Κοιν. Ερώτηση Μπογδάνου για την ψήφο Ελλάδας υπέρ Τουρκίας και εναντίον Κύπρου στον ΟΗΕ (ΔΝΟ) – Βίντεο

280

Κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, για τη στήριξη της Ελλάδας σχετικά με την τουρκική υποψηφιότητα για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, απηύθυνε ο ανεξάρτητος βουλευτής Α’ Αθηνών, αντιπρόεδρος της Πατριωτικής Ένωσης και πρόεδρος της ΠΑΤΡΙ.Δ.Α, Κωνσταντίνος Μπογδάνος.

Καθίσταται σαφές, ότι η στήριξη του ΥΠΕΞ θίγει άμεσα τόσο την ελληνική, όσο και την κυπριακή πλευρά, καθώς η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τον καθολικό χαρακτήρα της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και παράλληλα αρνείται να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία ως ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος.

Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Μπογδάνου:

“Αξιότιμε κε Υπουργέ,

Η Ελλάδα γνωστοποίησε προσφάτως την απόφασή της, να στηρίξει την υποψηφιότητα της Τουρκίας για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού.

Εντούτοις, η Τουρκία είναι μια χώρα που δεν αναγνωρίζει τον καθολικό χαρακτήρα της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) του 1982, ως το μοναδικό νομικό καθολικού πλαίσιο που διέπει όλες τις δραστηριότητες στις θάλασσες και τους ωκεανούς, ενώ το 2019 υπήρξε η μοναδική χώρα που στη Γενική Συνέλευση του διεθνούς οργανισμού καταψήφισε το ψήφισμα για τους Ωκεανούς και το Δίκαιο της Θάλασσας. Πρόκειται, μάλιστα, για κράτος που απειλεί επισήμως την Ελλάδα με πόλεμο, εφόσον αυτή ασκήσει κυριαρχικά της δικαιώματα στη θάλασσα του Αιγαίου.

Συγχρόνως, η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία ως ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, ως εκ τούτου δεν επιτρέπει σε πλοία υπό κυπριακή σημαία – πολλά εκ των οποίων είναι συμφερόντων του ελληνικού εφοπλισμού – να προσεγγίσουν και να ελλιμενιστούν σε τουρκικά λιμάνια. Για τον λόγο αυτό, μεταξύ άλλων, έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία για πρώτη φορά θα αποστασιοποιηθεί από την ελληνική θέση σε ψηφοφορία του ΟΗΕ, στηρίζοντας για τη θέση του ΓΓ του ΔΝΟ την Κένυα.

Δοθέντων των παραπάνω, ερωτάται ο κος Υπουργός:

Με ποια λογική και επιδιώκοντας ποιο όφελος έλαβε η Ελληνική Δημοκρατία αυτήν την απόφαση, που επιβραβεύει και νομιμοποιεί την παραβατική στάση της Τουρκίας;

Κρίνει η ελληνική κυβέρνηση, ότι η απόφαση στήριξης της τουρκικής υποψηφιότητας είναι τόσο σημαντική για τα ελληνικά συμφέροντα, που αξίζει να σταθεί αιτία για την διάρρηξη του συμπαγούς έως σήμερα άξονα Ελλάδας-Κύπρου στον ΟΗΕ;”