Χωροταξικό νομοσχέδιο: Τι προβλέπεται για τη δόμηση εκτός σχεδίου – Οι αλλαγές

483

Αλλάζουν τα μέχρι τώρα δεδομένα στην εκτός σχεδίου δόμηση για τα επόμενα δύο χρόνια μετά το χωροταξικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Βάσει του νομοσχεδίου, για να μπορέσει να γίνει ανέγερση κτηρίου από το 2022 και μετά θα πρέπει τα οικόπεδα να είναι πάνω από 4 στρέμματα.

Για τις ανάγκες της εκτός σχεδίου δόμησης θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα τα γήπεδα, με ελάχιστο εμβαδόν 4.000 τετραγωνικά μέτρα, πρόσωπο σε εθνική, επαρχιακή, δημοτική οδό κατηγορίας Α ή σε κοινόχρηστο χώρο τουλάχιστον 45 μ. και ελάχιστο βάθος 50 μ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», ειδικά για τις χρήσεις τουρισμού, το ελάχιστον εμβαδόν που πρέπει να έχουν τα γήπεδα, ώστε να θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα, είναι 8.000 τ.μ.. Κατ’ εξαίρεση θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα γήπεδα εμβαδού κάτω των 8.000 τ.μ. και ελάχιστου εμβαδού 4.000 τ.μ. για την ανέγερση ξενοδοχειακών καταλυμάτων, εφόσον πληρούν ενεργειακά, περιβαλλοντικά ή πολεοδομικά κριτήρια που ορίζονται με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Το μέγιστο ποσοστό κάλυψης του οικοπέδου ορίζεται σε 10% της επιφανείας τους.

Αντίστοιχα, ο μέγιστος συντελεστής δόμησης, συμπεριλαμβανομένων και των τυχόν επιτρεπόμενων παρεκκλίσεων, ανέρχεται κατ’ αρχάς σε 0,18. Ωστόσο υπάρχουν εξαιρέσεις, όπως οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις, τα νοσοκομεία και οι κλινικές κ.λπ., που μπορεί να είναι μεγαλύτερος.

Η πρόταση του ΥΠΕΝ για τη δόμηση σε περιοχές εκτός σχεδίου

Αναφορικά με τη δόμηση σε περιοχές που βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλεως ή οικισμών το ΥΠΕΝ προτείνει τα εξής, σύμφωνα, πάντα, με τον «Ελεύθερο Τύπο»:

1. Για κατοικία:

Σήμερα: Στα 4 στρέμματα χτίζονται 200 τ.μ. και μετά τα 4 στρέμματα μπορεί κανείς να χτίσει με συντελεστή δόμησης 0,02 επί της επιπλέον έκτασης.

Πρόταση: για κατοικίες εμβαδού μέχρι 2.000 τ.μ. τα 150 τ.μ. Για κατοικίες εμβαδού μεγαλύτερου των 2.000 τ.μ. μέχρι και 4.000 τ.μ., για μεν τα πρώτα 2.000 τ.μ. τα 150 τ.μ., για δε τα λοιπά ίση με το γινόμενο του υπόλοιπου εμβαδού του γηπέδου επί το συντελεστή δομήσεως 0,018.

2. Για ξενοδοχεία:

Σήμερα: Συντελεστές δόμησης 0,2/ 0,15/ 0,10. Για καταλύματα 5 και 4 αστέρων: 0,20 σε όλο το γήπεδο.

Πρόταση: 0,18/ 0,15/ 0,10. Για καταλύματα 5 αστέρων: 0,20 και για 4 αστέρων: 0,18.

3. Για εκπαιδευτήρια:

Ο συντελεστής δόμησης εκτός σχεδίου μειώνεται από 0,3 σήμερα σε 0,27, για νοσοκομεία και κλινικές από 0,6 σε 0,54, για σταθμούς λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από 0,9 σε 0,8, για αγροτικές εγκαταστάσεις από 0,9 σε 0,8 και για βιομηχανίες από 0,9 σε 0,8.

Παράλληλα, όπως έκανε γνωστό το ΥΠΕΝ:

  • Μειώνονται κατά 10% (κατά μέσο όρο) οι συντελεστές δόμησης στην εκτός σχεδίου δόμηση. Ειδικά στη βιομηχανία, η μείωση αυτή ανέρχεται στο 33%
  • Αλλάζει το καθεστώς με τις παρεκκλίσεις αρτιότητας. Μέχρι την οριστική κατάργησή τους θα ισχύσουν μόνο για τα επόμενα δύο χρόνια, για λόγους αποφυγής αιφνιδιασμών. Εντός αυτού του διαστήματος οι ιδιοκτήτες οφείλουν να έχουν λάβει οικοδομική άδεια ακόμα κι αν δεν έχουν σκοπό να χτίσουν στο οικόπεδό τους σε αυτό το διάστημα.
  • Για κάθε άδεια σε εκτός σχεδίου περιοχή, ένα ποσοστό 5% του κόστους της άδειας θα καταβάλλεται στο Πράσινο Ταμείο και θα προορίζεται για την αντιμετώπιση των παρενεργειών της άναρχης εκτός σχεδίου δόμησης.
  • Στα επιχειρηματικά πάρκα για τη βιομηχανία όσο και στους οργανωμένους υποδοχείς που αφορούν άλλες δραστηριότητες (εφοδιαστική, τουρισμό κ.λπ.) αυξάνονται σημαντικά οι συντελεστές δόμησης.

«Για πρώτη φορά μετά από 60 χρόνια, βάζουμε φρένο στην εκτός σχεδίου δόμηση. Σήμερα, δίνεται δυνατότητα οικοδόμησης σε περιοχές χωρίς σχέδια χρήσεων γης και με συντελεστές συχνά πιο ευνοϊκούς από ό,τι συμβαίνει στα σχέδια πόλης και τις άλλες οργανωμένες μορφές ανάπτυξης. Η κατάργηση όλων ανεξαιρέτως των παρεκκλίσεων, μετά από μεταβατική περίοδο 2 ετών, και η άμεση μείωση των συντελεστών δόμησης αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες τομές στην ελληνική πολεοδομία, αντιστρέφοντας τη φαύλη ελκυστικότητα της εκτός σχεδίου δόμησης έναντι της οργανωμένης», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Δημήτρης Οικονόμου, στον Ελεύθερο Τύπο.