Η Alpha Bank προκαλεί τραπεζικό sell off: Σε ελεύθερη πτώση το Χρηματιστήριο

Στα επίπεδα κάτω των 860 μονάδων οδηγεί το Χρηματιστήριο Αθηνών ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος σημειώνει τη μεγαλύτερη πτώση από τον Μάρτιο του 2020, με αφορμή την ανακοίνωση της Alpha Bank για αύξηση κεφαλαίου ύψους 800 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 3,33% στις 858,87 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 106,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 86,2 εκατ. τεμάχια. Πτώση 4,15% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.061,93 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 15,24% στις 481,03 μονάδες.

Οι τριγμοί που προκαλεί η Alpha Bank στον τραπεζικό κλάδο οδηγούν αυτήν την ώρα τον Γενικό Δείκτη να χάνει και τα επίπεδα των στηρίξεων των 870 – 875 μονάδων, δοκιμάζοντας για τέταρτη φορά μέσα σε ένα μήνα τις αντοχές της αγοράς. Ωστόσο σήμερα οι προσδοκίες είναι πολύ χαμηλές, δεδομένης και της εικόνας του τραπεζικού κλάδου, οι πωλητές στον οποίο είναι καταιγιστικοί.

Αυτό που σχολιάζει χρηματιστηριακή πηγή στο Capital.gr είναι ότι η αγορά θα αρχίσει να αποτυπώνει στο ταμπλό τη μεγάλη προσπάθεια μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) από τον τραπεζικό κλάδο. Μια προσπάθεια που δεν έρχεται χωρίς κόστος, ειδικά κεφαλαιακό, εάν ο κλάδος θέλει να φτάσει τους δείκτες NPEs σε μονοψήφια ποσοστά μέσα στους επόμενους μήνες. Αυτό, υπονοήθηκε ήταν και ο λόγος που η αγορά τηρούσε στάση αναμονής το τελευταίο διάστημα, αδυνατώντας να προσεγγίσει τα επίπεδα των 950 μονάδων.

Συναγερμός
Ο εσχάτως “πολύ σκληρός για να πεθάνει” Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έχει δώσει διπλό τεχνικό “σήμα συναγερμού” αφού α) διέσπασε καθοδικά τη γραμμή στήριξης που έχει τις απαρχές της στα τέλη του προηγούμενου έτους και β) το σημερινό ενδοσυνεδριακό “χαστούκι” τον φέρνει για πρώτη φορά μετά από 3 μήνες κάτω από τον απλό κινητό μέσο όρο 50 συνεδριάσεων, αναφέρει ο πιστοποιημένος αναλυτής Πέτρος Στεριώτης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η φύση του πολύμηνου ράλι που προηγήθηκε (μεγάλη διάρκεια, τεράστια ποσοστά ανόδου, χαμηλή ενδοημερήσια μεταβλητότητα, ήπιες διορθώσεις) τρόπον τινά “κακόμαθε” τους κωδικούς που δραστηριοποιούνται στο Χ.Α. Αυτοί, επομένως, θα πρέπει να επιδείξουν ενισχυμένα αντανακλαστικά διαχείρισης της μεταβλητότητας, η οποία είναι εμφανώς ανεβασμένη στα ξένα risky assets (κρυπτονομίσματα, εμπορεύματα) με πιθανές τάσεις “συχνότερων επισκέψεων” προς τη Λεωφόρο Αθηνών.

Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, η μετοχή της Alpha Bank είναι στο limit down, ήτοι στο -30% και στα 0,8680 ευρώ, με την Εθνική να χάνει 13,82%, τη Eurobank να είναι στο -7,12% και την Πειραιώς στο -5,95%. Οι απώλειες σε Βιοχάλκο και Φουρλή ξεπερνούν το 2%, ενώ εκείνες της ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικών Πετρελαίων, Jumbo, Ελλάκτωρ και Τέρνα Ενεργειακή το 1%.

Ήπια πτωτικά κινούνται οι Μυτιληναίος, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, Λάμδα, ΕΧΑΕ και ΑΔΜΗΕ, με τον ΟΛΠ να μην έχει μεταβολή. Στον αντίποδα, ήπια ανοδικά κινούνται οι ΔΕΗ, Σαράντης, Titan και ΟΠΑΠ, με την Coca Cola να είναι στο +2,23% και την Aegean στο +2,54%.

Πηγή: Capital.gr