ΗΠΑ: Οι Ρεπουμπλικανοί ζητούν την παραίτηση της Γέλεν

215

H Αμερικανίδα υπουργός των Οικονομικών Τζάνετ Γέλeν έχει επικεντρώσει την προσοχή της στην εποπτεία της διάθεσης δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ομοσπονδιακές δαπάνες για το κλίμα, αλλά και σε δαπάνες για υποδομές για τις οποίες, πιστεύει ότι θα μεταμορφώσουν την οικονομία των ΗΠΑ, όπως δηλώνουν στενοί συνεργάτες της, καθώς η ίδια προσπερνάει την απαίτηση των Ρεπουμπλικάνων που ζητούν την παραίτησή της.

Η Γέλεν εποπτεύει περίπου 270 δισεκατομμύρια δολάρια σε φορολογικές απαλλαγές για ηλεκτρικά οχήματα, ηλιακά πάνελ οικιακής χρήσης, αλλά και άλλες αγορές συστημάτων και συσκευών που σχετίζονται με το κλίμα και έχουν συμπεριληφθεί στο ειδικό νομοσχέδιο για τη μείωση του πληθωρισμού (Inflation Reduction Act). Η υπουργός έχει εξελιχθεί σε μία πρωταγωνίστρια των δαπανών για το κλίμα εντός της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν.

Ωστόσο, η ισχυρή παρουσία της, αλλά και τα σημάδια των αγορών και μερικών οικονομολόγων για μία επικείμενη ύφεση, αναμένεται ότι θα ενισχύσουν τις απαιτήσεις των Ρεπουμπλικάνων για την παραίτηση της 76χρονης Γέλεν, με την επίκληση των υπερβολικά αισιόδοξων προβλέψεών της για την πορεία του πληθωρισμού, αλλά και την αποτυχία της να ελέγξει τις ομοσπονδιακές δαπάνες, την οποία, οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να της χρεωθεί.

Η Γέλεν ήρθε επίσης, σε σύγκρουση με Ρεπουμπλικάνους που είναι μέλη του Κογκρέσου σχετικά με το θεσμοθετημένο όριο του χρέους των ΗΠΑ, προειδοποιώντας ότι μία αποτυχία αύξησης της σχετικής οροφής, απειλεί την πιστοληπτική αξιολόγηση της αμερικανικής οικονομίας και θα μπορούσε να προκαλέσει αναταραχή στις χρηματοοικονομικές αγορές.

Η Γέλεν δήλωσε στο CNBC στα τέλη του 2022 ότι η ίδια δεν θα έπρεπε να κατηγορείται που έπεσε έξω στις προβλέψεις της για την πορεία του πληθωρισμού, καθώς τις ίδιες απόψεις εξέφραζαν και πολλοί άλλοι. Υποστήριξε επίσης, ότι τα σχέδια δαπανών του Μπάιντεν για την COVID ήταν απαραίτητα για την ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης.

Η ίδια, δημοσίως και αρκετές φορές διαχώρισε τη θέση της από εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για μία παραίτησή της, στο μέσον της τετραετούς προεδρικής θητείας του Μπάιντεν, με δεδομένη την πεποίθηση που έχει για τη συνέχιση της εμπιστοσύνης του Αμερικανού προέδρου στο πρόσωπό της, σύμφωνα με στενούς συνεργάτες της.

Ο Λευκός Οίκος και το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δεν σχολίασαν άμεσα μία αναφορά του Bloomberg, σύμφωνα με την οποία, ο πρόεδρος Μπάιντεν της ζήτησε προσωπικά να παραμείνει στη θέση της.

Ο Λευκός Οίκος και αξιωματούχοι του υπουργείου των Οικονομικών δηλώνουν ότι ο πληθωρισμός αυξήθηκε από προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού, ενώ η οικονομική κατάσταση επιδεινώθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι η πορεία του πληθωρισμού είναι τώρα πτωτική, ενώ οι επενδύσεις στη βιομηχανική παραγωγή θα μειώσουν μελλοντικά προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού.

“Η υπουργός Γέλεν έχει επικεντρώσει την προσπάθειά τους για να διασφαλίσει ότι θα επιτύχουμε τους διπλούς στόχους της μείωσης των εκπομπών βλαβερών αερίων, αλλά και της ανασυγκρότησης της αμερικανικής βιομηχανίας”, δήλωσε με μία ανακοίνωση που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Reuters, ο γερουσιαστής Ρον Γουάιντεν που προεδρεύει στην Επιτροπή Οικονομικών της Γερουσία