Γρηγόρης Λέων για κεταμίνη: Η πορεία της καταγράφεται από το φαρμακείο του νοσοκομείου

Eν αναμονή της ιατροδικαστικής έκθεσης για τα αίτια των θανάτων στα δύο υπόλοιπων παιδιών της οικογένειας από την Πάτρα ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων και ο συνδικαλιστής της ΕΛ.ΑΣ, Σταύρος Μπαλάσκας, σχολίασαν τις τελευταίες εξελίξεις για την εύρεση καθαρής φαρμακευτικής κεταμίνης στον οργανισμό της Τζωρτζίνας και το ενδεχόμενο εκταφής της σπιτονοικοκυράς της οικογένειας.

«Δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ φαρμακευτικής κεταμίνης και της ουσίας που πωλείται στην μαύρη αγορά. Εδώ βλέπουμε ότι υπάρχει καθαρή ουσία. Στην Τζωρτζίνα το μόνο που έχουμε ως δεδομένο είναι ότι ξέρουμε την αιτία και τη δόση της ουσίας που οδήγησε στο θάνατο», ανέφερε στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Από τις Έξι» ο ιατροδικαστής

Σύμφωνα με τον κ. Λέων, «η κεταμίνη είναι ένα φάρμακο το οποίο καταγράφεται σε ένα νοσοκομείο, από την πηγή του, δηλαδή το φαρμακείο μέχρι το σημείο που χορηγείται από ειδικούς γιατρούς. Είναι φάρμακο που χρησιμοποιείται ιδιαίτερα από αναισθησιολόγους και εντατικολόγους. Η πορεία του φαρμάκου εντός ενός νοσοκομείου είναι και καταγεγραμμένη και μπορεί να ανιχνευτεί σε ποιο σημείο της αλυσίδας υπήρξε η παραμικρή απώλεια».

Όπως είπε, αν η διαδικασία της παράνομης προμήθειας της φαρμακευτικής ουσίας από ένα νοσοκομειακό ίδρυμα έγινε σε προγενέστερο χρόνο, τότε οι αναζητήσεις της αστυνομίας και των αρμόδιων Αρχών θα πρέπει να πάνε χρονικά πιο πίσω από το διάστημα νοσηλείας της Τζωρτζίνας.

«Εκτιμώ ότι η χορήγηση (κεταμίνης) καθημερινά θα ήταν δύσκολο να έχει γίνει», δήλωσε στην εκπομπή ο κ. Λέων, τονίζοντας ότι θα χρειαστεί εξειδικευμένη εξέταση για να αποδειχθεί κάτι τέτοιο.

Oι εκθέσεις για τα δύο άλλα παιδιά δεν ξεκινούν από μηδενική βάση

Από την πλευρά του ο Σταύρος Μπαλάσκας, συνδικαλιστής της ΕΛ.ΑΣ. δήλωσε πώς «περιμένουμε ακόμη πορίσματα που να καταδεικνύουν ότι πρόκειται για εγκληματική ενέργεια». Και όπως είπε εν αναμονή των νέων ιατροδικαστικών εκθέσεων για την Μαλένα και την Ίλιδα, «έχουμε το όπλο παρά πόδας και περιμένουμε και εμείς τα αποτελέσματα».

Μιλώντας για τα άλλα δύο παιδιά της οικογένειας ο κ. Λέων τόνισε ότι οι έρευνες δεν γίνονται από μηδενική βάση. «Έχουμε πάρα πολλά ευρήματα και στο πρώτο παιδί και στο δεύτερο, αλλά δεν ερμηνεύτηκαν έτσι όπως θα έπρεπε να ερμηνευτούν».

Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, μέχρι το τέλος Μάϊου, θα έχουμε σαφείς απαντήσεις ως προς τα αίτια και τους μηχανισμούς θανάτου των δυο παιδιών.

Τι ψάχνει η ΕΛΑΣ στα ψηφιακά ίχνη της 33χρονης

Αναφερόμενος ο κ. Μπαλάσκας για τις αναζητήσεις στα ηλεκτρονικά ίχνη της 33χρονης μητέρας που κατηγορείται για την ανθρωποκτονία της 9χρονης κόρης της είπε ότι η αστυνομία ψάχνει τα πάντα. «Προσπαθούμε μέσα από τις ηλεκτρονικές συσκευές να ανακαλύψουμε τι έχει διαγραφεί, τι υλικό υπήρξε και να δούμε τι περισσότερο υλικό μπορούμε να πάρουμε για την ήδη τεκμηριωμένη ενοχή της κ. Πισπιρίγκου».

Ο κ. Λέων αναφέρθηκε και στο θάνατο της σπιτονοικοκυράς της οικογένειας λέγοντας ότι είναι πολύτιμο στοιχείο ότι υπάρχει ιατρική νοσηλεία. «Αν ο θάνατος τεκμηριώνεται πλήρως από τους ιατρικούς φακέλους δεν υπάρχει θέμα. Αν θεωρούμε ότι υπήρχε εξωγενής παράγοντας, προφανώς θα πρέπει να υπάρχει κάποια ένδειξη ότι κάποιος δράστης/ες υπήρχε στο δωμάτιο τα κρίσιμα εικοσιτετράωρα που η γυναίκα κατέληξε». Και όπως είπε, η εκταφή είναι χρήσιμη σε περιπτώσεις δηλητηριάσεων ή σκελετικών κακώσεων», αλλά δεν μπορεί να αποδώσει τα πάντα».