Κορωνοϊός: Επαναπατρίζονται δύο Έλληνες από την Κίνα

152

Στην Ελλάδα αναμένεται να επαναπατριστούν – τις επόμενες ώρες – δύο Έλληνες, οι οποίοι μέχρι πρότινος βρίσκονταν στην πόλη Βουχάν της Κίνας.

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΝΤ1», πρόκειται για έναν άνδρα και μία γυναίκα, οι οποίοι θα ταξιδέψουν με στρατιωτικό αεροσκάφος από την Κίνα στη Ρώμη και από τη Ρώμη στην Αθήνα.

Αμφότεροι θα μεταφερθούν στο νοσοκομείο «Σωτηρία», όπου θα τεθούν σε καραντίνα, προκειμένου να διαπιστωθεί αν πάσχουν από τον νέο κορωνοϊό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο φονικός ιός πρωτοεμφανίστηκε στην πόλη Βουχάν της κινεζικής επαρχίας Γουμπέι, τον περασμένο Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με την Επιτροπή Υγείας της Κίνας, κατά τη διάρκεια του Σαββάτου, καταγράφηκαν ακόμη 89 θάνατοι, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να φθάνει τους 811, υπερβαίνοντας κατά πολύ τους 774 του ιού SARS το 2002 – 2003.

Την ίδια ώρα, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Κίνα αριθμούν σε 37.198, ενώ ο ιός έχει επεκταθεί σε τουλάχιστον 27 χώρες του εξωτερικού, μολύνοντας ακόμη 330 άτομα.

Όσον αφορά την Ελλάδα, οι υγειονομικές αρχές βρίσκονται σε απόλυτη ετοιμότητα, παρότι μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί η ύπαρξη κάποιου επιβεβαιωμένου κρούσματος.

Ο φόβος των Κινέζων

Αύριο, Δευτέρα, ολοκληρώνεται η παρατεταμένη περίοδος των γιορτών για την Κινεζική Πρωτοχρονιά. Αυτό σημαίνει ότι εκατομμύρια Κινέζοι εργαζόμενοι θα επιστρέψουν στις θέσεις εργασίας τους.

Στο πλαίσιο αυτό, η κινεζική κυβέρνηση συνεδρίασε την Κυριακή, αποφασίζοντας μια σειρά μέτρων για την ομαλή και ασφαλή επιστροφή των εργαζομένων στις δουλειές του, ιδίως σε βασικούς τομείς της βιομηχανίας, όπως αυτή των τροφίμων και των φαρμάκων.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, δεκάδες πόλεις σ’ όλη την Κίνα, και ιδίως στην επαρχία Γουμπέι, παραπέμπουν σε πόλεις – φαντάσματα, καθώς η κυβέρνηση έχει απαγορεύει τις περιττές μετακινήσεις, έχει ακυρώσεις τις πτήσεις των αεροπορικών εταιρειών, ενώ έχει κλείσει εργοστάσια και σχολεία.

Κι όλα αυτά σε μία προσπάθεια των κινεζικών αρχών να περιορίσουν την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού, ο οποίος έχει προσλάβει διαστάσεις επιδημίας.

Την ίδια ώρα, οι πιθανές επιπτώσεις στη δυναμική της κινεζικής οικονομίας «σκορπούν» τρόμο στους επενδυτές, οι οποίοι φοβούνται μία ευρύτερη αναταραχή στις διεθνείς αγορές, με αποτέλεσμα να στρέφονται σε ασφαλή επενδυτικά «καταφύγια».