει και τα δύο, διότι ούτε οι κεντρώοι συγχωρούν εύκολα στα θέματα δικαιοσύνης και κράτους δικαίου.

Εν κατακλείδι, καλή είναι η κριτική και τα λόγια (χορτάσαμε από δαύτα) αλλά πλέον δεν αρκούν, απαιτούνται επιτέλους πράξεις και ανάληψη ευθυνών και πρωτοβουλιών. Τα λίγα δεξιά στελέχη και βουλευτές που απέμειναν στη ΝΔ μπορεί να σφύριζαν ανέμελα τόσο καιρό, αφού ο Μητσοτάκης κυριαρχούσε με τη δικαιολογία του 41%, αλλά τώρα έχουν την ευκαιρία να πατήσουν πόδι στην αντεθνική και αντικοινωνική πολιτική της κυβέρνησης. Αυτό φυσικά, μην έχουμε αυταπάτες, δεν δύναται να συμβεί στο πλαίσιο των εσωτερικών οργάνων του κόμματος, στο οποίο είναι πλέον μειοψηφία. Απαιτούνται άλλες μέθοδοι δράσης, που φυσικά προϋποθέτουν και ρίσκο. Αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο κόμμα στα δεξιά της ΝΔ, με μεγάλο ρεύμα στη Βόρεια Ελλάδα, όπου στις ευρωεκλογές τερμάτισε δεύτερο σε έξι νομούς, είναι η Ελληνική Λύση. Το μεγάλο στοίχημα για τον Κ. Βελόπουλο, μετά το πρωτοφανές 9.3% που έλαβε, είναι να κατορθώσει να κάνει άνοιγμα σε ψηφοφόρους και στελέχη από όλο το ιδεολογικοπολιτικό φάσμα, συμπεριλαμβανομένων και των δυσαρεστημένων κεντροδεξιών, ώστε να καταστεί κόμμα εξουσίας με κοινωνικό αποτύπωμα. Συνεπώς, έχει έρθει η ώρα της ευθύνης για τους «δεξιούς» της ΝΔ, αφού πρέπει να επιλέξουν μεταξύ δύο δρόμων: Θα παραμείνουν στη κυβερνητική «βάρκα που βουλιάζει», αποδεικνύοντας και με τη βούλα ότι είναι καρεκλοκένταυροι ή θα ακολουθήσουν το ευρωπαϊκό ρεύμα της ανόδου της Δεξιάς, συμμετέχοντας στο ενωτικό κάλεσμα πατριωτικής συστράτευσης του Κ. Βελόπουλου;

Αναμένουμε εξελίξεις, εν όψει και της διπλής παρέμβασης των Κ. Καραμανλή και Α. Σαμαρά στην παρουσίαση του βιβλίου του Μ. Κοττάκη τη Δευτέρα, η οποία αναμένεται να είναι ιδιαίτερα ηχηρή…