Κίνα: Η τρίτη θητεία Σι Τζινπίνγκ τρομάζει τους διεθνείς επενδυτές

190

Επική υποχώρηση του κινεζικού νομίσματος σε ιστορικό χαμηλό ακολούθησε χθες μετά τους τεκτονικούς κραδασμούς που προκάλεσε τη Δευτέρα στα χρηματιστήρια της Κίνας η ενίσχυση του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ και η συγκέντρωση της εξουσίας σε έναν στενό κύκλο συνεργατών του. Η άνευ προηγουμένου παραμονή του Κινέζου προέδρου στο τιμόνι της χώρας για μια τρίτη θητεία οδηγεί τους διεθνείς επενδυτές σε άτακτη φυγή, καθώς προοιωνίζεται περαιτέρω σκλήρυνση των πολιτικών που έχουν πλήξει τον επιχειρηματικό κόσμο και την οικονομική ανάπτυξη.

Η ισοτιμία του γουάν διαμορφώθηκε από την αρχή της χθεσινής συνεδρίασης στα 7,36 γουάν προς το δολάριο στις διεθνείς αγορές, ενώ στα κινεζικά χρηματιστήρια σημείωσε και πάλι θεαματική πτώση στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 ετών. Εξαιρετικά ανησυχητική από την οπτική γωνία των επενδυτών είναι η πλήρης απουσία από το νέο ηγετικό σχήμα όσων ανώτερων αξιωματούχων και οικονομολόγων έχουν ταχθεί υπέρ των φιλικών προς την αγορά μεταρρυθμίσεων και γενικότερα υπέρ μιας ανοικτής οικονομίας. Ακόμη πιο ανησυχητική κρίνεται η απομάκρυνση των σημαντικότερων στελεχών του προηγούμενου οικονομικού επιτελείου και ειδικότερα του μέχρι προσφάτως πρώην τσάρου της Οικονομίας Λιου Χε, του διοικητή της κεντρικής τράπεζας Γι Γκανγκ και του επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής Γκούο Σουκίνγκ. Ερμηνεύεται ως απόφαση του Κινέζου προέδρου, θεωρούμενου οπαδού του ισχυρού ρόλου του κράτους, να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο της οικονομίας. Αυτό συνεπάγεται καθοριστικές παρεμβάσεις του κράτους στην οικονομική πολιτική, καθυπόταξη του επιχειρηματικού κόσμου και έμφαση στην αναδιανομή του εισοδήματος και όχι στην οικονομική ανάπτυξη.

Οπως χαρακτηριστικά τόνισε μιλώντας σε διεθνή ΜΜΕ ο Κεν Τσεούνγκ, στρατηγικός αναλυτής της επενδυτικής τράπεζας Mizuho για θέματα συναλλάγματος, «οι αλλαγές στο ηγετικό σχήμα και στο οικονομικό επιτελείο της Κίνας υποδηλώνουν ότι θα συνεχιστούν οι εχθρικές προς την αγορά πολιτικές, όπως και ότι μπορεί να επαναληφθούν τα πολιτικά λάθη του προέδρου Σι μέσα στα επόμενο χρόνια».

Ηταν άλλωστε ενδεικτική η στάση του Κινέζου προέδρου αλλά και η δίωρη ομιλία του στο συνέδριο του ΚΚΚ, καθώς επικεντρώθηκε σε ζητήματα εθνικής ασφάλειας παρακάμπτοντας καυτά ζητήματα της οικονομίας. Η ιδιαίτερη αυτή χροιά στις τοποθετήσεις του προδιαθέτει τους επενδυτές για μια περαιτέρω επιδείνωση των σχέσεων του Πεκίνου με την Ουάσιγκτον σε μια συγκυρία εξαιρετικά δύσκολη, με τον πόλεμο στην Ουκρανία σε εξέλιξη και τον εμπορικό πόλεμο να σοβεί, ενώ η οικονομία της Κίνας επιβραδύνεται δραματικά εξαιτίας της μηδενικής ανοχής στον κορωνοϊό.

Δεδομένου άλλωστε ότι φέρει την υπογραφή του προέδρου Σι η εκστρατεία που διεξήγαγε την περασμένη διετία το Πεκίνο κατά των τεχνολογικών κολοσσών, είναι έντονη η ανησυχία για το μέλλον που επιφυλάσσει ο Κινέζος πρόεδρος σε κολοσσούς όπως οι Alibaba και Tencent. Αντανάκλαση αυτής της εντονότατης ανησυχίας, η δραματική πτώση των μετοχών των δύο κολοσσών κατά 10,4% και 9%, αντιστοίχως. Σημειωτέον ότι η μετοχή ειδικότερα της Alibaba έχει χάσει περισσότερο από το 80% της αξίας της από το 2020, καθώς η εταιρεία προσέλκυσε στον μέγιστο βαθμό την επιθετικότητα του Πεκίνου, με κορύφωση την εξαφάνιση του ιδρυτή της, Τζακ Μα, επί μέρες. Σημειωτέον ότι από την αρχή του έτους το γουάν έχει χάσει πάνω από το 15% της αξίας του έναντι του δολαρίου, καταγράφοντας τη χειρότερη χρονιά από το 1994, όταν το Πεκίνο υποτίμησε το νόμισμα κατά 33% εν μια νυκτί, στο πλαίσιο όμως μεταρρυθμίσεων προς την κατεύθυνση της ελεύθερης αγοράς.

Τριπλάσιο δημοσιονομικό έλλειμμα

Στο ρεκόρ του 1 τρισ. δολ. πλησιάζει το δημοσιονομικό έλλειμμα της Κίνας, καθώς έφτασε στα 980 δισ. δολάρια τους πρώτους εννέα μήνες του έτους. Πρόκειται για ιστορικό υψηλό, που αντανακλά τη μείωση των κρατικών εσόδων, αναπόφευκτο συνεπακόλουθο της πανδημίας, των lockdowns, αλλά και των αλλεπάλληλων κρίσεων στην κινεζική αγορά κατοικίας. Οπως μεταδίδει το Bloomberg, το έλλειμμα στους προϋπολογισμούς όλων των επιπέδων διακυβέρνησης, κεντρικής διοίκησης και περιφερειών, έφθασε τα 7,16 τρισ. γουάν, ποσό αντίστοιχο των 980 δισ. δολ. Το ποσό αυτό είναι σχεδόν τριπλάσιο από το δημοσιονομικό έλλειμμα των 2,6 τρισ. γουάν που είχε καταγραφεί το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του περασμένου έτους.