Η Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο παροτρύνουν τους ταξιδιώτες να είναι προσεκτικοί στο Χονγκ Κονγκ, μετά και το νέο νομοσχέδιο στην πόλη

152

Οι προειδοποιήσεις σχετικά με τα ταξίδια στο Χονγκ Κονγκ μετά τη θέσπιση του νέου, εγχώριου νόμου για την ασφάλεια ισοδυναμούν με «πολιτικούς ελιγμούς» και «εκφοβιστικά» σχόλια, ισχυρίζονται οι αρχές της πόλης.

Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ καταδίκασε την προηγούμενη εβδομάδα τις πρόσφατα ταξιδιωτικές συμβουλές από την Αυστραλία, την Ταϊβάν και άλλες χώρες, οι οποίες ανέφεραν ότι οι ταξιδιώτες που έρχονται στο Χονγκ Κονγκ μετά την έναρξη ισχύος του Διατάγματος Διασφάλισης Εθνικής Ασφάλειας ενδέχεται να αντιμετωπίσουν αυξημένο κίνδυνο και θα μπορούσαν να παραβιάσουν τους τοπικούς νόμους.

Ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος υπερασπίστηκε τον νέο νόμο που απαιτείται σύμφωνα με το Άρθρο 23 του Βασικού Νομοσχεδίου, λέγοντας ότι όλες οι διατάξεις ήταν ακριβείς και οι κυρώσεις καθορίστηκαν με σαφήνεια. Οι απλοί ταξιδιώτες δεν θα εμπλέκονται σε πράξεις και δραστηριότητες που θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια και δεν θα παραβιάζουν «άθελα τους» το νόμο, δήλωσε η κυβέρνηση.

«Η Κυβέρνηση της Ειδικές Διοικητικής Περιοχής της Κίνας καταδίκασε «σθεναρά τέτοιους πολιτικούς ελιγμούς με διαστρεβλωμένες, τρομακτικές και κινήσεις πανικού παρατηρήσεις», ανέφερε μια αγγλόφωνη ανακοίνωση της τοπικής κυβέρνησης.

Ανεξάρτητα από τον νόμο ασφαλείας που θεσπίστηκε από το Πεκίνο το 2020, το εγχώριο Διάταγμα Διασφάλισης Εθνικής Ασφάλειας στοχεύει την προδοσία, την εξέγερση, το σαμποτάζ, την εξωτερική παρέμβαση, την εξέγερση, την κλοπή κρατικών μυστικών και την κατασκοπεία. Επιτρέπει κράτηση έως και 16 ημέρες πριν από την κατηγορία, ενώ η πρόσβαση των υπόπτων σε δικηγόρους ενδέχεται να περιοριστεί, με ποινές που περιλαμβάνουν έως και ισόβια κάθειρξη. Το άρθρο 23 καταργήθηκε το 2003 εν μέσω μαζικών διαδηλώσεων, παραμένοντας ταμπού για χρόνια. Όμως, στις 23 Μαρτίου 2024, θεσπίστηκε αφού εγκρίθηκε γρήγορα και ομόφωνα στο νομοθετικό σώμα της πόλης χωρίς όμως να υπάρχει αντιπολίτευση.

Ο νόμος έχει επικριθεί από αρκετές ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δυτικά κράτη και τον ΟΗΕ ως ασαφής, ευρύς και «οπισθοδρομικό». Οι αρχές, ωστόσο, ανέφεραν την αντιληπτή ξένη παρέμβαση και το συνταγματικό καθήκον τους έκανε να «κλείσουν τα κενά» μετά τις διαδηλώσεις και τις αναταραχές του 2019.

Την Παρασκευή 22 Μαρτίου, οι αυστραλιανές αρχές ενημέρωσαν τις ταξιδιωτικές τους συμβουλές για το Χονγκ Κονγκ, λέγοντας ότι όσοι ταξιδεύουν στην πόλη θα πρέπει να είναι αρκετά προσεκτικoί με τις κινήσεις τους. Η προειδοποίηση ανέφερε ότι η πόλη έχει «αυστηρούς νόμους για την ασφάλεια» που «θα μπορούσατε να παραβιάσετε τους νόμους χωρίς να σκοπεύετε και να κρατηθείτε χωρίς κάποια κατηγορία και να αρνηθούν ακόμα και την πρόσβαση σε δικηγόρο», έγραφε η προειδοποίηση.

Το Ηνωμένο Βασίλειο προειδοποίησε επίσης ότι ο νόμος «μπορεί να ερμηνευθεί ευρέως και ορισμένα αδικήματα μπορούν να οδηγήσουν σε μέγιστη ποινή ισόβιας κάθειρξης. Άτομα και οργανώσεις μπορούν να διωχθούν». Ο διπλωματικός ακόλουθος από την Ταϊβάν Τσάι Μινγκ-γιεν είπε την Πέμπτη 21 Μαρτίου στους κατοίκους να προσέχουν την προσωπική ασφάλεια όταν επισκέπτονται το Χονγκ Κονγκ και τους προειδοποίησε να ελέγξουν εάν είχαν κάνει δηλώσεις που επέκριναν τις κινεζικές αρχές.

Οι ποινές για αδικήματα προδοσίας και κατασκοπείας είναι «πολύ βαριές» και ο ορισμός της παράνομης δραστηριότητας βάσει του νέου νόμου ήταν «πολύ ασαφής», ανέφερε ο διπλωμάτης.

Σε απάντηση, οι αρχές του Χονγκ Κονγκ δήλωσαν ότι οι περιορισμοί στην πρόσβαση σε δικηγόρο επιτρέπονται σύμφωνα με τους νόμους του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, του Καναδά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο περιορισμός δεν θα επηρεάσει το δικαίωμα του κατηγορούμενου σε δίκαιη δίκη.

Η τοπική κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ πρόσθεσε ότι η νέα νομοθεσία προσέφερε προστασία δικαιωμάτων και ελευθεριών και ότι «εκθέτοντας πλήρως τις κακόβουλες προθέσεις τους να βλάψουν το Χονγκ Κονγκ. Μόνο όσοι θέλουν να βλάψουν το σπίτι μας δεν θέλουν το Χονγκ Κονγκ να έχει νόμους για να προστατεύσει τη χώρα μας», δήλωσε η τοπική κυβέρνηση.