Δείτε για ποιο πρόκειται.
Ο αγώνας για την εύρεση ολοένα περισσότερων όπλων στη μάχη κατά της πανδημίας δεν σταματά, με τους επιστήμονες να αναζητούν πολύτιμους συμμάχους στα εργαστήρια, σε φάρμακα αλλά και την ίδια τη φύση.
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση στο VirusDiseas των ερευνητών Rutwick Surya και U. Praveen, ένα φυτό εξέχον στη βίβλο της ινδικής παραδοσιακής ιατρικής «Αγιούρ Βέντα», το Boerhavia diffusa ή Punarnava, έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των ειδικών καθώς φάνηκε ότι μπλοκάρει τη δράση της κύριας πρωτεάσης (3CLpro) του κορωνοϊού SARS-CoV-2, μίας από τις 16 μη δομικές πρωτεΐνες που είναι απαραίτητες για την αντιγραφή-μεταγραφή του ιικού γονιδιώματος.
Το Punarnava χορηγείται ως φυτική παυσίπονη θεραπεία και, σύμφωνα με άλλες ενδείξεις, μπορεί να εξασφαλίσει επιπλέον οφέλη για την υγεία, χάρη στο πλήθος ευεργετικών του συστατικών, ένα πλήθος από ισοφλαβονοειδή, ξανθόνες, στεροειδή και άλλα πολύπλοκα βιολογικά μόρια, καθώς και υψηλή συγκέντρωση βιταμινών Β και C.
Το Boerhaavia diffusa είναι ένα είδος ανθοφόρου φυτού από την οικογένεια των 4 o’clock ή νυκταγινιδών δηλαδή λουλουδιών που ανοίγουν αργά το απόγευμα-, γνωστό και ως punarnava, spreading hogweed ή tarvine.
H ερευνητική ομάδα εξέτασε προσομοιωτικά την ανασταλτική δράση εννέα κύριων φυτοχημικών του Punarnava έναντι της κύριας πρωτεάσης των ιών SARS-CoV-2 και MERS-CoV, καταλήγοντας σε επιτυχή αποτελέσματα για τρεις από τις εννέα ενώσεις: biorobin, bioquercetin και boerhavisterol.
Έπειτα, πραγματοποιήθηκαν περαιτέρω έλεγχοι για την εκτίμηση των ιδιοτήτων προσρόφησης, κατανομής, μεταβολισμού, απέκκρισης και τοξικότητας των τριών ενώσεων, λαμβάνοντας υπ’ όψιν παράγοντες όπως η υδροφοβικότητα και η ομοιότητα στη δομή τους συγκριτικά με άλλες γνωστές ενώσεις.
Εξηγώντας τα σχετικά ευρήματα ο υποψήφιος Διδάκτωρ Χημείας, Michael Greenwood, ανέφερε ότι τα Biorobin και Bioquercetin αποκλείστηκαν ως δυνητικές ουσίες για νέα φάρμακα λόγω του μεγάλου αριθμού δοτών και υποδοχέων στους εξωτερικούς δεσμούς υδρογόνου και μοριακά βάρη άνω των 500.
Εν αντιθέσει, η Boerhavisterol, αποδείχτηκε ελπιδοφόρα μη τοξική ουσία, υποψήφια για την παρασκευή αποτελεσματικών φαρμάκων.
Ένα ενδιαφέρον εύρημα που ανέδειξε η μελέτη είναι πως, παρά την τις ομοιότητες στη δομή των κορωνοϊών, καμία από τις τρεις ουσίες δεν έδειξε να συνδέεται με την κύρια πρωτεάση στον ιό MERS-CoV, κάτι που υποδηλώνει διαφορές στην αλληλουχία των θυλάκων που συνδέονται με τα μόρια των ενώσεων αυτών.
Παρ’ όλα αυτά, περαιτέρω έρευνα καθώς και πειράματα κρίνονται απαραίτητα προς επίρρωση των αποτελεσμάτων και τη διαφύλαξη της ασφάλειας από τη χρήση των παραπάνω ουσιών.