Καταρχήν συμφωνία για τη διάσωση της γερμανικής εταιρείας φυσικού αερίου Uniper

208

Ο γερμανικός εισαγωγέας φυσικού αερίου Uniper, ο Φινλανδός πλειοψηφικός ιδιοκτήτης του Fortum και οι κυβερνήσεις της Φινλανδίας και της Γερμανίας συμφώνησαν κατ’ αρχήν σε μια λύση διάσωσης της εταιρείας από την οικονομική δυσπραγία που προκαλείται από την εξασθένιση της ρωσικής παροχής φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η συμφωνία προβλέπει ότι η γερμανική κυβέρνηση θα αποκτήσει μερίδιο της Uniper και θα την χρηματοδοτεί.

Το Βερολίνο έκλινε το τελευταίο διάστημα προς την απόκτηση μετοχικού μεριδίου 15% έως 30% στην Uniper ως την προτιμώμενη επιλογή για διάσωση, σύμφωνα με πληροφορίες.

Την Τρίτη, το πρακτορείο ανέφερε ότι η Uniper στο πλαίσιο της διάσωσης, ενδεχομένως θα έχει τη δυνατότητα να μετακυλίσει μέρος του ενεργειακού κόστους στους πελάτες ως μέρος ενός πακέτου διάσωσης που συζητείται με τη γερμανική κυβέρνηση.

Η Γερμανία προσπαθεί να σώσει την εταιρεία κοινής ωφέλειας, η οποία αποτελεί ένα από τα υψηλού προφίλ θύματα μιας οικονομικής αντιπαράθεσης μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας που έχει εκτοξεύσει τις τιμές του φυσικού αερίου στα ύψη και έχει αυξήσει τους φόβους για σοβαρές ελλείψεις ενέργειας αυτόν τον χειμώνα.

Δεν ήταν αμέσως σαφές πόσο θα μπορούσε να επιτραπεί στην Uniper να μετακυλίσει το κόστος στο πλαίσιο της συμφωνίας διάσωσης ή ποια μέτρα θα μπορούσε να λάβει η γερμανική κυβέρνηση για να προστατεύσει τα ευάλωτα νοικοκυριά από μια απότομη αύξηση των τιμών.

Η Uniper, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού φυσικού αερίου της Γερμανίας, χάνει χρήματα σε καθημερινή βάση καθώς αναγκάζεται να αγοράζει προμήθειες σε πολύ υψηλότερες τιμές από εναλλακτικές πηγές επειδή η Gazprom έχει μειώσει τις παραδόσεις.

Η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt ανέφερε πριν δύο μέρες ότι υπήρχαν σχέδια για αύξηση της διευκόλυνσης πιστωτικής γραμμής της Uniper από την κρατική τράπεζα KfW της Γερμανίας στα 8 δισεκατομμύρια ευρώ από 2 δισεκατομμύρια.

Η Γερμανία πυροδότησε το «στάδιο συναγερμού» του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο τον περασμένο μήνα, αλλά τότε δεν είχε επιτρέψει στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να μετακυλίσουν το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος.